Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Yomi - "Age Of Gods"

© publicitāte

Šis ir nebijis veidojums latvju mūzikā – smagmetāla komanda, kas pievērsusies Senās Japānas leģendām, mītiem un vēsturei, uz skatuves kāpj kimono un līdzās ierastajiem roka instrumentiem spēlē arī dažādus jokainus austrumnieku daiktus, piemēram, šakuhači (kaut kas līdzīgs flautai), šamisenu (instruments ar trīs stīgām) un tamlīdzīgus. Arī grupas nosaukums ir aizgūts no seno japāņu mitoloģijas.

Šī komanda izveidota 2013. gadā, stils – „folk death metal”, tās sastāvā ir, kā viņi paši sevi dēvē, ir Khurr (vokāls, tautiskie instrumenti), Isaz (ģitāra) un Tom (bass), bet pie bungām ir daiļā dzimuma pārstāve Stephanie. „Age Of Gods” kā demo pašu spēkiem ierakstīts pērn ziemā, taču vēlāk tika pārrakstīts labākā kvalitātē, tam pievienotas pāris kompozīcijas un nu jau ieguvis pilntiesīga albuma izskatu. Jāpiebilst, ka „Yomi” aktīvi piestrādā pie tā popularizēšanas, iesniedzot vērtējumam dažādām balvām (Latvijas Metālmūzikas Gada balvai, portāla alternative.lv gada balvai) un ārzemju mūzikas kritiķiem (manītas labas atsauksmes), tāpat grupa čakli koncertē – gan šeit pat, gan tuvākajās kaimiņvalstīs.

PAR. Eksotiski, vismaz piedomāts pie kādas atšķirības zīmes, taču ne tikai tas izceļ „Yomi” uz citu latvju smagmetāla grupu fona – viņi spēlē patiešām nikni, zvērīgi un interesanti! Piemēram, tādas kompozīcijas kā „Yamato-Takeru”, „The Eight Forked Serpent” vai „Slaying The Disobedient” atgādina kaut ko starp raupjo japāņu grupu „Coffins” un mūsu pašu „Grindmaster Dead” („Skyforger” priekšteči) – šis darbs būs interesants ne tikai japāņiem un austrumu kultūras cienītājiem, bet arī pārējiem.

PRET. Daudziem eiropiešiem bieži vien visi aziāti šķiet līdzīgi, vai tie būtu japāņi, ķīnieši vai korejieši. Apskatniekam līdzīgi klājas ar japāņu instrumentiem – šķiet, ka tie visi skan līdzīgi, tāpēc arī dziesmas liekas vienveidīgas un uz albuma beigām sāk pieriebties. Droši vien tā nemaz nav, bet to pārbaudīt varēs, aizdodoties uz kādu „Yomi” uzstāšanos „dzīvajā” versijā.