Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

1. septembra jubilārs: Prāta vētras vokālists Renārs Kaupers

Dažkārt Prāta vētrai tās tūres grafiki salikušies tā, ka Renārs Kaupers savu dzimšanas dienu 1. septembrī ir spiests svinēt koncertā © F64

Šodien, Zinību dienā jeb 1. septembrī, dzimšanas dienu svinēs Prāta vētras vokālists Renārs Kaupers: koncerttūre aizvadīta, teorētiski var atpūsties, bet tā jau mūziķu dzīvē nenotiek.

Pēc Rīgas koncertā sapulcētajiem 45 000 klausītāju Prāta vētra var justies pamatoti gandarīta, noteikti tāds jūtas arī grupas vokālists Renārs Kaupers. Viņam šodien dzimšanas diena, taču pat pēc tik labi padarīta darba uz lielām svinībām gan prāts droši vien vienalga pārlieku nenesas. «Visticamāk, ka nosvinēšu mierīgi, ar mājiniekiem. Puikām gan koncerts tajā dienā Cēsīs, sievai Agnesei arī sākas akadēmija un mazajam dārziņš. Gan vakarpusē ar riteņiem aizmīsimies līdz kādai omulīgai Pārdaugavas kafejnīcai un Karlsona cienīgi nosvinēsim ar 41 torti un vienu svecīti!» Neatkarīgajai jokojot pauda Renārs. Jāpiebilst, ka «puikas» – tie ir tie paši grupas Carnival Youth vīri, Renāra dvīņi Emīls un Edgars, kuri sevi perfekti pierādīja iesildītāju lomā prātnieku koncertā Rīgā, turklāt ieradušies no kuģa uz balli, tas ir, iebraukuši Rīgā tikko no uzstāšanās Minhenē.

Par savu interesantāko dzimšanas dienu – tur Renāram nāk prātā būtībā tas pats, kas daudziem no Prāta vētras faniem. «Pirmais, kas nāk prātā, ir Prāta vētras koncerts 2003. gadā Rīgā, Skonto stadionā, kas notika 1. septembrī. Tik daudz patīkamu pārsteigumu vienkopus – pirmo reizi tik daudz cilvēku uz mūsu koncertu, [toreizējās Valsts prezidentes] Vairas VīķesFreibergas uzruna un sveiciens pirms koncerta, fotogrāfa Antona Korbīna surprise ierašanās, un finālā vēl Mārtiņš Rītiņš ar torti un visu komandu uz skatuves!» stāsta Renārs. Toreiz tas tiešām bija iespaidīgi, kā akcents grupas šovam. Protams, pašlaik jau vairs prātnieku dzimšanas dienas svinībām vairs nav tā asuma – 40 gadi taču visiem jau nosvinēti! Iespaidīgākā laikam bija bundzinieka Kaspara Rogas sumināšana, kas iekrita koncertā Lietuvā, taču vienalga – svētki ir svētki.

Bet kāda Renāram bijusi interesantākā dzimšanas dienas dāvana? «Pēc 2000. gada, kad piedalījāmies Eirovīzijā, mums uz kādu pusotru gadu parādījās ārkārtīgi neparasts fans no Igaunijas – vīrietis vecumā ap 35–40 gadiem, kurš apmeklēja pilnīgi visus mūsu koncertus, vai tie bija Briselē vai Stokholmā, vai Latvijā,» atminas Renārs. «Viņš bija ļoti atturīgs, tomēr regulāri apgādāja mūs ar igauņu presi, kurā kaut kas bija rakstīts pa Prāta vētru. Neatceros, vai tas bija saistīts ar dzimšanas dienu vai ne, bet viņš nu gan pārsteidza ar neparastām dāvanām, piemēram, itin labi ekipētu spiegu komplektu bērniem vai Swarovski kristāla svilpīti,» smejoties atminas Prāta vētras vokālists. Tā jau ir, pazīstamām grupām un to mūziķiem dzimšanas dienas reti iegadās svinēt mājās.