Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

Divi NRA autori šodien nodod lasītāju vērtējumam savas grāmatas

© publicitātes foto

Šodien sabiedrības vērtējumam tiek nodotas divu Neatkarīgās Rīta Avīzes autoru — Arno Jundzes un Imanta Liepiņa — grāmatas. Ar aculiecinieku diskusiju par Krievijas agresiju Ukrainā grāmatu izstādē Ķīpsalā tiks atklāta I. Liepiņa grāmata “UKRAINA. Dzīvība, nāve un iekšējā revolūcija: no barikādēm uz Maidana caur Krimas okupāciju līdz karam Donbasā — aculiecinieka stāsts”. Savukārt dažas stundas vēlāk notiks arī A. Jundzes grāmatas prezentācija “Kristofers un ēnu ordenis”.

Lai atzīmētu grāmatas «UKRAINA. Dzīvība, nāve un iekšējā revolūcija: no barikādēm uz Maidana caur Krimas okupāciju līdz karam Donbasā — aculiecinieka stāsts» izdošanu, šosestdien Ķīpsalā grāmatu izstādē notiks publiska diskusija par karu un ģeopolitiku starp tiem, kas paši pieredzējuši dažādus Krievijas agresijas aspektus. Grāmatas autors ir žurnālists Imants Liepiņš, kurš kopš pagājušā gada «Neatkarīgajā Rīta Avīzē» ziņojis par notikumiem Eiromaidanā, pēc tam apmānījis «zaļos cilvēciņus», lai iefiltrētos Krimā tieši uz referenduma imitācijas brīdi, kā arī dzīvojis kopā ar teroristiem okupētajā Doņeckā un bijis klāt kaujā pie Doņeckas lidostas. Grāmata aptver visus svarīgākos mezgla punktus pašreizējā konfliktā, jo autors lielākajā daļā no tiem bijis klāt.

Latvijas vēstniece Ukrainā, Dr. Argita Daudze, raksturo grāmatu: «Spilgta reportāža par Krimas okupācijas norisi, par karadarbību Donbasā, par Ukrainas armijas, Nacionālās gvardes un brīvprātīgo bataljonu varonību cīņā ar labi bruņotiem, agresīvas kaimiņvalsts atbalstītiem separātistiem un algotņiem Ukrainas austrumos. Šeit dokumentēta īstenība, kas spēcīgā vēstījuma ziņā pārspēj daiļliteratūru.»

Grāmatu izstādes ietvaros Ķīpsalā sestdien, 28. februārī, 13:00 notiks iepazīšanās ar darbu «UKRAINA. Dzīvība, nāve un iekšējā revolūcija: no barikādēm uz Maidana caur Krimas okupāciju līdz karam Donbasā — aculiecinieka stāsts». Tūlīt sekos diskusija starp Ukrainas notikumu aculieciniekiem. Bez paša autora viņu vidū būs:

— Dr. Renārs Putniņš, Stradiņa slimnīcas neiroķirurgs, Latvijas ārstu delegācijas vadītājs Ukrainā un Ukrainas konfliktā cietušo ārstēšanas fonda dibinātājs;

— Dr. Argita Daudze, Latvijas vēstniece Ukrainā;

— Einārs Cilinskis, Eiromaidana uzvaras liecinieks;

— Gatis Priede, palīdzības kravu vedējs uz Ščastji (netālu no Luhanskas), domubiedru grupas «SOS Ukrainai» koordinators;

— Renārs Sproģis, palīdzības vācējs Nacionālajai gvardei pie Mariupoles;

— kāds no tiem Ukrainas karavīriem, kas tieši šobrīd ārstē ievainojumus Latvijā.

Savukārt populārais kultūras žurnālists un literatūrzinātnieks Arno Jundze jau sarakstījis divas bērnu grāmatas, stāstu krājumu “Gardo vistiņu nedēļa” (2012) un romānu pieaugušajiem “Putekļi smilšu pulkstenī” (2014). Tagad ceļu pie lasītāja sāk fantastikas romāns pusaudžiem “Kristofers un Ēnu ordenis”.

Kristoferam ir četrpadsmit gadu, un viņš dzīvo Rīgā mazā pagrabstāva dzīvoklītī kopā ar veco radinieku Freimaņonkuli. Neviens zēnu neuzskata par kaut ko īpašu – arī viņš pats ne. Taču gluži parasta mācību gada pēdējā skolas dienā sāk risināties dīvaini notikumi. Vispirms zēnu autobusā uzrunā savāds tips ar šujmašīnai līdzīgu priekšmetu. “Lai kas arī notiktu, saglabā mieru. Ordenis par tevi parūpēsies,” viņš apgalvo. Kas ir šis mistiskais Ordenis, un ko tas vēlas no Kristofera?

Jau visai drīz izrādās, ka Kristofers tiešām tiek iesaistīts neparastos notikumos, kuri risinās gan Rīgā, gan Romā un Parīzē un kuros sava loma ir

noslēpumainām nākotnes tehnoloģijām,

ceļošanai laikā,

Sv. Jura baznīcai Vecrīgā,

Eifeļa tornim,

kristāla galvaskausam,

Kristofera neciešamajai klasesbiedrenei Katei.

Un tas vēl nav viss... Piedzīvojumi tikai sākas!