Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide

MŪZIKA: Eirovīzijas uzvarētājs Rīgā

Monss Selmerlēvs varēja arī nemaz netikt līdz Eirovīzijai – 2004. gada decembrī viņš kopā ar ģimeni bija atvaļinājumā Taizemē, kad to piemeklēja Indijas okeāna zemestrīce © Publicitātes foto

Nākamās nedēļas sākumā, ja precīzāk – 13. oktobrī, koncertzālē Palladium uzstāsies šā gada Eirovīzijas dziesmu konkursa uzvarētājs Monss Selmerlēvs. Koncertu iesildīs mūsu Aminata, tātad gaidāms tāds kā neliels eirovīzistu salidojums.

Pieredze liela, atzinība – arī

Zviedrs Monss Selmerlēvs (oriģinālajā rakstībā Måns Zelmerlöw) ar dziesmu Heroes Eirovīzijā uzvarēja gana pārliecinoši – iegūtie 365 punkti ir trešais labākais rezultāts visa konkursa vēsturē. Jāpiebilst, ka Zviedrijas nacionālajā atlasē Eirovīzijai jeb Melodifestivalen viņš piedalījies pat trīs reizes (2007., 2009. un 2015. gadā), un, kā redzam, tad trīs lietas nudien ir labas lietas. Uzvara konkursā Selmerlēvam ļāva doties itin apjomīgā Eiropas koncerttūrē, kuras ietvaros paredzēti 17 koncerti. Pirms tūres 29 gadus vecais Selmerlēvs izdeva albumu Perfectly Damaged, kurā iekļautās dziesmas droši vien skanēs koncertā. Ko teikt par to? Aizdomīgi laba (vai vismaz ciešama) popmūzika – bez minētā Heroes tikpat veiksmīga ir arī dziesma Someday, neslikta arī Live While We’re Alive. Selmerlēva izpildītā popmūzika nav primitīva, tā tiek bagātināta ar dažādiem elektroniskiem un sintīpopa elementiem. Tiesa, pilnam albumam zviedram laikam spēka nepietika – uz diska beigām pieslēptas pamatīgas žāvas uzdzenošas dziesmas. Zviedrijas popmūzika ar retiem izņēmumiem lielākoties gan vispār ir ļoti kaitinoša. Pieredze mūzikā Selmerlēvam ir liela, arī atpazīstamība un popularitāte dzimtajā zemē – milzīga: 17 singli un seši albumi, no kuriem jau pats pirmais, 2007. gadā izdotais Stand By For... kļuva par Zviedrijas Nr. 1.

Audzis mediķu ģimenē

Nākamais Eirovīzijas uzvarētājs dzimis zviedru pilsētā Lundā, viņa tēvs Svens Olafs Selmerlēvs ir ķirurgs, bet māte Bridžeta Salena ir balss saišu patoloģiju izpētes profesore. Neskatoties uz tik medicīniski tendētu ģimeni, puisi jau no bērnības vilcis mākslinieciskās izpausmēs: skolas gados viņš mācījies spēlēt ģitāru un klavieres, kā arī apmeklējis afrikāņu deju pulciņu, no 7. klases sācis pastiprināti mācīties dziedāšanu. «Jau 12 gadu vecumā Monss paziņoja, ka būs mākslinieks. Kad vien bija tāda iespēja, viņš klausījās mūziku vai sēdēja ar ģitāru rokās un dziedāja. Tagad viņš joko, ka viņam vienkārši esot nācies izklaidēt mūsu draugus, bet tā, protams, nav taisnība,» atceras mamma Bridžeta. Pirmie relatīvie panākumi nāca ar dalību šova Idol otrajā sezonā – piektā vieta bija iemesls uzaicināt Monsu piedalīties šovā Let’s Dance, kuru viņš uzvarēja. Taču turpinājums nesekoja: ierakstu kompānijas līgumus nepiedāvāja, meitenes autogrāfus vairs neprasīja, reitingi kritās, un Monss bija spiests dzīvot pie draugiem virtuvē, nakšņojot zem bāra letes, un visu viņa iedzīvi, atskaitot ģitāru, varēja satilpināt parastā somā. Tas bija 2005.–2006. gadā.

Palīdzīgu roku sniedza Zviedrijā pazīstams PR speciālists Mikaels Bindefelds, kurš ticēja puiša talantam. Iesākumā gan lietas nevirzījās uz priekšu, un Selmerlēvs piedalījās mūziklā Grease. «Eksperti toreiz teica, ka ar to es savai iespējamajai popdziedātāja karjerai varu pārvilkt krustu, bet man liekas, ka Grease kļuva par labu skolu: es dziedāju un tādējādi attīstījos kā muzikants, turklāt tās bija 128 uzstāšanās reizes,» atminas Monss. 2006. gada beigās viņu pamanīja izdevniecības M&L aģents, tika noslēgts līgums, un jau pēc pusgada nāca klajā Stand By For... Šī izdevniecība bija galvenā iniciatore Selmerlēva dalībai Melodifestivalen, kurā viņš ieguva trešo vietu. Konkursā izpildītā dziesma Cara Mia ātri vien guva panākumus dzimtenē, tāpēc bija iespējamas apjomīgas tūres. Šobrīd diskogrāfijā ir seši ripuļi, tiesa, par starptautiskiem var dēvēt tikai trīs.

Gejs vai homofobs?

Savu privāto dzīvi Selmerlēvs nemēdz afišēt. No 2008. līdz 2011. gadam viņš tikās ar grupas ATeens dziedātāju Mariju Serneholtu, taču abu pārlieku lielā publicitāte attiecībām darīja galu. Pēc tam dziedātājs satika advokāti Azru Osmanceviču un pāris gadus nodzīvoja ar viņu civillaulībā, priecājoties, ka beidzot saticis meiteni no citām aprindām, taču 2014. gadā abi pašķīrās. Pēc Eirovīzijas parādījās baumas, ka Selmerlēvs ir gejs, turklāt jau 2007. gadā zviedru geju žurnāls QX viņam piešķīra seksuālākā valsts vīrieša titulu, par ko pats dziedātājs bija trakoti sašutis. Interesanti, ka iepriekš mūziķis vainots homofobijā: kādā kulinārijas šovā viņš bija izteicies, ka seksuālajām minoritātēm nav tiesību audzināt bērnus. Skaidrs, ka pēc šāda izteikuma varen tolerantajā Zviedrijā viņam nācās drīz vien oficiāli atvainoties...

Kas vēl? Selmerlēvs kopā ar savu draugu, leģendāro zviedru tenisistu Jonasu Bjorkmanu izveidojis labdarības fondu, kas palīdz trīs skolām Dienvidāfrikā un vienai Kenijā. Viņam patīk futbols, teniss un golfs, dziedātājs apmeklē sporta zāli, dievina saldumus un mīl savu retrīveru vārdā Mesi, kā arī ir aktīvs sociālo tīklu lietotājs. Un vēl – Selmerlēvam patīk selfiji!