Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Mūžībā aizgājusi pasaules lielākā govs

Ginesa rekordu grāmatā Blosomas vārds tika ierakstīts pagājušā gada rudenī. © scanpix

Vienā no Ilinoisas štata fermām nepilnu 14 gadu vecumā nobeigusies govs vārdā Blosoma. Viņas vārds pagājušā gada rudenī tika ierakstīts Ginesa rekordu grāmatā, jo liellopa augums skaustā sasniedza 193 centimetrus un Blosoma oficiāli bija atzīta par pasaules lielāko govi. Īsā laikā viņa bija kļuvusi par štata mēroga slavenību, kuru aplūkot uz fermu devušies ekskursanti.

Govs saimniece Peta Hansone laikrakstam «The Freeport Journal-Standard» stāstījusi, ka maija otrajā pusē govs veselība bez jebkāda acīmredzama iemesla strauji pasliktinājusies. «Viņu izmeklēja divi veterināri, taču tā arī nespēja noskaidrot, kādēļ Blosoma atsakās no ēdiena un pakāpeniski izdziest. Mums neatlika nekas cits kā viņu iemidzināt,» paziņojusi Hansone. Jau pērn viņai bija nodoms Blosomas dzīvi atspoguļot bērniem veltītā grāmatiņā, un tagad esot pienācis īstais brīdis šo ideju realizēt.

Hansone stāstījusi, ka Blosoma jau no paša sākuma bijusi «īpaša». Kad govs bija tikai pāris gadu veca, veterināri noskaidroja, ka viņai nevar būt teļu, taču Hansone pierunājusi savu tēvu, kurš tobrīd bija fermas īpašnieks, govi nenokaut. Kopš tā laika viņai piešķirts īpašs statuss, kas nozīmējis, ka Blosoma drīkstējusi brīvi klīst pa visu fermas teritoriju, un jau pēc kāda laika viņa sākusi uzvesties gluži kā uzticīgs suns. Tikai pagājušajā gadā pēc vietējā veterināra ierosinājuma tika veikta govs oficiālā mērīšana Ginesa rekordu grāmatas izdevēju pārstāvju klātbūtnē – tās laikā noskaidrojās arī tas, ka viņa sver vairāk nekā 910 kilogramus. Tagad pasaules lielākās govs tituls atkal ir vakants, savukārt par mazāko govi jau 2013. gadā pasludināta Floridas štatā mītošā Bleiza, kuras augums skaustā ir nieka 69,07 centimetri.