Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Somiņa – tērpa centrālā daļa

Eksbaņķiera Valērija Kargina dzīvesbiedre Anna Barinova vasarīgo tērpa ansambli papildina ar modīgu somiņu no dažādas krāsas ādas gabaliņiem, kas veido dažādus rakstus. © f64

Sieviešu somiņa ir īpaša pasaule, kas liecina par īpašnieces statusu sabiedrībā, garastāvokli, dzīvesveidu, gaumi, iecienītākajām krāsām un daudzām citām lietām. Grūti iedomāties mūsdienu sievieti bez somiņas. Tikpat grūti iztēloties, ka sievietei ir tikai viena soma. Šajā gadā modes dizaineri izvēlas praktiskumu. Citiem vārdiem – jebkura visizsmalcinātākā soma labi izskatīsies ne tikai pie klasiska, bet arī pie sportiska apģērba. Un, protams, tā izcels jūsu individualitāti.

Visiem dzīves gadījumiem

Ļoti svarīgs aksesuārs katras sievietes garderobē ir somiņa. «Ideāli, ja garderobē ir vismaz kādas trīs (un līdz bezgalībai) zīmolu somas bāzes krāsās – gaiša vasarai, tumšāka ziemai un kāda vairāk ekstravaganta, varbūt pat nedaudz uzkrītoša, akcentam pie izejamā tērpa. Tās ir ne tikai modes detaļas, bet statusa lieta, kā bieži joko: pēc tām «bagātie cilvēki var spriest, cik bagāti ir citi bagātnieki». Miniet, uz kura vārda ir uzsvars. Tas ir ideāli, bet vai viss dzīvē ir ideāli?» stāsta modes māksliniece Natasha Linkevicha.

Vienmēr modē ir un paliek klasiskie modeļi no modes milžiem kā «Chanel», «Hermes» un citiem modes namiem. Taču ne katra dāma Latvijā var atļauties iegādāties zīmolu izstrādājumus, jo starp slavenībām tik populārās «Chanel», «Fendi», «Louis Vuitton», «Dior» un citu modes milžu somiņas maksā pat vairākus tūkstošus. «Labās ziņas ir tādas, ka mode pēdējā dekādē paliek arvien demokrātiska un vidēja līmeņa zīmoli tagad lepni ieņem vietu arī ļoti slavenu un ietekmīgu cilvēku garderobēs. Galu galā, ja angļu karaliskās ģimenes zvaigzne Keita var parādīties ar «Zara» somiņu, tad arī mums, mirstīgajiem, nav jākaunas,» piebilst modes māksliniece.

Nē pakaļdarinājumiem!

Natasha Linkevicha aicina nekādā gadījumā neizvēlēties pakaļdarinājumus, jo tie ne tikai ir nekvalitatīvi un izskatās vienkārši muļķīgi, bet arī to ražošana nav atbalstāma. «Cilvēki strādā pilnīgi neiedomājamos apstākļos un bieži vien pat iet bojā. Vai tiešām šis nezināmās izcelsmes sintētikas četrstūrītis ir tā vērts, lai burtiski ar savu naudu atbalstītu cilvēku tirdzniecību vai citas mazpatīkamas lietas, tikai tādēļ, lai jūs būtu vienīgā meitene 15. trolejbusā ar «Prada» somu? Daudz prātīgāk ir iegadāties vidēja līmeņa zīmola vai amatnieka izstrādājumu. Somas izvēlē daudz svarīgāk ir pievērst uzmanību kvalitātei, un tad, ja izvēlējāties klasisku modeli, tā jums kalpos vairākas sezonas un, visticamāk, maksās krietni mazāk nekā šaubīgais pakaļdarinājums, kas ātri vien izjuks,» pamāca modes māksliniece.

Svarīgākais ir funkcionalitāte

Kā jau vasarā, apavu un aksesuāru modē dominē gaišas krāsas. Somas nav nekāds izņēmums. «Ļoti šiki, manuprāt, izskatās bēšīgas, miesaskrāsas un pūderkrāsas vidēja izmēra somiņas ar ķēdīšu rokturīti. Protams, pamatideja nāk no «Chanel», bet arī citi lieli zīmoli darina ko līdzīgu, nerunājot par vidēja budžeta firmiņām. Ļoti modīgas ir somiņas no dažādas krāsas ādas gabaliņiem, kas veido ģeometriskus rakstus un mozaīkas. Šīs idejas mājas ir «Fendi» modes nams, bet atkal variācijas ir pieejamas katram budžetam. Vēl viena tagadējā aksesuāru aktualitāte ir krāsainas kolāžas, aplikācija un pat «pop art» ilustrācijas ar tekstiem uz «klach» somiņām. Tas padara somiņu par tērpa centrālo daļu, viss pārējais var būt neitrāls un neuzkrītošs, bet jūsu somiņu atcerēsies. Tikpat modīgas ir arī ļoti neitrālas, askētiskas somas, vienkārši kantainas un neitrālās krāsas, dažreiz uz tām var būt iespiesta faktūra, ziedu vai ģeometriski raksti, bet tomēr pamatā ir vienkāršums,» stāsta Natasha Linkevicha.

Jau vairākus gadus mode ir tik daudzveidīga, ka cilvēkiem ir arvien vairāk no kā izvēlēties un pasvītrot tieši savu individualitāti. Modē vairs nevalda tik strikti kanoni, kas ir vai nav moderns. «Aksesuāriem un somām viens no svarīgiem aspektiem ir funkcionalitāte. Ikdienā nav jāmokās ar mikroskopisko «klach» somiņu un uz operu nav jādodas ar milzīgu maisveidīgu konstrukciju. Kaut gan, ja jums ērti ir tieši tā, varat apspēlēt arī šādu variāciju,» piebilst modes māksliniece.