Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

IESKATIES: Laika zīmju vērotājs prognozē, kādi laikapstākļi gaidāmi maijā

© F64

Laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs izteicis minējumu par to, kādi laikapstākļi gaidāmi maijā. Tiek prognozēts, ka tie būs diezgan mainīgi- sagaidīsim gan lietu un krusu, gan pirmos pērkona negaisus.

"Ticējumi saka: Ja maija sākums silts un sauss, mēneša beigas būs vēsas un lietainas un otrādi. Ja maija beigās un jūnija pirmajās divās dienās līst, tad vasaras pirmais mēnesis jūnijs būs sauss. Ja maijs vēss un slapjš jūnijs, tad pildās pagrabi un mucas, bet ja maijs nāk kā dārznieks, tad klētis būs tukšas.

Ja seko senču vērojumiem, tad labāk, lai maijs ir vēss, nekā silts un sauss. Rādās, ka turpmāko laika apstākļu attīstībā šis ticējums daļēji var apstiprināties.

Maija pirmajā pusē laika apstākļi mainīgi. Nereti īslaicīgs lietus, arī krusa. Laikā ap Jegoru (6. maijs) dažviet iespējamas nakts salnas. Temperatūra dienā ap plus 14, plus 16. grādiem. Atbilstoši nozīmīgām janvāra dienām siltāks un saulaināks varētu būt pēc 10. maija, kad temperatūra vietām var sasniegt plus 20 un vairāk grādu. Šajā laikā arī pavasarīgi pērkona negaisi.

Mēneša otrajā pusē, laikā ap Mokeju (23. maijs), vairāk dienu ar īslaicīgiem nokrišņiem un pastiprināsies arī vējš. Kļūs vēsāks. Vējam iegriežoties no ziemeļrietumiem, ziemeļiem un pirms saullēkta iestājoties bezvējam, salnu vietās arī salnas. Vēlāk un mēneša beigās pārsvarā saulains un sauss. Dažās dienās varēs sajust arī vasaru, kad temperatūra pakāpsies līdz plus 20, plus 23 grādiem. Vietām īslaicīgs lietus un pērkona negaisi.

Kopumā maijs ar temperatūru tuvu vidējam, bet nokrišņu sadalījums nevienmērīgs. Dažviet vairāk kā parasti, bet citviet mazāk par normu," raksta Bukšs.