Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Latviešu meitenīte, kura iekaroja Kirkorova sirdi

Katrīna Paula atzīst, ka allaž pirms uzstāšanās koncertos un konkursos ir uztraukums. Taču populārajā Krievijas TV šovā «Golos. Deti» mazā latviete jūtas kā zivs ūdenī. © no personīgā arhīva

Rīdziniece Katrīna Paula Dīringa (9) ar savu harismu un skanīgo vokālu saviļņojusi Krievijas Pirmā kanāla TV šova «Golos. Deti» otrās sezonas žūriju. Par mazās latviešu dziedātājas talantu sajūsmu neslēpa Pelageja, Dima Bilans un Filips Kirkorovs, kā arī vienkāršā tauta, ar kuru Paula ne reizi vien satikusies Maskavas metro un lidostā.

 

Mazā dziedātāja Katrīna Paula Dīringa mācās Rīgas Franču liceja 3. klasē. Jaunā soliste vairākkārt piedzīvojusi galvu reibinošus panākumus ārpus Latvijas. Sarunā ar »Vakara Ziņām« Paula atklāj, ka nākotnē sapņo kļūt par dziedošo aktrisi un uzstāties uz lielās skatuves. Mazās dziedātājas vecāki tētis Armands un mamma Evija ļoti nopietni pievērsušies savu bērnu attīstībai un talanta spodrināšanai. Paulai ir arī brālis Fricis Heinrihs (4), kurš apmeklē Pārdaugavas hokeja komandas «Prizma» treniņus. Tētis Armands ir lepns, ka abiem bērniem jau no mazotnes ir tik nopietnas aizraušanās.

Patīkamā popularitātes garša

Runājot par popularitāti un atpazīstamību, Katrīna Paula teic: «Varbūt tā vēl nav kā lielām skatuves zvaigznēm, bet mazliet ir izjūta, ka mani pazīst. Nesen Maskavas lidostā man pakaļ skrēja divas sievietes, kuras vēlējās ar mani nofotografēties. Tā ir patīkama izjūta, ka es patīku cilvēkiem.» Savukārt tētis Armands papildina meitas teikto un uzsver, ka Krievijā cilvēki ir atvērtāki un nebaidās nākt klāt uz ielas, veikalā vai metro, lai kopā nobildētos un novēlētu Paulai veiksmi. «Krievu tautības cilvēkiem ir cita mentalitāte. Piemēram, lidostā, reģistrējot bagāžu, lidostas darbinieks ietin mūsu koferi un, atpazīstot Paulu, priecīgi iesaucas. Tas pats ir metro, kur brauc miljoniem cilvēku, kāds noteikti atpazīs Paulu un pateiks viņai labus vārdus. Arī Rīgā bijām ar Paulu slidot, pienāca klāt krieviski runājoši cilvēki un izteica veiksmes novēlējumus. Latviešiem ir mazliet cita mentalitāte. Ja arī pazīs, tad klāt vis nenāks. Tūkstošiem vēstuļu sociālajos tīklos Paula saņem no krievu cilvēkiem. Raksta tik daudz pozitīvu un sirsnīgu novēlējumu: «Samaras pilsēta ir ar tevi, Paula!». Vai arī – 12 cilvēku liela ģimene raudājusi no laimes, ka Paula iekļuva nākamajā kārtā. Spējam tik visiem rakstītājiem atbildēt,» tā Armands.

Par Katrīnas Paulas skatuves gaitām vairāk stāsta tētis. Viņš šobrīd uzņēmies arī meitas menedžera pienākumus. Dīringu ģimenē pieņemts lēmums, ka tētim ir brīvāks darba grafiks, tādēļ viņš vairāk laika var veltīt bērnu talantu attīstībai. «Mums nav aukles, šofera un guvernantes, pašiem vienmēr ar visu ir bijis jātiek galā. Arī vecvecāki, kas varētu nākt un palīdzēt, mums nedzīvo Rīgā,» nosaka Armands.

Arī uz Maskavu, kur Paula šobrīd piedalās Krievijas TV šova «Golos. Deti» otrajā sezonā, mazo dziedātāju pavada tētis. Mazā latviešu meitene arī pirms dalības šajā šovā jau paguvusi uzstāties vairākās Krievijas pilsētās – Novosibirskā, Krasnodarā, Sočos, Blagoveščenskā, Baškortostānā un Tatarstānā. Tiesa, Krievijā Paulai ir arī sava producentu grupa, kas rūpējas par jaunās dziedātājas koncertēšanas grafikiem. Jau šā gada maijā mazajai latvietei ir saplānota uzstāšanās Sanktpēterburgā.

Kas spodrina mazās dziedātājas talantu

Mazās dziedātājas dzimtā nav slavenu mūziķu. Tētis atminas, ka bērnībā dziedājis skolas korī, bet to apmeklējis ar lielu nepatiku. Savukārt Paulas mamma ir mācījusies mūzikas skolā, kur apguvusi mūzikas instrumentu spēli. Taču arī savu dzīvi viņa nav saistījusi ar mūziku. «Vienmēr jau kāds ģimenē ir pirmais. Paulai ļoti patika dziedāt jau no mazotnes. Viņa dziedāja mājās, dziedāja mašīnā. Tādēļ aizvedām viņu uz Rīgas skolēnu pili. Pirmie soļi bija bērnu kora studijā «Rīga», kur Paulas pirmā vokālā pedagoģe bija Dace Miškine. Viņa sagatavoja meitu pirmajam vokālajam konkursam «Cālis». Tolaik Paulai bija 3,5 gadi. Vokālā pedagoģe bija brīnišķīgs, pozitīvs cilvēks. Taču veselības problēmu dēļ pasniedzēja 37 gados aizgāja mūžībā. Turpat skolēnu pilī vokālās nodarbības pasniedza dziedātājs Uģis Roze. Lai arī viņa audzēkņu lokā nav bijuši bērni, kuri jaunāki par desmit gadiem, pedagogs laikam saklausīja Paulas vokāla potenciālu. Pirms tam Paulu esam veduši papildus pie pedagoģes Lorijas Vudas, kā arī apmeklējām nodarbības pie Gintas Krievkalnes. Tikai labākos vārdus varam teikt par šiem pedagogiem, no kuriem ir gūts labs pienesums. Pašlaik jau ilgāku laika posmu mums ir tikai viens pedagogs – Uģis Roze, kurš gatavo Paulu lielajiem konkursiem,» stāsta tētis.

Izdzīvo pieaugušu skatuves mākslinieku ikdienu

Katrīna Paula pagaidām centīgi savieno mācības Rīga Franču licejā ar braucieniem muzicēt ārpus Latvijas. Tētis lepni nosaka, ka meitas sekmes skolā ir teicamas. «Ja kaut ko nokavēju, tad eju uz konsultācijām. Tādēļ visu pagūstu izdarīt. Ja lidoju uz Maskavu, tad viena soma ir pilna ar mācību grāmatām. Ja man ir kādi jautājumi un kaut ko no mācībām nesaprotu, man vienmēr ir blakus tētis, kam pajautāt. Tagad jau nav nekādu problēmu atrasties Sočos un skolā uzdoto apskatīties internetā – e klasē.

Ja nekur nav jābrauc, pa dienu mācos skolā, bet vakaros apmeklēju vokālās nodarbības un citus pulciņus. Kad jābrauc uz ārzemēm, skolotājai iesniedzu zīmi un informēju, kur braukšu,» stāsta Paula.

Mazā soliste jau pilnasinīgi izbaudījusi lielo skatuves zvaigžņu ikdienu ar nemitīgiem pārbraucieniem, lidostām, gaidīšanu, koncertēšanu. «Gadās, ka Paula miegam var veltīt vien pāris stundas. Piemēram, tagad Maskavā, gatavojoties TV šovam «Golos. Deti», «Mosfiļm» lielajā paviljonā mēģināt un filmēties sākām deviņos no rīta un beidzām tikai divpadsmitos naktī. Protams, pa dienu bija arī ēšanas pauzes. Turklāt, ja filmēšana iekrīt pirms divpadsmitiem naktī, ir jābūt smaidīgam, enerģiskam un pozitīvam, lai ekrānā nav pamanāms nogurums. Strādājām pēc sastādīta grafika, un viss notiek straujā tempā. Tā vairs nav nekāda bērnu spēlīte,» par dziedāšanas karjeras aizkulisēm stāsta Armands.

Lai arī Paula jau iepazinusi pieaugušu skatuves mākslinieku ikdienu, daudz strādā, lai sasniegtu uz skatuves labus rezultātus, mājās viņa joprojām ir maza meitene, kura mīļi pieglaužas tētim vai māmiņai uz pleca, izbaudot bērnību. Brīvdienu rītos viņa labprāt lasa grāmatas, zīmē vai spēlējas ar mazo brāli. «Man patīk kopā ar ģimeni aizbraukt uz kādu teātra izrādi, apmeklēt koncertu vai paslidot,» piebilst meitene.

Izvēlējās dziedāt Pelagejas komandā

Šobrīd visa Latvija var sekot Katrīnas Paulas Dīringas gaitām TV šovā «Golos. Deti». Uz šova otro sezonu pavisam bija pieteikušies aptuveni 10 000 bērnu, no kuriem žūrija izvēlējās arī Paulu.

Pirmajā «aklās noklausīšanās » kārtā, ko varējām vērot TV ekrānos un internetā, Paula izpildīja dziesmu «Sņeg» no Filipa Kirkorova repertuāra. Lai arī pirmais pret mazo latvieti pagriezās Dima Bilans, Katrīna Paula pēc sava priekšnesuma par mentoru izvēlējās dziedātāju Pelageju. Arī tētis aizkulisēs, vērojot Paulas priekšnesumu, bijis pārliecināts, ka meita izvēlēsies Bilanu, taču Paula paskaidro, ka viņas vokālais pedagogs Uģis Roze ir vīrietis, tādēļ šoreiz viņa priekšroku devusi pedagoģei – sievietei.

Vokālās nodarbības pie Pelagejas jau noslēgušās un nofilmēti arī raidījumi, ko TV skatītāji vēl nav redzējuši. «Vairākas reizes esam braukuši uz Maskavu, lai nofilmētu mācību posmu, kurā bijuši mēģinājumi ar orķestri un bez tā, skatuves tērpu izvēlēšanās, kā arī raidījumu ierakstīšana. Pirms katra raidījuma filmēšanas bērni ievingrina balsis. Šajā šovā viss padomāts par bērnu labsajūtu, lai noņemtu stresu un mazinātu spriedzi, bērni pirms savas uzstāšanās var virpināt rokās speciālas gumijas bumbiņas. Gan par šova organizatoriem, gan dalībniekiem varu teikt tikai to labāko. Mēs nesam jutuši ne skaudību, nenovīdību vai naidu. Pat būtisku konkurenci nesajutām,» par šovu stāsta dziedātājas tētis.

Šova organizatori neapmaksā šova dalībnieku naktsmītnes Maskavā. «Jā, finansiāli nepieciešams liels ieguldījums. Esam piedzīvojuši, ka citos projektos no sākuma līdz beigām viss ir apmaksāts. Šajā projektā finansiālā puse ir uz vecāku pleciem. Mums ir ļoti labi draugi un atbalstītāji, kuri materiāli atbalsta Paulas dalību šajā šovā,» atklāj Armands.

Krievijas bērnu dziedāšana šovā Paula demonstrē lieliskas krievu valodas prasmes. Mācīties šo valodu mazā dziedātāja sākusi 2013. gada pavasarī, kad Paula tika izvirzīta pārstāvēt Latviju bērnu konkursā «Jaunais vilnis», kas norisinājās Ukrainas Krimas pussalas pilsētā Jaltā. «Vecāki no bibliotēkas veda grāmatas, skatījos bērnu filmas un mācījos valodu. Arī vecāki ar mani sāka sarunāties krieviski. Pamazām sāku apgūt šo valodu. Jāatzīst, ka vairāk saprotu, ko citi runā, nekā pati protu atbildēt. Mums arī ģimenes draugi dzīvo Maskavā, kuri vasarā brauc uz savu māju Jūrmalā, tad man ir iespēja ar viņiem sarunāties krieviski,» paskaidro Paula, bet tētis strikti nosaka, ka meitai vēl dikti daudz jāmācās valodas. « Blakus Latvijai uz austrumu pusi simtiem miljonu cilvēku runā un runās krievu valodā. Jebkura valoda ir zelts. Turklāt kultūrā, mūzikā un sportā politiku jaukt iekšā nedrīkst.»

Paulas tētis uzsver, ka Latvijā ir ļoti maz konkursu vai TV šovu, kas domāti bērniem: «Tieši tādēļ mums nepiemīt latviešu kautrīgums, mēs nesēžam mājās un neskatāmies pa televizoru, kā dzied citi. Mēs dodamies ārpus Latvijas un parādām savu talantu. Kurš tad, ja ne mēs?»

Katrīnas Paulas Dīringas panākumu vizītkarte

«Cālis 2009»,

LTV «Balss pavēlnieks 2011» – 2. vieta,

«Gaujas atbalsis 2011» – 1. vieta,

«Nāc sadziedāt 2012» – 1. vieta,

«Tonis pustonis 2012» – 2. vieta,

Latvijas Radio «Jaunās zvaigznes 2012» – «Grand prix»,

«Noras Bumbieres jauno vokālistu konkurss 2012» – 1. vieta,

«Talsi uzdod toni 2012» – 1. vieta,

«Nāc sadziedāt 2013» – «Grand prix»,

LTV «Balss pavēlnieks 2013» – 3. vieta,

starptautiskā konkursa «Bērnu Jaunais Vilnis 2013» – laureāte (4. vieta),

«Golos.Deti.1», Krievija – dalībniece,

«Mūzikas spārni 2013» – 1. vieta,

starptautiskā bērnu dziesmu konkursa «Slāvu bazārs Vitebskā» diplomande,

LTV «Balss pavēlnieks 2014» – uzvarētāja,

«Golos.Deti.2», Krievija – dalībniece