Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

PAMĒĢINI: Olu krāsošana amerikāņu gaumē

© F64

Latvijā ierasts Lieldienās olas krāsot sīpolu mizās, bet, piemēram, amerikāņu mājsaimniece olas rotā pavisam savādāk, proti, lai iegūtu olas sarkanā krāsā, tiek izmantotas sarkanās bietes, zilā krasā – sarkanie kāposti, zaļā krāsā – spinātu lapas, zeltaini brūnā krāsā – diļļu sēklas, bet par dzeltenās krāsas esamību vislabāk parūpēsies kurkuma.

To, cik katra krāsa būs spēcīga, nosaka tas, cik lielu devu krāsu izejmateriāla jūs esat gatavi atvēlēt krāsošanai. Mēs krāsošanai izmantosim produktus šādā daudzumā:

* sarkanajai krāsai – sešas mazas bietes, katra sagriezta četrās daļās

* zaļajai krāsai – vairākas saujas ar spinātu lapām

* zilajai krāsai – pusi no sarkanā kāposta galviņas, kura sagriezta gabaliņos

* zeltaini brūnajai – vienu krūzi diļļu sēklu

* dzeltenajai – puskrūzi kurkuma.

Jo lielāks daudzums tiek pielikts, jo spēcīgāks (tumšāks) krāsojums

Krāsas izejmateriālu ieliekam katlā un uzlejam tam virsū ūdeni tā, lai tas ir aptuveni 2,5 centimetrus virs paša produkta. Sagaidām, kad ūdens sāks vārīties un tad nogriežam mazāku liesmu, lai izejmateriāls turpina vārīties.

Atkarībā no izejmateriāla un vēlamās krāsas, vārīšanās periods var būt no pārdesmit minūtēm līdz pat vairākām stundām. Piemēram, bietēm vajag aptuveni 10 minūtes, spinātiem- vairākas stundas.

Vārīšanās process jāpārtrauc brīdī, kad ir sasniegta tik tumša krāsa, kādā vēlētos, lai tiktu iekrāsotas olas. Vērojot ūdens krāsu katliņā, ņemiet vērā, ka krāsa uz olām būs daudz gaišāka, kā ūdens krāsa.

Kad ūdens ir iekrāsojies vēlamajā krāsā, jāpievieno etiķis – 1 tējkarote uz 1 krūzi uzvārītā šķidruma. Jāļauj ūdenim atdzist.

Jāielej krāsotais ūdens trauciņā (bļoda vai burka – atkarībā no olu skaita). Katrai krāsai ir vajadzīgs cits trauciņš.

Krāsošanai vislabāk noderēs baltās olas. Ja olas tiek ņemtas tieši no ledusskapja un liktas katlā, tad katliņā ir jālej vēss ūdens, bet ja pirms tam olas kādu brīdi ir atradušās istabas temperatūrā, tad ir jālej siltāks ūdens. Pretējā gadījumā olas jau vārīšanās procesā ieplaisās vai pat pārsprāgs.

Kad olas ir ieliktas katliņā ar ūdeni, uzliekam to uz plīts un sākam vārīt. Kad ūdens sāk vārīties, nogriež mazāku uguni un vāra vēl dažas minūtes. Tad noņem no plīts un liek zem vēsa ūdens, lai olas lēni atdzistu, vēsajam ūdenim sajaucoties ar karsto.

Lēnu olu atdzesēšanu veikt ir lietderīgi, jo tad tās būs spēcīgas, neplaisās un būs viegli nolobāmas.

Kad olas ir pietiekami atdzisušas, tās iemērc trauciņos ar krāsaino ūdeni un atstāj ledusskapī mērcēties uz nakti (aptuveni 8 – 12 stundas).

Ja nākamajā rītā izņemot olas no trauciņiem, kurās tās mērcējās, šķiet apkaļķojušās vai arī uz tām ir kādi nogulumi, tās var ieziest ar eļļu un ar papīra dvieli tās uzmanīgi noslaucīt.