Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Ozols - “Atpakaļ nākotnē”

© publicitātes

Lai gan Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas „Zelta mikrofons” tiks pasniegtas tikai pēc pusotra mēneša (15. martā), vienas balvas ieguvējs ir puslīdz skaidrs – jānotiek brīnumam, lai hiphopa nominācijā neuzvarētu Ozols. “Atpakaļ nākotnē” ir viņa piektais studijas albums, kurā iekļauts ducis dziesmu, kas tapušas laika posmā no 2012. gada līdz pat pērnajam rudenim.

Jāatgādina, ka Ozols (Ģirts Rozentāls) repa skatuves iekarošanu sāka jau 90. gadu vidū kā latvju pirmās hiphopa grupas „Fact” basists, bet aizvadītās desmitgades sākumā ar debijas singlu “Neko 2005” (2000) uzsāka solokarjeru. Šim singlam sekoja teju vai kulta statusu ieguvušie albumi “Cieņa un mīlestība” (2001) un “Augstāk, tālāk, stiprāk” (2002), kā arī “Dūzis” (2003) un “Neatkarība” (2009), kuri kotējās krietni sliktāk – vienkārši repam vairs nebija tās milzu popularitātes un arī publicitātes. Ar jauno albumu Ozols atgriezies apritē, tikai pagaidām nav skaidrs, uz cik lieliem varoņdarbiem viņš gatavojas atvēzēties. Jaunā albuma tapšanā piedalījušies bītmeikeri no apvienības “Dirty Deal Audio” Kodek, Oriole un NiklāvZ (viņš šim ripulim devis deviņus bītus no 12), viesmūziķu statusā ir Edavārdi, Roberts, Nātre un Raymoha.

PAR. Ozola agrīni kareivīgajam hiphopam klāt nācis interesants elektronizētais piesitiens (tas ir Kodek nopelns), kas, piemēram, tādas dziesmas kā „Superhaips” un „Atpakaļ nākotnē” padara par perfektām. Starp citu, abu šo singlu videoklipi tikuši Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas „Zelta mikrofons” Top 5 – tik nežēlīgas konkurences apstākļos (58 klipi!) tas ir teicams panākums. Bez abām minētajām dziesmām vēl izcelt varētu depresīvo „Februāris”, trauksmainos „Melnos suņus”, saspēli ar Edavārdiem dziesmā „Situācijas” (mazliet gan par garu...), teksta ziņā arī „Zīda ceļu”, der arī citi gabali.

PRET. Šis albums neder kā fona mūzika, tas ir jāklausās, jo citādi grūti uztvert strauji „skaldītajos” pantos. Savukārt bukleta diskam nav, līdz ar to tekstus nav iespējams palasīt un tajos iedziļināties mierīgi.