Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Pasaules taupīgākie bagātnieki

© scanpix

Kā ierasts, kopā ar lielu naudu uzrodas arī lielas un brīžiem apšaubāmas vajadzības – cilvēkiem pēkšņi rodas nepārvarama vēlme pēc ciklopiska izmēra jahtām, prātam neaptveramas mājas un elitāras automašīnas, kurā iestrādāti dārgakmeņi un cēlmetāli. Bet ir cilvēki, kuri, kļūstot par miljardieriem, turpina ierasto dzīvi kā vienkārši cilvēki.

Mūžīgais students

Viens no jaunākajiem miljardieriem pasaulē, populārākā un lielākā sociālā tīkla «Facebook.com» radītājs Marks Cukerbergs kopš studenta gadiem nav mainījis savus paradumus un dzīvesveidu. Arī ģērbšanās stils viņam palicis nemainīgs – visparastākās sporta jakas un džinsi. Vēl Cukerberga garderobē ir aptuveni 20 vienādi pelēki krekliņi ar viņam piederošā uzņēmuma simboliku.

Veca māja un piena kokteilis

Privātais investors Vorens Bafets, kurš pasaules bagātāko cilvēku sarakstā ieņem augsto 3. vietu, līdz pat šim brīdim dzīvo savā Omahas mājā, ko par 31,5 tūkstošiem dolāru nopirka jau tālajā 1958. gadā. Tagad, lai kļūtu par miljardiera kaimiņu, cilvēki gatavi pirkt tuvējos īpašumus pat par diviem miljoniem dolāru. Savukārt pašu Bafetu sabiedrībā un fotogrāfijās var redzēt dzeram piena kokteilīšus, ēdot frī kartupeļus un sviestmaizes no viņam piederošo ātrās ēdināšanas restorānu tīkla «Dairy Queen». Tiesa, miljardierim tomēr ir viens dārgs hobijs – viņam ļoti patīk privātās reaktīvās lidmašīnas.

Pieder tikai trīs lietas

Uzņēmuma «Kaspersky Lab» ģenerāldirektors Jevgēņijs Kasperskis, kurš ir starp 100 bagātākajiem Krievijas cilvēkiem, par saviem pirkumiem izteicies šādi: «Man ir uzņēmums, dzīvoklis Maskavā un automašīna BMW. Vairāk nekā man nav.» Zināms, ka, būdams jau ļoti situēts cilvēks, Kasperskis joprojām mitinājās divistabu dzīvoklī Piemaskavā un braukāja ar Krievijā ražotu automašīnu.

Bez telefona un datora

Pieticīgāko bagātnieku sarakstā ir vēl viens krievu miljardieris – uzņēmuma «Mečel» direktoru padomes priekšsēdētājs Igors Zjuzins. Viņš nekolekcionē dārgas automašīnas vai mūsdienu mākslinieku gleznas, bet gan pastmarkas, kas patiesībā arī nav nemaz tik lēts hobijs. Toties miljardiera iecienītākais vīns maksā nieka 20 dolārus. Kalnu metalurģijas kompānijas īpašniekam nav viedtālruņa un datora, bet visas piezīmes vēstulēs, ko viņam izdrukā sekretārs, miljardieris veic ar zīmuli.

Nezina’, kā tērēt naudu

Arī daži ķīniešu miljardieri izceļas ar savaldību tēriņos. Lielākās interneta tirdzniecības platformas «Alibaba» dibinātājs Džeks Juns Ma pēc tam, kad kļuva bagāts, nav nopircis nevienu dārgu lietu. Miljardieris atzinies, ka viņu neinteresē automašīnas un jahtas. Viņš 12 gadus nav bijis atvaļinājumā un tāpēc nezina, kā tērēt naudu. Džekam Junam Ma nav pat pulksteņu un gredzenu. Starp citu, rokas pulksteni bagātnieks nenēsā jau 30 gadus, un tagad, kad sieva viņam uzdāvināja viedtālruni, laikrādis vispār zaudējis nozīmi.

Vidusmēra pensionārs

Veikalu tīkla «Duty Free» un fonda «Atlantic Philanthropies» dibinātājs Čaks Finijs jau sen pazīstams ar savu askētisko dzīvesveidu. Tieši viņam pieder teiciens: «Es grasos strādāt, nevis pelnīt.» Miljardierim nav mājas un mašīnas, viņš ģērbjas kā vidusmēra pensionārs ASV, viņa rokas pulkstenis maksā 15 dolārus, bet pie pusdienām viņš vienmēr izvēlās otru lētāko vīnu. Lielāko daļu savas bagātības Čaks Finijs ir ziedojis labdarībai.

Sabiedriskais transports un lēti restorāni

Mēbeļu ražošanas uzņēmuma IKEA dibinātājs Ingvars Kamprads savu māju Šveicē labiekārtojis ar IKEA mēbelēm no lētā gala. Zviedrijas bagātāko cilvēku kopā ar sievu bieži var redzēt braucam sabiedriskajā transportā un ieturot maltīti lētos restorānos. Ilgus gadus Kampradam pieder veca «Volvo» markas automašīna, bet pārlidojumos viņš dodas tikai un vienīgi ekonomiskajā klasē. Vienīgā vājība, ko viņš ik pa laikam atļaujas, ir dārgas kaklasaites un Zviedrijas kaviārs.