Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Iepazīsties ar 12 drosmīgām Latvijas vecmāmiņām

Pirms Lielupes tilta vecmāmiņas nofotografējās ar mīkstajām rotaļlietām, atgādinot, ka cilvēks ir tik jauns, cik viņš māk sevī saglabāt bērnību, bērnības sajūtas un atmiņas © Ingrīda Punka

Nesen konkursa «Vecmāmiņa 2015» fināla dalībnieces rīkoja atvadu ballīti retro disko stilā. Uz svinību vietu, Jūrmalas restorānu «Estrāde» dāmas no Rīgas tika aizvizinātas ar retrobusu. »Vakara Ziņas« piedāvā iepazīties ar 12 lieliskām konkursantēm, kā arī uzzināt, ko par šo konkursu patiesībā domā tā ilggadējā organizatore Elita Drāke.

Beidzamajā laikā Latvijā arvien aktuālāks ir jautājums, kā ģērbties, ievērojot dreskodu, uz svinīgiem pasākumiem. Tādējādi pieliekot punktu svīteru, džinsu un citu nepiemērotu apģērbu lietošanai, kas drīzāk iederas ikdienas garderobē. Aizvadīto trīs mēnešu laikā konkursantes gatavojās konkursam un apguva interesantas un dzīvē noderīgas lietas, kā arī izzināja modes un stila pasauli. Elita uzsver, ka neviens Latvijā notiekošs skaistumkonkurss tik daudz nevelta laiku un nenodarbojas ar dalībniecēm, kā to dara viņa ar savām vecmāmiņām. «Ko pati zinu un kā dzīvoju, nododu vecmāmiņām. Viena daļa, ko mācām vecmāmiņām, ir skatuves māksla, defilē, pozitīvā domāšana, krāsu terapija. Tās ir lietas, kas palīdz cilvēkam labi justies ne tikai konkursā, bet arī dzīvē. Mēs mācām skaisti staigāt, fotografēties un runāt. Vecmāmiņām ir arī jāpilda mājas darbi – jāraksta eseja par dzīves jēgu un jāsastāda savas dzimtas koks, kā arī jāatklāj sava mīļākā un veselīgākā ēdiena recepte, jo es palieku pie principa, ka arī pēc 50 gadiem cilvēkam jādomā, ko viņš ēd un kā dzīvo,» uzskaita konkursa organizatore.

Trīs gadus rīkojot šo konkursu, Elita secinājusi, ka ikkatra dalībniece finālā vēlas galvā likt kroni. «Tādēļ arī pirms fināla sarīkojām atvadu ballīti, jo finālā ir pavisam citas emocijas. Kāda dāma ir apvainojusies, ka nav saņēmusi kroni, kāda ir nogurusi, kāda savukārt vēlējusies citu titulu. Daudzus gadus sievietes no fināla iet prom, no manis neatvadījušās un apvainojušās, bet atvadu ballītē vēl visas esam laimīgas un emocijas ir pozitīvas, kad varam viena otrai pateikt labus vārdus par kopā pavadīto laiku un skaisti atvadīties,» atzīst Elita Drāke.

Lūk, konkursa «Vecmāmiņa 2015» finālistes

Sandra Ķivule (56) dzīvo Talsu novadā. Pēc profesijas medmāsa, bet šobrīd praktizē kā masiere. «Tā kā esmu pašnodarbināta persona, varu pati plānot savu laiku un vēl pagūt auklēt mazbērnu. Man ir divi bērni Kristaps un Evija, kā arī mazbērni Roberts un Elīsija,» tā Sandra. Viņa šajā konkursā nolēma piedalīties, lai iegūtu jaunu dzīves pieredzi, piedzīvotu dažādas emocijas – gan prieku, gan asaras. «Pateicoties konkursam, esmu bijusi tādās Latvijas vietās, kur pati nekad neaizbrauktu – Kokneses Likteņdārzā, pie Latvijas slavenākās audžuģimenes Cālīšiem,» atklāj Sandra.

Rīdziniece Ilona Gintere (52) strādā par manikīri. Viņai ir divi bērni un trīs mazmeitas. «Esmu ļoti lojāla un nekad nekritizēju citu darbu,» tā par citu manikīru meistardarbiem teic Ilona. Konkursā viņu pieteica meita. «Iepriekš par šo konkursu biju dzirdējusi ļoti daudz labu un ļoti daudz sliktu komentāru. Meita mani iedrošināja un teica: «Mamma, ja nepamēģināsi, nekad arī neuzzināsi patiesību.» Turklāt meita teica, ka man beidzot ir jāiziet no savas komforta zonas, kurā ir tikai darbs, hobijs – Argentīnas tango – un mājas dzīve. Tagad esmu priecīga, ka piedalos konkursā, jo tik daudz interesantu lietu esmu uzzinājusi,» secinājusi Ilona.

Anita Strapcāne (55) ir Balvu kultūras un atpūtas centra direktore. Viņa šajā konkursā piedalās, jo vēlas vecmāmiņu konkursu noorganizēt Balvu novadā. «Jau domē ir iesniegta budžeta tāme, un es ceru, ka pašvaldība mani atbalstīs un nākamā gada maijā būs konkurss «Balvu vecmāmiņa 2016». Elitu Drāki aicināšu par šā konkursa patronesi, jo no viņas mācos un iedvesmojos.»

Lai arī Anita visā savā krāšņumā izpaužas kā pasākumu vadītāja un aktīvi iesaistās Balvu atpūtas un izklaides dzīves organizēšanā, viņai ir arī ģimene: «Man ir liels skaists dēls un viena skaista un mīļa pusotru gadu veca mazmeitiņa. Jūtos ļoti bagāta.»

Anita Pakalniece (63) ir viena no vadošajām amatpersonām «Rīgas taksometru parkā», kur strādā jau 35 gadus. Dzīvo Salaspilī. Anitai ir divi dēli un pieci mazbērni, diemžēl viņa ir atraitne – vīrs Zigmunds miris pirms sešiem gadiem.

Pieteikties vecmāmiņu konkursam Anitu pierunājušas vedeklas. «Uzskatu, ka jādzīvo tā, lai maniem bērniem un mazbērniem ir par ko priecāties. Es un mani tuvinieki negribētu, lai es būtu asinsspiediena mērāmo aparātu aprīkota pensionāre, kas ravē dārzu un, kad kāds piezvana, aizbrauc pie mazbērniem. Gribu iepriecināt viņus, ka vēl esmu formā un varu kaut ko darīt,» tā par sevi intervijā ar »Vakara Ziņām« pauž Anita.

Marika Matvejeva (47) ir no Jelgavas. Pēc profesijas mūzikas skolotāja, bet šobrīd strādā par karjeras konsultanti. «Konkursā piedalos, lai iepazītos ar jauniem cilvēkiem, lai izmēģinātu kaut ko jaunu un pierādītu sev, ka es kaut ko varu. Man ir divas meitas Ramona un Simona un trīs mazbērni – Paula Nikola, Daniels un Estere. Esmu bagāta vecmāmiņa,» atzīst Marika.

Zilupiete Skaidrīte Marčenoka (58). «Esmu ne tikai teritoriāli vistālāk no galvaspilsētas dzīvojošā vecmāmiņa, bet arī visbagātākā dalībniece, jo man ir četri bērni, seši mazbērni un arī septītais tiek gaidīts pasaulē nākam,» viņa atklāj. Skaidrīte ir Zilupes novada Pasienes pagasta pārvaldes vadītāja. Ieguvusi gan mediķes, gan juristes izglītību.

Viņa konkursā piedalās, lai paplašinātu savu redzesloku, iepazītos ar jauniem cilvēkiem, kā arī pierādītu sev, ka viss ir iespējams. «Ir jāceļ Latvijas vecmāmiņas gods, jo daudzi uzskata, ka vecmāmiņa ir veca tante ar lakatiņu galvā. Tā jau ir, bet mēs reizēm dzīvojam piecās paaudzēs. Mums ir mazbērni, mazmazbērni un mazmazmazbērni, un vecmāmiņai 90 gadi. Bet mēs esam vidējā paaudze. Stipras un spēcīgas, un vēl varam ko izdarīt,» viņa nosaka.

Skaidrīte ir optimistiska un viegli pieņem jaunus izaicinājumus. Finālā viņu atbalstīs kuplā radu saime, pavisam 20 cilvēki. «Bērni, mazbērni, znoti un vedeklas, kā arī mans draugs. Vīrs man ir miris pirms vairākiem gadiem, bet es esmu tā, kas kopj viņa dzimtas māju un tradīcijas. Dzīvē gadās visādi,» skaidro vecmāmiņa.

Juriste Ieva Brante (35) no Rīgas ir apveltīta ar neizsīkstošu enerģiju. Viņa lepojas, ka ir rudmate. Ievas «Facebook» profilā neskaitāmi daudz vīriešu izsaka atzinīgus komplimentus par teicamo figūru un nespēj vien nobrīnīties, ka šī jaunā un pievilcīgā sieviete ir jau vecmāmiņa. Jā, Ievas meitai Sandrai Santai dēliņš Kārlis Žanis piedzima 17 gadu vecumā. Vēsture atkārtojas, jo arī Ieva savu meitiņu laida pasaulē 17 gadu vecumā.

Aviva Kvite (54) ir no Mārupes. Viņai ir divi bērni un mazmeita Sofija. Vecmāmiņu konkursam Avivu pieteikuši bērni. Ikdienā dzirkstošā vecmāmiņa vada pasākumus un ļoti nopietni aizraujas ar sava dārza labiekārtošanu. «Nupat kā saņēmu apbalvojumu Mārupes kultūras namā par savu skaisto dārzu,» teic Aviva.

Brīvajā laikā viņai patīk apceļot pasauli. Šogad vienā no braucieniem viņa iemācījusies slēpot, draugi aizrāvuši arī ar nūjošanu. «Pēc 50 gadiem tikai viss sākas,» ir pārliecināta vecmāmiņa.

Jeļena Pavlenko (60) pēc tautības ir ukrainiete, bet 30 gadus jau par savām mājām sauc Latviju. Augstāko izglītību Jeļena ieguva Odesā. Viņai ir trīs bērni un divi mazbērni. «Mūs var dēvēt par jūrnieku ģimeni. Mans bijušais vīrs ilgus gadus strādāja un vēl tagad ir jūrnieks. Arī bijušā vīra brāļi, kas dzīvo Odesā, ir jūrnieki. Vecākais dēls arī kļuvis par kruīza kuģa kapteini, meita ir stomatoloģe, bet jaunākais dēls studē Latvijas Jūras akadēmijā,» lepna par savu ģimeni ir konkursa dalībniece.

Jeļena pirms gada pārdzīvoja smagu šķiršanos, kad viņas ilggadējais dzīvesbiedrs un bērnu tēvs aizgāja pie jaunākas sievietes. Šobrīd Jeļena nestrādā, bet audzina mazbērnus un vadā viņus pēc skolas uz dažādām nodarbībām. «Manas dzīves vērtība ir ģimene. Gribu apgūt kaut ko jaunu. Konkursantes man ieteica apmeklēt Argentīnas tango nodarbības, un pati vēlos apgūt spāņu un angļu valodu. Pacelšu savu pašapziņu, intelektu, un tad arī varēšu veidot jaunas attiecības. Šim cilvēkam būs jābūt stipram un uzticamam, jo tikai tāds varēs būt blakus manai ģimenei. Esmu pozitīvi domājoša, tādēļ ceru, ka Dievs man atsūtīs šādu vīrieti. Gribas savu nākotni izveidot interesantu un gaišām emocijām piesātinātu,» tā Jeļena.

Aina Jurdža (56). Divu mazbērnu vecmāmiņa. Viņa dzīvo Kārsavā un strādā par sākumskolas skolotāju. Aina konkursā piedalās, jo vēlas gūt jaunas emocijas, iespaidus, pieredzi un iepazīt pozitīvi noskaņotus cilvēkus.

Judīte Inkena-Pitkēviča (50) ir galvenā grāmatvede pensionāru rezidencē «Senior Baltic». Judītes sirdslieta un vaļasprieks ir fotografēšana. «Jau pirms trim gadiem, kad vēl dzīvoju Anglijā, biju pamanījusi šo konkursu un nodomāju, ka būtu labi tajā piedalīties. Tādēļ šogad, kad atgriezos Latvijā, jo sapratu, ka nekur nav tik labi kā mājās, vēl paguvu pēdējā brīdī aizpildīt konkursa pieteikuma anketu,» atklāj vecmāmiņa.

Judīte ir veiksmīgi apprecējusies ar jaunāku dzīvesbiedru. Viņai ir trīs bērni un viens mazbērns.

Jana Jankovska (43) dzimusi Kuldīgā, bet nu jau vairākus gadus sevi dēvē par rīdzinieci. Viņai ir divi bērni un viens mazbērns. Jana saimnieko lielā privātmājā, tādēļ šobrīd sevi dēvē par mājsaimnieci. Turklāt Janas jaunākajam bērnam ir tikai 12 gadi, un māmiņai jārūpējas par bērna izvadāšanu uz dažādiem pulciņiem. «Mana dzimta var lepoties ar piecām paaudzēm, jo vēl dzīva ir mana vecmāmiņa,» viņa piebilst.