Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Izklaide

Vaira Vīķe-Feiberga iedziedājusi latvju tautu dainas

© f64.lv

Iznākusi Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Trejādas saules. Mitoloģiskā Saule", kas noslēdz daudzu gadu darbu ar Saules dainām un piecu sējumu ciklu, kuru māksliniecisko ietērpu radījis mākslinieks Ilmārs Blumbergs.

"Uzsākot darbu pie Saules dainām, kurā jau sākotnēji, dziesmu tekstus publicējot, atklājās vajadzība tos konceptuāli iedalīt trīs krasi atšķirīgās kategorijās. No šīm „Trejādām Saulēm" kosmoloģiskā saule bija viena, fiziskā saule - otra, bet mitoloģiskā jeb teiksmainā saule – trešā. Ļoti plašajā fiziskās saules dziesmu korpusā savukārt bija saskatāmi trīs atšķirīgi fiziskās saules aspekti: hronoloģiskā saule kā debesu pulkstenis, siltā saule - saistīta ar meteoroloģiskiem laika apstākļiem un gaišā saule kā dienas gaismas parādība. Katrā šajā fiziskās saules kategorijā bija tik daudz dziesmu, ka par katru no tām nācās izdot atsevišķu sējumu, līdz ar ko šis „Mitoloģiskās Saules" sējums būtībā ir piektais, sākotnēji paredzētās triloģijas vietā," saka Vaira Vīķe-Freiberga.

Noslēgumam tuvojas arī eksprezidentes un komponista RaimondaTigula muzikālais kopdarbs, kurā Vīķe-Freiberga vairākas dainas arī iedziedājusi.