Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

TESTS: Noskaidro savu autovadītāja tipu!

© F64

Londonas Ekonomikas un politikas zinātņu skola (LSE) un "Goodyear" LSE kopīgi organizētā pētījumā par ceļu satiksmes drošības sociālo psiholoģiju ir konstatēti dažādi autovadītāju reakcijas veidi, mijiedarbojoties ar citiem autovadītājiem uz ceļa. To pamatā ir viņu attieksme pret savām izjūtām, kā arī neskaidrība par citu ceļa satiksmes dalībnieku rīcību. Ar fokusa grupu palīdzību un padziļinātās intervijās ar Eiropas autovadītājiem pētnieki konstatēja septiņus personības tipus pēc to izpausmēm.

1) Skolotājs: vēlas panākt, lai citi autovadītāji zinātu, ko ir izdarījuši nepareizi, un sagaida, ka viņa darbs, kas ieguldīts citu apmācībā, tiks atzinīgi novērtēts.

2) Viszinis: domā, ka ap viņu ir nekompetenti muļķi un pazemojoši kliedz uz citiem autovadītājiem, tomēr neatstājot drošo patvērumu savā automašīnā.

3) Konkurents: vēlas apsteigt visus citus autovadītājus un ir aizkaitināts, ja kāds tam traucē. Palielinās braukšanas ātrumu, ja kāds vēlēsies viņu apdzīt, vai samazinās attālumu līdz priekšā braucošajai mašīnai, lai neviens tur nevarētu iespraukties.

4) Sodītājs: vēlas sodīt citus autovadītājus par jebkuru konstatēto nepareizo rīcību. Var pat izkāpt no automašīnas, tieši vēršoties pret citiem autovadītājiem.

5) Filozofs: viegli pieņem nepareizu rīcību un mēģina to racionāli izskaidrot. Izdodas kontrolēt savas izjūtas automašīnā.

6) Izvairīgais: pret citu autovadītāju nepareizo rīcību attiecas bezpersoniski, neuztver viņus kā apdraudējumu.

7) Bēglis: klausās mūziku vai runā pa tālruni, lai izolētu sevi. Bēgļi novirza uzmanību, koncentrējoties uz izvēlētām sociālajām attiecībām, lai nebūtu jāpievēršas citiem autovadītājiem uz ceļa. Šī stratēģija arī ļauj izvairīties no vilšanās.