Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Mūrniece kapos ierodas kā uz romantisku randiņu

Kā krāšņs orhidejas zieds ar savu romantisko mēteli Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece izcēlās uz citu amatpersonu fona. Etiķete nepieļauj šādu sievišķīgu vaļību. © f64

8. maijā Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš, Ministru prezidente Laimdota Straujuma, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un citi Saeimas prezidija locekļi un deputāti apmeklēja Rīgas Brāļu kapus, kur norisinājās Nacisma sagrāves un II pasaules kara beigu atceres dienas pasākums. Amatpersonu vidū izcēlās Ināra Mūrniece, kura starp lietišķi tērptajiem dāmām un kungiem bija uzziedējusi kā krāšņs orhidejas zieds.

Nedrīkstēja pieļaut sievišķīgas vaļības

Modes mākslinieks Gints Bude sarunā ar »Vakara Ziņām« neslēpj sašutumu un atzīst, ka viņam Ināras Mūrnieces vietā ir kauns: «Tagad, kad Latvijai ir tik saspīlētas attiecības ar Krieviju, šāda Saeimas priekšsēdētājas etiķetes neievērošana var tikt publiski apsmieta visos krievu medijos. Un ne tikai. Krievijas mediji tikai gaida, lai mēs pieļautu kādu kļūdu šajā politiskajā pasākumā, tad spēju vien iedomāties, kā viņi to atspoguļotu. Bija taču ar galvu jādomā, ko vilkt mugurā. Blakus Mūrnieces kundzei gāja valsts amatpersonas, kas ļoti strikti un teicami bija ievērojušas klasisko etiķeti.

Šajā gadījumā jau Mūrnieces kundze nepārstāv tikai sevi, bet visu valsti, ikvienu no mums, arī mani. Tas ir elementāras cieņas un arī pieklājības jautājums. Tā vien liekas, ka Mūrnieces kundze arī zupu ēd nevis ar karoti, bet pasmeļ ar sauju.»

Gints Bude norāda, ka šādos svarīgos un oficiālos valsts atceres pasākumos amatpersonas nedrīkst neievērot klasisko etiķeti. «Mētelis nekādā gadījumā nedrīkstēja būt ar ziedu apdruku. Bija jāizvēlas apģērbs tumšos toņos. Ir arī pieļaujams minimāli rūtains vai svītrains audums. Labi, tā baltā šalle vēl bija pieļaujama, bet nekādas citas sievišķīgas vaļības. Nu nedrīkst tik svarīgos pasākumos valstī oficiālas personas vilkt apģērbu ar jebkādu ziedu apruku. To aizliedz etiķete. Ir stingri jāievēro klasiskais stils, un nav pieļaujams nekāds avangards vai eklektika.

Jāmācās no Laimdotas Straujumas

Ziedu apdruka ir pavisam cits ģērbšanās stils. Tērpi ar ziediem, kruzuļiem, volāniem un mežģīnēm ir sieviešu romantiskais ģērbšanās stils. Tā vien šķiet, ka Mūrnieces kundzei ir bijis Saeimā kāds romantisks randiņš ar slepenu pielūdzēju. Tādējādi viņa pa taisno no randiņa bija devusies uz kapiem? Varbūt viņu tik ļoti bija pārņēmuši fluīdi, ka Saeimas priekšsēdētāja aizmirsa pārģērbties.

Lūk, Saeimas priekšsēdētājai vajadzētu pamācīties no Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas. Kopš viņai ir stilists, Straujumas kundze ļoti gaumīgi ģērbjas, vienmēr ievērojot etiķeti. Straujuma ir modē izaugusi, un ir patīkami uz viņu paskatīties. Lai arī viņai iesākums bija traģisks,»  profesionālu viedokli pauž modes mākslinieks.

Viņš ir ļoti sarūgtināts par šādu Saeimas priekšsēdētājas vaļību un nosaka, ka šī ir pēdējās piecgades stila pērle: «Atminos, ka kaut kas līdzīgs notika, kad Latvijas tauta atvadījās no izcilā kordiriģenta Imanta Kokara. Uz bēru ceremoniju vokālās grupas «Cosmos» dalībnieks Juris Lisenko ieradās rozā gumijas zābakos.»

Vajadzētu izvairīties no koši sarkanas lūpu krāsas

Vienisprātis ar Gintu Budi ir arī Latvijā populārā etiķetes un protokola speciāliste Aija Strautmane. «Mūrnieces kundze ir otra augstākā valsts amatpersona. Šajā un arī citos oficiālos pasākumos, ne tikai kapos, ir jābūt vai nu melnam, tumši zilam, vai tumši pelēkam mētelim. Šis mētelis, protams, ir skaists, neparasts un labs, bet ne šajā gadījumā. To viņa var vilkt savā privātajā dzīvē, bet ne darba gadījumā. Un vajadzētu izvairīties no koši sarkanas lūpu krāsas. Arī ikdienā, jo kundzei ir izteikti blonda matu krāsa,» komentē Strautmane.