Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

Dārgais dankos Grīziņkalnā

Kristaps Dārgais triec bumbu grozā no augšas patiešām iespaidīgi – tur ir, ko redzēt! © Renārs Koris

Labāko latvju slam dunk jeb basketbola bumbas grozā triekšanas no augšas speciālistu Kristapu Dārgo redzēt darbībā pašu mājās nemaz tik bieži negadās. Viena no šādām iespējām būs jaunnedēļ.

Grīziņkalnā otrdien, 7. jūlijā, Ghetto Games organizē vienu no vērienīgākajiem slam dunk konkursiem pasaulē – vismaz tā atzīst paši konkursa dalībnieki, kuri alkst atgriezties Grīziņā, lai atkārtoti izbaudītu lieliskās emocijas un nedalītu skatītāju mīlestību, kas ir garantēta, pat neskatoties uz to, ka daudzi no dankeriem nav vietējie. Jāatzīst, ka šī konkursa dalībnieku sastāvs nudien ir iespaidīgs: pasaulē elitārākās šādas specifikas komandas Dunk Elite pārstāvji Kristaps Dārgais no Latvijas, Džastins Jus Fly Dārlingtons no Kanādas, Rafals Lipek Lipinskis no Polijas, Dmitrijs Smoove Krivenko no Ukrainas, Porters What’s Gravity? Meiberijs no ASV, nesen šai blicei pievienojušais YouTube nekronētais slam dank karalis Džordans Mission Impossible Kilgenons, vēl arī Iļja Kroha Kroška no Ukrainas un amerikānis Brendons Werm Lakuē. Kā redzam, tad tikai mūsu Kristapam nav iesaukas – viņam gan pietiekami iespaidīgs ir arī uzvārds... «Ai, man tās iesaukas kaut kā... Neko pats neesmu domājis, citur mani sauc par Latvian Sensation, Power Latvian un tamlīdzīgi,» atvairās Kristaps. «Piedalījos abus pirmos gadus, piedalīšos arī šoreiz. Pirmajā gadā paliku otrais aiz Džastina Dārlingtona, bet pērn biju ceturtais – pagājušais bija galīgi neveiksmīgs gads, nebiju šajā slam dank konkursā īstajā formā un gatavībā, kas arī atspoguļojās rezultātā.»

24 gadus vecais, 196 centimetrus garais un 95 kilogramus smagais basketbolists, kura lēciena augstums ir 115 centimetri (!), labi zina visus savus konkurentus, no kuriem lielākā daļa ietilpst viņa pārstāvētajā Dunk Elite komandā.

Vai nav grūti mačoties ar komandas biedriem? «Pie tā jau ir pierasts. Kad izej laukumā, esi pats par sevi, taču pārējos brīžos viens otru atbalstām. Nav tā, ka, konkursam sākoties, vairs nesarunājamies un griežam galvu uz otru pusi. Dzīvē viss nebeidzas tikai ar vienu konkursu, jo kā komandai mums ir lielāki mērķi nekā tikai piedalīšanās konkrētajās slam dunk sacensībās. Kopumā dankeru vide ir ļoti draudzīga, mēs viens otru atbalstām, tiesa, ar atsevišķiem izņēmumiem. Bet tie atsevišķie izņēmumi uz Rīgu netiek aicināti un nekad arī netiks aicināti,» smejoties skaidro Kristaps Dārgais. Starp citu, vienam no galvenajiem viņa konkurentiem – Dārlingtonam – uzvārds tulkojumā no angļu valodas ir stipri līdzīgs. «Jā, protams, esam par to runājuši! Neko, pasmējāmies, un viss. Mums ir ļoti labs kontakts, esam draudzīgi,» smaida Kristaps. Par mazāk zināmajiem: «Kroha pārstāv Ukrainas komandu – viņš gan nav Dank Elite, taču viņš ir ļoti perspektīvs dankeris, puisim ir tikai 19 gadu. Eiropā noteikti viņš ir viens no perspektīvākajiem un labākajiem. Savukārt Verms ir amerikānis, 30 gadu, dankošanas veterāns, viņš piedalījies laikam visās prestižākajās sacensībās. Bet lec joprojām diezgan jaudīgi!»

Par nopietnākajiem konkurentiem. «Šoreiz ir tā, ka, iespējams, tikai mazais amerikānis Porters Meiberijs nevar uzvarēt – ir jāliek seši danki, viņam tik daudz labu nav –, bet no pārējiem septiņiem dalībniekiem uzvarēt var jebkurš. Par galveno favorītu es tomēr sauktu poli Lipeku, kurš ir īsts konkursu dankotājs – viņam ir ļoti liela pārliecība par saviem spēkiem, viņš zina, ko kurā brīdī darīt, un nevienā brīdī neapjūk. Tas ir lielākais mīnuss kaut vai tam pašam Kilgenonam, ko varētu dēvēt par pašlaik pašu labāko interneta dankeri pasaulē – konkursos viņš sevi vēl nav pierādījis. Video var filmēt kaut simt reizes un internetā ielikt tikai veiksmīgāko epizodi, mačos šādu iespēju nav, tajos viņš bieži apjūk... Protams, pie favorītiem pieskaitāms arī Dārlingtons – kā viņš atbrauc uz Rīgu, tā sāk pavisam citādi lēkt. Arī pagājušajā gadā šķita, ka viņš neko lielu nespēs izdarīt, taču atbrauca uz Rīgu un sāka teju vai lidot,» brīnās Dārgais. Viņš pats sagatavojis jaunu programmu. «Atšķirībā no pagājušā gada esmu šogad labā formā, tāpēc domāju, ka vajadzētu izdoties. Ir arī kaut kas ļoti, ļoti īpašs, taču nezinu, vai līdz pasākumam to pagūšu tik labi sagatavot, lai to varētu realizēt. Taču, es uzskatu, ja varētu šo danku realizēt, tad pastāv lielas iespējas uzvarēt. Bet tas lai pagaidām paliek noslēpums.»

Tikai svētdien Kristaps atgriezās no Baku, kur Eiropas spēļu starplaikos Dank Elite komandas eiropiešu pārstāvji rīkojuši dažādus šoviņus, bet pēdējā dienā bijis arī konkurss. «Mana snieguma ziņā tas bija labākais konkurss, kādā līdz šim esmu piedalījies, lai arī paliku otrais – aiz Lipeka. Tas bija ļoti, ļoti sīvā cīņā, viss izšķīrās pašā pēdējā dankā. Es uzskatu, ka vajadzēja būt neizšķirtam, tam piekrita arī komandas menedžeris un pārējie džeki. Taču tiesneši lēma citādi, dankošanas vērtēšana tomēr ir diezgan subjektīvs process. Bet vienalga esmu ļoti apmierināts ar savu sniegumu, un tas devis milzīgu pārliecību pirms Grīziņkalna konkursa. Ja izdarīšu visu tā, kā to izdarīju Baku, tad man ir ļoti lielas cerības Lipeku uzvarēt – palīdzēs arī mājas sienas un savu skatītāju pulks,» tā Dārgais. Lai izdodas revanšs!