Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Izklaide

Ap 600 cilvēku noskaidrojuši savus premjeru līdziniekus

© F64

Šī gada gaismas festivālā "Staro Rīga" Ministru kabineta piedāvāto iespēju noskaidrot, kuram no pirmajiem deviņiem Latvijas Ministru prezidentiem viņi ir līdzīgi, izmantoja 632 cilvēki.

TOP3 līdzīgākie Ministru prezidenti ir Kārlis Ulmanis, kuram līdzīgi ir 18,5% (117 personas) no visiem dalībniekiem. Otrajā vietā ir Ādolfs Bļodnieks, kuram līdzinās 14,4% (91 persona), bet trešajā vietā ar 89 (14,1%) līdziniekiem - Voldemārs Zāmuels.

Kārlis Ulmanis bija pirmais Ministru prezidents un kopumā vadījis astoņas valdības. Pretrunīgi vērtēts ideālists, kurš stāvējis arī pie Latvijas valsts izveides šūpuļa. Viņš bija gudras lauksaimniecības popularizētājs un latviskās pašapziņas cēlējs. Pirmais demokrātiski ievēlēta parlamenta apstiprinātais premjerministrs un pēcāk demokrātiskās iekārtas noliedzējs.

Ādolfs Bļodnieks bija pēdējais demokrātiski ievēlētais Latvijas Ministru prezidents, kurš Latvijas nākotni redzēja spēcīgā vidusšķirā, atbalstu tam panākot arī valdībā. Viņa pieredze un zināšanas bija nozīmīgas laikā, kad pēc ekonomiskās krīzes bija jāvada valdība un valsts tautsaimniecībā jāatjauno izaugsme. Kā Ministru prezidents viņš noturēja lata vērtību pēckrīzes apstākļos, lielu vērību veltīja arī valsts iekšējai un ārējai drošībai.

Voldemārs Zāmuels bija jurists ar augstiem principiem un stingru mugurkaulu, zināms arī kā korupcijas apkarotājs valsts pārvaldē. Viņa valdības laiks bija ļoti produktīvs, tika apstiprināti vairāki nozīmīgi likumdošanas akti, tostarp Preses likums, Likums par Latvijas teritorijas iedalīšanu apriņķos, likums par Triju Zvaigžņu ordeni un citi.

73 cilvēki jeb 11,6% no visiem, kas aizpildīja testu, līdzinās premjeram Pēterim Juraševskim, 71 persona - Hugo Celmiņam, 68 personas - Arturam Alberingam. Mazāk līdzinieku ir premjeriem Jānim Pauļukam un Zigfrīdam Annai Meierovicam - 43, savukārt Marģeram Skujeniekam līdzinās 37 personas.

Video stāstu par pirmajiem Latvijas deviņiem Ministru prezidentiem Valsts kanceleja nodos visām Latvijas izglītības iestādēm, izmantošanai vēstures stundās.