Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

IESKATIES: Laika vērotāja prognozes ziemai

© F64

Pašmāju slavenais laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs jau izteicis iespējamās prognozes par gaidāmo laiku ziemā.

"Laika posmā no Jēkabiem (25. jūlijs) līdz Linu dienai (25. augusts), bija vairākas dienas, kas paredz tālāko rudeni un ziemu.

Ja seko šīm dienām, kādas tās bija šogad, tad septembris kopumā varētu būt normas robežās. Aukstāks pēc 17. septembra. Tad jau plašā teritorijā salnas. Nokrišņi tuvu vidējiem, bet nevienmērīgs sadalījums. Dažās vietās būs vairāk, citviet mazāk. Arī oktobris tuvu normai, bet vairāk nokrišņu un vējainu dienu. Salnas oktobra pirmajā pusē. Mēneša vidū dažviet slapjš sniegs. Novembris varētu būt drusciņ siltāks kā parasti, toties nokrišņu daudz. Aukstāks novembra beigās, kad vietām var izveidoties neliela, maznoturīga sniega kārtiņa.

Decembrī ienāks ziema. Ja sākumā nelieli mīnusi, tad decembra vidū ap mīnus 7, bet ap Ziemassvētkiem un mēneša beigās līdz mīnus 25. Izveidosies stabila sniega sega. Ziemīgi apstākļi līdz janvāra vidum. Papildināsies sniega sega un temperatūra var nokrist līdz mīnus 25, 28 grādiem. Janvāra otrajā pusē nelieli, īslaicīgi atkušņi un bez liela sala. Februāris ar nelielu salu. Neliels sals vairāk mēneša sākumā, bet mēneša vidū sals var sasniegt mīnus 20, 22 grādu atzīmi. Kopumā februāris ar vidējiem mīnus 5, mīnus 10 grādiem. Īslaicīgos, bet samērā biežos atkušņos sniega sega saruks. Lietus un atkala darīs slidenus ceļus.

Pirmajā pavasara mēnesī martā līdzīgi kā ziemas pēdējā mēnesī februārī. Marta sākumā salīdzinoši silts. Vidū sals līdz mīnus 15 un bieži snigs. Tur, kur saglabājusies, pieaugs sniega sega. Mēneša beigās līdz plus 13 un sāksies pavasara palu laiks.

P.S. Vērosim, pārbaudīsim un pasmiesimies par to, ja kaut kas no visa teiktā aizies greizi…"