Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Raimonds Pauls iekļuvis svēto kārtā

Jaunā luterāņu Dziesmu grāmata patīk gan Maestro Raimondam Paulam, gan luterāņu baznīcas arhibīskapam Jānim Vanagam. © f64

  Jaunais luterāņu Dziesmu grāmatas izdevums veidots apmēram 20 gadus, un tajā iekļauta arī Raimonda Paula komponētā dziesma ar Guntara Rača vārdiem. Maestro par to ir nopriecājies, un sevi, kā arī dziesmas vārdu autoru Guntaru Raču sev raksturīgajā stilā apsveicis ar iekļūšanu «svēto kārtā».

Račs skaļi iedziedas «aleluja»

Maestro arī Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapam Jānim Vanagam esot ar humoru pateicies, ka nu iecelts svēto kārtā.

Raimonds Pauls pavelk uz zoba Guntaru Raču un stāsta, ka grāmatas atvēršanas ceremonijas laikā atcerējies par skeču, kurā misters Bīns (britu komēdijseriāla galvenais varonis – red.piez.) ieradies dievkalpojumā un skaļi iedziedājies «aleluja» tikai piedziedājumā laikā, jo neko citu no baznīcas melodijām nav atminējies. «Es paskatījos uz Raču un nevarēju novaldīties. Viņš jau arī tik piedziedājumā iedziedājās. Labi, ka par to var pasmieties, baznīca jau arī nav tikai nopietna,» nosaka Pauls.

Račs savā profilā «draugiem.lv» precizējis: «Rīgas Domā no LELB arhibīskapa Jāņa Vanaga (dzimis liepājnieks, ja kas) saņēmu jauno luterāņu dziesmu grāmatu, kurā starp 656 dziesmām ir arī viena Maestro Paula dziesma ar maniem vārdiem «Tu, Dieva nams un patvērums». Paldies grāmatas sastādītājiem par izrādīto godu.» Dziesma tapusi 2002. gadā par godu Rīgas Mārtiņa baznīcas draudzes jubilejai. Maestro sarunā ar »Vakara Ziņām« atzīst, ka piemirsis par šo dziesmu, tāpēc ziņa, ka tiek gatavota jauna luterāņu Dziesmu grāmata, bijusi pārsteigums. «Labs izdevums, kvalitatīvs,» viņš uzteic jauno dziesmu krājumu un piebilst, ka ilgajos gados, kopš komponē, nevarot atminēties visas savas melodijas. «Juris Vaivods, kas nodarbojas ar koncertu rīkošanu, atnes man kādu dziesmu, rāda, es saku – es to meldiņu nezinu. Viņš saka – skaties, pats esi parakstījis. Kas to visu var atcerēties!» joko Maestro. 

Pauls atzīst, ka pašam patikusi īru tautas melodija, kas vēlāk iekļauta baznīcas koru repertuārā, un ir apmierināts, ka baznīcu kori atjaunojas, nu vairs tajos nedziedot dažas tantiņas.

Paula un Rača dziesma luterāņu dziesmu grāmatā

Račs savā «draugu» profilā nav slēpis sajūsmu: «Nevaru vēlreiz nepadalīties ar savu prieku par notikumu (brīnumu?). Man ar ģimeni bija tas prieks un iespēja piedalīties Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas jaunās dziesmu grāmatas atvēršanas svētkos Rīgas Domā. Neslēpšu, ka ļoti lepojos ar šo faktu un jūtos ļoti pagodināts un iepriecināts. Katru dienu tādas lietas nenotiek. Par to paldies grāmatas sastādītājiem un jo īpaši grāmatas redaktorei Ilzei Sprancei. Lai nu kā, man šī grāmata vēlreiz lika padomāt, no kurienes mēs nākam un uz kurieni mēs ejam. Par dziesmu ceļu. Arī par to, cik senas un spēcīgas saknes Latvijā ir luterāņu baznīcai. Arī pats esmu luterānis un nekad neesmu vīlies savā izvēlē, kas, iespējams, nemaz nebija mana izvēle, bet tas jau ir cits stāsts :-).»

Jaunajā Dziesmu grāmatā 77 procenti dziesmu «pārceļojušas» no 1992. gada izdevuma, un vairākām dziesmām veikta tekstu un melodiju revīzija – pārmainīti jēgpilnāki vārdi, dažām dziesmām sameklēta cita melodija. Daži teksti atdzejoti no jauna. Jaunajā Dziesmu grāmatā iekļauti arī skaņdarbi no pasaules mūzikas klasikas un dziesmas no citām luteriskajām baznīcām, pielūgsmes dziesmas, latviešu tautas melodijas, kā arī komponistiem īpaši šim krājumam pasūtinātas dziesmas. Par to priecājas arī Pauls – labi, ka kādu vēl interesējot dziesmas un dziedāšana.