Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Elizabetes Zagorskas Maljorkas brīvdienas

© Elizabetes Zagorskas privātais arhīvs

Maljorka ir ne tikai viena no skaistākajām un lielākajām Spānijas salām, kur vasarā gaiss sakarst līdz 40 grādu temperatūrai, bet arī vieta, kur iepazīt senlaicīgo kultūru, arhitektūru, baudīt vietējos jūras produktus, augļus un vīnus, kā arī izīrēt laivu un doties braucienā pa jūru, lai atrastu pludmali, kas uz brīdi var piederēt jums vienīgajiem. «Šis ceļojums bija simtprocentīgs atpūtas brauciens. Zinu, ka vēlreiz tur atgriezīsimies,» stāsta dziedātāja un uzņēmēja Elizabete Zagorska, kas Spānijas salu apmeklēja kopā ar vīru Rolandu Veikšu.

Ceļo bez tūrisma kompāniju piedāvājuma

«Maljorku izvēlējāmies vairāku iemeslu dēļ – gan pēc pozitīvajām atsauksmēm, gan izvērtējot mūsu finansiālās iespējas. Galu galā varu teikt, ka šī sala ir ideāla atpūtas braucienam divatā vai ar vecākiem bērniem, kuriem jau interesanta varētu šķist vēsture un ceļošana ar auto. Maljorkā, nedaudz tālāk no galvaspilsētas Palmas, viss ir vismaz divreiz lētāks nekā pie mums, Latvijā, kas ļauj justies brīvi un uz mirkli izbaudīt bagātnieku dzīvi,» smejas dziedātāja. «Te ir viss – gan senlaicīga kultūra un arhitektūra, gan kazas, kas staigā pāri kalnu ceļiem, kā vien tām ienāk prātā, gan milzīgi vīnogu lauki, apelsīnu un citronu koki. Visu nemaz nav iespējams izstāstīt. Salā pavadījām nedēļu, bet, lai apskatītu visas tās skaistās un ievērojamās vietas, noteikti vajadzētu vēl vairāk laika. Mēs turp devāmies šajā rudenī, kad gaisa temperatūra bija ļoti patīkama – aptuveni 25 grādi, jo vasarā gaiss tur sakarst līdz 40 grādu atzīmei. Arī ūdens jūrā pa vasaru uzsilis un bija silts kā piens. Starp citu, Maljorka ir slavena ar mandeļkokiem. Runā, ka pavasarī tur viss ir baltos, baltos un skaistos mandeļu ziedos, līdzīgi kā pie mums zied ābeles, tā tur mandeļkoki,» viņa stāsta.

Braucienu maršrutus Elizabete plānojusi pati, kā arī viesnīcas rezervējuši paši un nav izmantojuši tūrisma kompāniju piedāvājumus, kas lielākoties tomēr piedāvā atpūtu tikai galvaspilsētas Palmas tuvumā, taču salā ir ļoti daudz interesantu apskates objektu. «Katru rītu mēs jau astoņos no rīta devāmies ārā no viesnīcas, lai apskatītu visu, ko vēlējāmies. Tas bija ļoti skaists un neaizmirstams ceļojums,» tā Elizabete.

Pilsētā Lagranja kā pasakā

Dziedātāja atklāj, ka Lagranja ir Maljorkas gleznainākā vieta, kas ir 500 gadus veca muiža, kura tikusi pārveidota par pilsētu. «Tā atrodas pašā kalnu virsotnē. Šī vieta ir salas etnogrāfiski visbagātākais komplekss un ar vairāk nekā 500 gadu senu vēsturi. Tas ir tāds unikāls nostūris kalnainajā Maljorkas daļā, kur tūristiem ir iespēja iepazīt gan salas saimniecības vēsturi, gan nobaudīt vietējā ražojuma ēdienus. Ir patiešām grūti šo vietu aprakstīt, jo, lai tās burvību izprastu pilnībā, tā ir jāredz savām acīm – kad tu tur esi, ir izjūta, ka esi nokļuvis citā pasaulē – kā pasakā. Lagranjā viss ir saglabājies, kā bija pirms pieciem simtiem gadu – gan cietums un lopkopība, gan bērnu istabas, virtuves un dārzs. Tur tāpat ir iespēja degustēt vietējos ēdienus, nogaršot var itin visu – sākot no ievārījumiem un beidzot ar vīniem! Dienā, kad tur bijām, lija. Šeit bija kā pasaku grāmatu lappusēs – tropi, no kuriem ceļas migla. Neaprakstāmi skaisti,» ceļojumā piedzīvotajā dalās Elizabete.

Kaste ar vīnu – 30 eiro

Maljorkā ir neskaitāmas vīna darītavas un vīnogulāju lauki. «Lai arī lielākā daļa no tām ir atvērtas apskatei, ieteicams tomēr pirms tam apmeklējumu pieteikt, lai nesanāk kā mums,» nosaka Elizabete.

«Vīna reģionā Binissalem nokļuvām sestdien – tur uz katra soļa bija vīnogulāju lauki, bet lielākā daļa no tiem un nebija pieejami ekskursijām, jo laikam tie brīvdienās nestrādā. Tomēr mums izdevās iepazīties ar kādu ģimeni. Viņi visi strādāja savā vīna darītavā un piekrita mums visu izrādīt. Paveicās arī redzēt, kā no vīnogām, kuras atveda tikko nolasītas no lauka, tiek izspiesta sula. Protams, tas nenotiek vairs kā agrāk, kad ogas mīcīja ar basām kājām, viss ir automatizēts, taču skats, kā pa liela izmēra caurulēm tek vīnogu sula no ogām, kas tikko nolasītas, ir ļoti iespaidīgs. Saprotams, ka arī vīniem ir absolūti citāda garša – dabiska, bez ķīmijas. Tā kā vīns bija ārkārtīgi garšīgs, vēlējāmies no šīs ģimenes nopirkt vairākas pudeles vīna – rozā, baltā, sarkanā un atvest uz mājām. Iegādājāmies vairākas pudeles, iepakotas skaistā koka kastē. Kad es viņiem jautāju, cik mums par tām jāmaksā, viņi nosauca tādu summu, ka sākumā nospriedu, ka nav sapratuši manu jautājumu pareizi. Pārskaitīju pudeles – 12, pārjautāju vēlreiz – lūdzu, kāda ir cena par visām? Viņi atkārtoja – 30 eiro. Nu kā tā var būt, ka par tādas kvalitātes vīnu mēs samaksājām aptuveni 2,5 eiro par pudeli, kamēr veikalā par tādas pašas kvalitātes būtu jāšķiras vismaz no 10 eiro. Neiedomājami!»

Iedvesmojies arī Žils Verns

«Par vienu no salas visskaistākajām pilsētām tiek uzskatīta Arta – tā atrodas salas austrumu daļā,» skaidro dziedātāja. «Šī ir vieta, kur var izbaudīt pastaigas mazā un ļoti skaistā, kafejnīcām un veikaliņiem pārbagātā pilsētiņā. Otrdienās šeit arī darbojas tirdziņš, kur iespējams nopirkt vietējo darinātās lietas. Gidi stāsta, ka Arta esot iedvesmojusi daudzus, arī Žilu Vernu, pēc kā viņš uzrakstījis grāmatu «Ceļojums uz Zemes centru». Ja esat Artā, ir vērts aiziet arī līdz Santuari de Sant Salvador mūriem, kur pāri jumtiem, pāri laukiem var redzēt ainavu līdz pat krasta līnijai,» iesaka Elizabete.

Gardums no vārītiem kartupeļiem

Dažus kilometrus no galvaspilsētas Palmas atrodas pilsētiņa, kurai dots nosaukums Valdemosa. Tieši tā tiek uzskatīta par Maljorkas visskaistāko pilsētu. «Tāpat kā Arta, arī šī pilsētiņa ir iedvesmojusi daudzus māksliniekus, dzejniekus, rakstniekus un mūziķus. Valdemosa ir īpaša ar savām šaurajām un vēsturiskajām ieliņām, kurās atrodas restorāni, veikaliņi un arī mākslas galerijas. Vietējās ēstuvēs joprojām katram, kurš vēlas, ir iespēja nogaršot tradicionālo vietējo iedzīvotāju kārumu, kas saucas «Coca de patata» un ir no vārītiem kartupeļiem pagatavots deserts, ko vietējie iesaka nogaršot kopā ar karsto šokolādi vai kafiju,» māksliniece atklāj.

Labākās nūdistu pludmales pasaulē

Elizabete stāsta, ka vietējie iedzīvotāji, kas nestrādā ar tūrismu saistītās nozarēs, gandrīz nemaz nesarunājas angļu valodā, tomēr tas nav traucēklis, lai vajadzības gadījumā saprastos, jo visādi citādi cilvēki ir patiešām atsaucīgi un pretimnākoši. Interesanti, ka nelielajās ostās ir iespējams jebkuram noīrēt dažādu izmēru ātrgaitas laivas un doties apskatīt salu no jūras puses. Īpaši iespaidīgi esot salas austrumos sastopamie klinšainie krasti, kas iestiepjas jūrā. «Noīrējām laivu un devāmies baudīt salu no otras puses. Mums izdevās atrast arī vairākas pludmales bez cilvēkiem, kurās sajutāmies kā paradīzē – baltas smiltis, kristāldzidrs ūdens un tikai mēs. Tādas piekrastes var atrast, taču jāsaprot, ka tās ir ļoti, ļoti mazas. Starp citu, Maljorkā ir iespējams arī publiskajās pludmalēs sauļoties kailam, piemēram, par vienu no labākajām nūdistu pludmalēm pasaulē tiek uzskatīta «Playa es pregons». Publiskās pludmales gan tur ir pašauras un cilvēku pārpildītas,» tā Elizabete.

Simtgadīgs vilciens ved kalnos

«Viens no skaistākajiem un aizraujošākajiem piedzīvojumiem bija došanās uz pilsētiņu Solleru, kura atrodas tikai dažus kilometrus no Palmas. To, ka vēlēšos šo vietu apskatīt un izbaudīt, zināju jau tad, kad braucienu vēl tikai plānojām,» stāsta Elizabete. «Uz turieni dodas sens koka vilcieniņš, kurā viss saglabājies kopš seniem laikiem. Vilciens brauc pa kalnu tuneļiem, cauri citrusaugļu dārziem un olīvkoku laukiem. Šis vilciens ir viens no tūristu iecienītākajiem apskates objektiem, jo minētā dzelzceļa līnija tika uzbūvēta pirms gadsimta, lai lauksaimniekiem būtu iespēja nogādāt augļus uz Palmas tirgu. Braukšana ar to bija pasakaina – dodies cauri tuneļiem, kalniem, pa veciem akmens tiltiem un tad pēkšņi iebrauc Sollerā – nelielā kalnu pilsētiņā, kur viss ir zaļš un neprātīgi skaists. Apmeklējām arī katedrāli ar senu vēsturi. Interesanti, ka Maljorkā vispār ir ļoti daudz katedrāļu, turklāt tās visas ir atvērtas apskatei. Un atšķirībā no mūsu baznīcām, kur ir tikai viens altāris, tur tie ir vairāki katrā katedrālē,» atklāj dziedātāja.

Ieteikumi ceļotājiem

• Plānojiet savu maršrutu paši! Atlidojot no galvaspilsētas Palmas, līdz salas otram galam pa autobāni iespējams aizbraukt tikai dažās stundās.

• Izīrējiet pēc iespējas mazāka izmēra auto, jo vietējās pilsētiņas ir ar ļoti, ļoti šaurām ieliņām.

• Labā ziņa – automašīnu īres cenas Maljorkā ir ļoti demokrātiskas, par 50 eiro var izīrēt auto uz nedēļu.

• Uz Maljorku vislabāk doties pavasarī vai rudenī, jo tad gaisa temperatūra ir patīkama – vidēji 25 grādi. Vasarā ir karsti – gaiss uzsilst virs 40 grādu atzīmes.

• Tūrisma aģentūras lielākoties piedāvā viesnīcas un dzīvošanu pie galvaspilsētas Palmas, bet mans ieteikums – doties pēc iespējas tālāk austrumu, dienvidu virzienā. Tur varēsiet novērtēt neaprakstāmi skaistas dabas ainavas, turklāt cenas būs vēl patīkamākas, jo uz tūristiem orientēti ir tikai tie rajoni, kas atrodas Palmas tuvumā.

• Nav noteikti jādzīvo viesnīcās, viegli ir atrodami un izīrējami arī apartamenti. Turklāt maltīšu gatavošana pašiem nesagādā nekādas grūtības – salā ir pieejami vietējie produkti – dārzeņi, jūras veltes, apelsīni, olīvas un daudzi citi svaigi gardumi par zemām cenām.

• Daudzviet kalnos ir speciālas auto stāvvietas, lai varētu apskatīt interesējošās vietas, vai nu ejot kājām, vai braucot ar velosipēdu, kas ir brīvi izīrējami gandrīz jebkur salā.

Kur varēs sastapt Elizabeti Zagorsku

Elizabete jau gatavojas ikgadējiem Ziemassvētku koncertiem kopā ar Ati Auzānu, Jāni Lemežu un grupu «Mīlas svētku orķestris». «Ziemassvētku gaidīšanas laiks man ir īpašs,» atzīmē Elizabete. «Tieši šajā laikā varam sajust to gaismas enerģiju, ko dievišķie spēki mums ļauj piedzīvot. Tas ir laiks, kad mūzikas un dziesmas spēks ļauj atvērties mūsu sirdīm patiesā mīlestībā.»

Elizabete sola, ka koncertprogrammā «Ziemas sirdis» skanēs skaistākās dziesmas, arī Nika Matvejeva oriģināldziesmas, kā arī «Klusa nakts», «Balts sniedziņš snieg uz skujiņām» un citas iemīļotas melodijas.