Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Aktrise Jančevska atsakās no "Čikāgas piecīšu" mūzas goda

Zane Jančevska ir viena no latviešu skaistākajām aktrisēm. Savulaik Zanes valdzinājumam nespēja turēties pretī arī ārzemju letiņš un «Čikāgas piecīšu» solists Armands Birkens. © f64

Aktrise Zane Jančevska daudzus gadus tika uzskatīta par ārzemju letiņa un «Čikāgas piecīšu» solista Armanda Birkena mīļoto, kurai viņš veltījis dziesmu «Par mīlestību». Kā ir patiesībā, aktrise atklāja, viesojoties «Rīga TV24» raidījumā «Rampas ugunis».

Zane Jančevska, kura pērnvasar nosvinēja 50 gadu jubileju, par privāto dzīvi vienmēr runājusi nelabprāt, vien intervijās likusi noprast, ka piedzīvojusi vairākas šķiršanās, neveiksmīgas attiecības, jo blakus bijuši par viņu vājāki vīrieši. Pirms vairākiem gadiem Zane sastapa uzņēmēju Ilmāru Nagli, 2007. gadā abi kopīpašumā iegādājās māju. Var teikt, ka dzīve nokārtojās, un Zane Jančevska tagad bauda laimīgas sievietes sakārtotu ģimenes dzīvi.

Tiesa, jau gadiem ilgi aktrises dzīvei līdzi vijas gan leģendārās filmas «Aija» galvenās varones tēls, gan stāsts par to, ka viņa savulaik bijusi Amerikas tautiešu grupas «Čikāgas piecīši» dalībnieka Armanda Birkena mūza. Runāja pat, ka Zanes 23 gadus vecais dēls – talantīgais komponists Jēkabs Jančevskis, kurš mammai pērn dzimšanas dienā uzdāvināja paša komponētu skaņdarbu – ir slavenā Birkena atvase. To, ka abiem divus gadus bijis romāns, savulaik kādā intervijā pat atklāti stāstījis pats Birkens. Iepazinušies Druvienā pēc izrādes «Skroderdienas Silmačos», kurā Zane spēlēja Antoniju, pēc tam Birkens viņu saticis teātrī un uzrunājis. Zane bijusi desmit gadus jaunāka un tik ļoti patikusi ārzemju tautietim, ka viņš mīļotajai sacerējis populāro dziesmu «Par mīlestību». Dziesmas vārdi «Ir septiņi no rīta Rīgas ielās. Es atceros, kā tavās matu cirtās rotaļājās Daugavmalas vējš. Trīs spožākās no zvaigznēm, kuras redzu, no debesīm uz brīdi aizņemšos, lai visa pasaule tad redz un brīnās, cik liela mūsu mīlestība ir.» sarakstīti, veroties Jančevskas bildē, ko nofotografējis kopīgā pastaigā pa Akmens tiltu. Romantiskais mūziķis vēlējies skaisto mirkli iemūžināt un paņemt sev līdzi uz Ameriku. Arī Zane viesojusies pie Birkena Amerikā, taču attālums beigu beigās nav nācis par labu, un 1991. gadā abi izšķīrušies.

Zane Jančevska, pēc vairāk nekā 20 gadiem atskatoties uz šīm attiecībām un komentējot dziesmu, atklāja, ka nepretendē uz dziesmas mūzas godu, ka runas par viņai veltīto dziesmu esot nepamatotas. Aktrise pastāstīja, ka esot jau nogurusi no šīm runām, tāpēc ievieš skaidrību – esot vēl vairākas sievietes, kuras apgalvojot, ka Armands Birkens šo dziesmu veltījis tieši viņām. «Jāprasa komponistam, bet es atsakos no šī goda, man nevajag… Lai tiek citām,» lakoniski sarunas noslēgumā noteica aktrise.