Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

Aminatas priekšnesums sajūsmina Eiropu

Aminata neliek vilties – tikai četras (!) valstis no gandrīz četriem desmitiem mūsu pārstāvei Eirovīzijā neiedeva ne punkta, bet Īrija, Lietuva un Sanmarīno vērtēja augstāk par visām. Izcīnītā sestā vieta ir ceturtais augstākais Latvijas rezultāts šajā prestižajā konkursā, labākas vietas savulaik bijušas vienīgi Marijai Naumovai (1. vieta, 2002), Prāta vētrai (3. vieta, 2000) un duetam Valters & Kaža (5. vieta, 2005) © Scanpix

60. Starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Latvijas pārstāve Aminata Savadogo ar pašas sacerēto dziesmu Love Injected izcīnīja sesto vietu, kas ir ceturtais labākais rezultāts, kāds Latvijai jebkad bijis. Par uzvarētāju kļuva Zviedrijas pārstāvis Mans Zelmerlēvs (Måns Zelmerlöw) ar dziesmu Heroes.

Par to, ka kārtējo reizi varētu vinnēt zviedri, pastāvēja aizdomas jau krietni pirms konkursa – Mans Zelmerlēvs izskatījās vispārliecinošāk, arī šovs bija iespaidīgs. Taču otrā un trešā vieta gan ir neliels pārsteigums: lai gan bukmeikeri to tieši bija prognozējuši, bailīgās Poļinas Gagarinas un atmiņā ne ar ko nepalikušo itāļu augstās vietas nešķita pelnītas. Beļģi – jā, «lielākā Eiropas valsts Austrālija» – arī OK, Latvijas pārliecinošais pārsvars pār Igauniju (80 punktu!) un pārējiem vispār bija prieks. Pirms paša konkursa Aminatas mīlestības injicēšanai netika prognozēta tikšana pat finālā, kad viņa nodemonstrēja savas vokālās dotības, prognozētāji jau atmaiga, bet pirms paša fināla, vismaz pēc bukmeikeru domām, mūsējai vajadzēja būt septītajai. Sanāca pat augstāk un apsteigt Igauniju. Perfekti – līdz šim tikai trīsreiz Latvijai sanācis būt augstāk: kā zināms, Marija Naumova ar savu dziesmu I Wanna 2002. gadā uzvarēja, 2000. gadā Prāta vētrai ar My Star bija trešā vieta, bet 2005. gadā Valters ar Kažu un dziesmu The War Is Not Over palika piektie. Tas arī viss, pārējās Latvijas vietas ir tālu aiz Top 10, bet pēdējos sešos gados vispār nebija izdevies pārvarēt pat pusfināla barjeru.

Līdz ar to nav brīnums, ka Aminata kļuvusi par šīs nedēļas nogales Latvijas varoni – sen nav nācies lasīt tik pozitīvas atsauksmes par mūsējo sniegumu, taču tās ir arī pamatotas, 22 gadus jaunā meitene parādīja visu labāko, uz ko spējīga. Dīvainā kārtā šoreiz nekas arī netika sačakarēts, ko latvieši parasti pieprot: lai gan šķita, ka fona vokālistu piesaiste nevarētu beigties labi, tās tika meistarīgi nobīdītas stūrītī un tiešām palīdzēja, nevis traucēja. Tāpat arī dizaineres Līgas Bangas radītā milzu apmēru sarkanā kleita, kurā, kā sākotnēji šķita, Aminata nespēs paspert ne soli – spēja, un eiropiešiem patika. Kā Latvijai tas izdevās? Atbilde laikam ir vienkārša – Rockart Design līdere Nikolīne Refsinga, kas strādāja pie priekšnesuma, vizuālā noformējuma un šova koncepta izveides, šoreiz tiešām viss bija sagatavots perfekti. «Esmu piepildījusi savu sapni un piedalījusies Eirovīzijas konkursā. Tas man ir devis lielu pieredzi, spēku un idejas manai turpmākajai karjerai. Vēlos pateikt vislielāko paldies Latvijai, kura man uzticējās un atbalstīja, kā arī Latvijas Televīzijai un it īpaši visiem tiem cilvēkiem, kuri man palīdzēja Vīnē sasniegt šo augsto rezultātu,» tā Aminata.

Dziesmai Love Injected punktus piešķīra 35 valstis (ne punktiņu neiedeva tikai četras!). Maksimālo vērtējumu (12 punktu) Latvija saņēma no Īrijas, Lietuvas un Sanmarīno, Polija piešķīra 10 punktu, astoņus punktus saņēmām no Norvēģijas, septiņus – no Beļģijas, Francijas, Austrālijas, Slovēnijas, Anglijas un Islandes, sešus – no Somijas, Igaunijas un Vācijas, piecus – no Rumānijas, Baltkrievijas, Azerbaidžānas, Zviedrijas, Čehijas un Ungārijas, četrus – no Maltas, Dānijas, Šveices, Spānijas, Gruzijas un Itālijas. Grieķija un Kipra Latvijai piešķīra trīs punktiņus, Portugāle, Moldova, Armēnija, Nīderlande un Krievija – divus, savukārt Serbija un Austrija – vienu. Interesanti, ka Latvija savā balsojumā, kā ierasts, bijusi tradicionāli labvēlīga Krievijai, iedalot kaimiņvalstij desmit punktu (12 – Zviedrijai, Lietuvai – 7, Igaunijai – 6), kamēr, piemēram, lietuvieši būtībā izdarīja lauzumu Eirovīzijas balsojumā, atstājot Poļinu Gagarinu bešā un ļaujot izvirzīties līderos zviedram. Viela pārdomām.

Par pārējo. Konkursam nebija ne vainas. Cerams, ka Končitu nekad vairs nenāksies redzēt TV ekrānos, tāpat arī Austriju kā organizētājvalsti – cik gadu nav nācies vērot šo konkursu, bet tāda situācija, ka, trīs vai četrām valstīm ziņojot rezultātus, uzkaras internets, vēl nav piedzīvota. Taču tā nebija vienīgā kļūda, austriešu vadītais pasākums nudien nepārliecināja – labi, ka viņi palika pēdējie, turklāt bez neviena punkta (Vācija gan šādu pašu likteni nebija pelnījusi, viņiem bija glīta meitene ar itin labu balsi!). Krievus atkal izsvilpa, kas gan ir stulbi, jo neba nu Poļina Gagarina devās iekarot Ukrainu, viņa nebija pelnījusi tādu attieksmi – šoreiz gan tika likti speciāli šādas svilpšanas un ūjināšanas slāpētāji, lai TV tiešraidē nekas tāds netiktu dzirdēts. Pasākuma vadītāji no Latvijas puses – dzirdēta arī diezgan skarba kritika, taču Valters Frīdenbergs bija līmenī, viņš aug ne pa dienām, bet pa stundām. Savukārt Toms Grēviņš... Par kolēģiem vai nu labu, vai neko, tātad šajā gadījumā – neko.

Gandrīz piemirsās – uzvarēja taču zviedrs! Pilnā vārdā viņš saucas Mans Peters Alberts Zelmerlēvs, dzimis 1986. gada 13. jūnijā. Informācija par viņu ir skopa. Piedalījies konkursā Idol 2005, kur ieguvis piekto vietu, tad šovā Let’s Dance, kurā uzvarējis. Filmējies zviedru filmiņās, piedalījies Melodifestivalen (2007), kurā ieguvis trešo vietu ar dziesmu Cara Mia. Tajā pašā gadā ieguvis paša seksuālākā vīrieša titulu zviedru geju žurnāla QX versijā (tas gan vēl neko neliecina!). Šogad minētajā Melodifestivalen ieguva pirmo vietu, tādējādi iegūstot tiesības pārstāvēt Zviedriju finālā. Kā saprotat, nekā interesanta. Taču tagad varbūt būs.

Rezultāti

1. Zviedrija 365

2. Krievija 303

3. Itālija 292

4. Beļģija 217

5. Austrālija 196

6. Latvija 186

7. Igaunija 106

8. Norvēģija 102

9. Izraēla 97

10. Serbija 53

11. Gruzija 51

12. Azerbaidžāna 49

13. Melnkalne 44

14. Slovēnija 39

15. Rumānija 35

16. Armēnija 34

17. Albānija 34

18. Lietuva 30

19. Grieķija 23

20. Ungārija 19

21. Spānija 15

22. Kipra 11

23. Polija 10

24. Lielbritānija 5

25. Francija 4

26. Vācija 0

27. Austrija 0.