Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: "Misija Marss" dalībnieks Kajaks padevās un pameta šovu

© Ingrīda Punka

Televīzijas «Rīga TV24» sociālajā eksperimentā «Misija Marss» izbalsotais Andris Kajaks ar eksperimenta segvārdu Kajaks nu jau dažas dienas dzīvo reālajā pasaulē un savās mājās. Viņam pēc trīs mēnešu prombūtnes nu ir iespēja satikt sev dārgos cilvēkus un ģimeni. 10 jautājumi par šovu puisim, kurš kosmosa kuģī tā arī nepalika līdz eksperimenta noslēgumam un izvēlējās doties mājās.

Ko tu izdarīji pirmo, kad izgāji no eksperimenta slēgtajām telpām?

Mani sagaidīja brālis ar savu draudzeni, un, lai cik dīvaini būtu, pats pirmais, ko gribēju izdarīt, – aiziet paēst uz kādu ātro ēstuvi. Mēs devāmies uz hesburgeru, kas atrodas vienā no tirdzniecības centriem, un šis ēdiens garšoja fantastiski labi! Dzīvojot tur iekšā, telpās, nav sajūta, ka kaut kā ļoti pietrūkst. Tomēr ar laiku sāc saprast, ka tādu ikdienišķu prieciņu kā tās pašas ātrās ēstuves vai filmas noskatīšanās ļoti pietrūkst un patiesībā ietekmē labsajūtu.

Kā visvairāk pietrūka, dzīvojot eksperimentā?

Visvairāk pietrūka informācijas iegūšanas iespējas. Tas mums šovā tika liegts. Ārpus šova nepaiet ne diena, kad es nelasītu ziņu portālus un citus interesantus materiālus, bet tur tas nebija pieejams. Man ir ļoti grūti nosēdēt informācijas vakuumā, šķiet, ka tas arī bija vissarežģītākais šajos trīs mēnešos.

Kas bija vislielākais atklājums?

Jāņem vērā, ka, 24 stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā dzīvojot slēgtā vidē kopā ar citiem cilvēkiem, tu nevari strīda laikā pagriezties un aiziet prom. Tu esi spiests noskatīties, kā viņi un arī tu pats ar šādām situācijām tiekat galā. Man liekas, ka mēs viens par otru tur dažu mēnešu laikā uzzinājām vairāk, nekā par dažu labu zina miesīga mamma.

Ko pats par sevi uzzināji?

Pats par sevi, šķiet, neko ļoti jaunu neuzzināju, kā vienīgi – priecīgs biju par to, ka esmu salīdzinoši noturīgs pret dažādām stresa situācijām un provokācijām.

Vai ar kādu šova dalībnieku izveidojās ciešākas attiecības, tādas, ka arī reālajā dzīvē gribētu satikties ar šo cilvēku?

Par to mēs jau savā starpā runājām, esot „Misija Marss” telpās. Kopā ar Ralfu spēlēju šahu, un esam sarunājuši, ka tad, kad beigsies šis eksperiments, mēs to turpināsim darīt arī dzīvē. Tāpat ļoti labprāt satiktos ar Marbelu – mūs saista dažādas kopīgas intereses, tajā skaitā, arī datorspēles un biznesa jautājumi.

Kāpēc vispār pieteicies šovam?

Gribēju sevi izaicināt – 200 dienas nodzīvot slēgtā vidē, bez iespējas satikt ģimeni, draugus, bez iespējas iziet ārā. Vēlējos pats sevi analizēt, vai varu to izturēt. Izbalsošanai pieteicos tāpēc, ka pēc šiem trim mēnešiem man šķita, ka šis eksperiments nav tieši tas, ko gaidīju, un bija sajūta, ka atlikušais laiks man neko jaunu vairs nepiedāvās.

Kāds, tavuprāt, bija vislielākais pārbaudījums «Misijā Marss»?

Visi pārbaudījumi, kas mums tika doti, patiesībā bija izpildāmi. Tie savā ziņā prasīja disciplīnu, taču nebija tā, ka tas būtu bijis kaut kas ārkārtējs. Kā vislielāko pārbaudījumu atceros to, ka gandrīz uz veselu mēnesi mums tika ierobežota ūdens apgāde. Ūdens padevi pieslēdza reizi dienā, no rītiem. Tad mēs uzpildījām aptuveni 20 litrus uz mums visiem – sešiem cilvēkiem. Sākumā likās drausmīgi, ka nevari ieiet dušā, bija sajūta, ka tevi burtiski izmet no personiskās komforta zonas, bet vēlāk jau pieradām, un pat tas vairs baisi nešķita.

Vai pieteiktos eksperimentam, kas notiktu īstā kosmosa kuģī un kosmosā?

Noteikti. Mani interesē viss, kas man vēl nav zināms. Tā būtu satriecoša pieredze! Bez tam, es jau tagad zinu, ka dažādus pārbaudījumus un stresa situācijas izturu nosvērti, mierīgi, racionāli, tāpēc šis eksperiments, esmu pārliecināts, noritētu lieliski.

Kā tevi mājās sagaidīja vecāki, kad iznāci no eksperimenta?

Protams, ļoti priecājās. Jo viņi vispār ilgi neticēja, ka es patiešām esmu šim eksperimentam pieteicies. Ilgu laiku domāja, ka jokojos par to, ka dzīvošu slēgtās telpās vairākus mēnešus. Bet šobrīd viņi atzīst, ka savās domās mani ir atbalstījuši un ticējuši man. Lepojas, ka esmu turējies godam.

Tavs novēlējums pārējiem eksperimenta dalībniekiem!

Izturēt līdz galam! Nepadoties, piemēram, 20 dienas pirms finiša!

Fakti:

«Misija Marss» ir Latvijā vēl nebijis sociāls eksperiments, kura ietvaros seši drosmīgie piekrituši uz 200 dienām uzturēties imitētā kosmosa kuģī – 80 kubikmetru lielā telpā. Septiņu mēnešu laikā «Misija Marss» dalībnieki ne tikai pilda dažādus uzdevumus, bet arī apgūst jaunas prasmes – lidaparāta vadīšanu, robotu konstruēšanu, kā arī dārzeņu un augļu audzēšanu kosmosa apstākļos.

Sociālais eksperiments vērojams katru darba dienu pulksten 8.00, 16.00 un 22.00 tiešraidēs «Rīga TV24», savukārt 24 stundu tiešraide un sīkāka informācija par raidījumu un tā dalībniekiem pieejama eksperimenta mājaslapā MisijaMarss.lv un play24.lv.