Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

POZITĪVI: Pašmāju dizaineri Viļņā

© F64

Marta beigās Viļņā notiks lielākais un nozīmīgākais Baltijas modes festivāls Modes infekcija, kurā pirmoreiz piedalīsies arī divas jaunās dizaineres no Latvijas – Monta Apsāne un Santa Matule.

Fināla atlases konkursā Modes injekcija piedalījās septiņi dizaineri ar pieciem tērpiem katrā kolekcijā, no kuriem divi pārliecināja konkursa žūriju (modes mākslinieka Bruno Birmaņa, dizainera Rolanda Pēterkopa, festivāla Modes infekcija organizatores Sandras Straukaites un beļģu dizaineres Lenas Jumelski sastāvā), ka viņu kolekcijas ir pelnījušas tikt atrādītas modes dizaina festivālā, kurā piedalās atzītākie un talantīgākie profesionāļi no Eiropas. Latvijai tas nozīmē attīstīt modes industrijas kvalitāti, jo līdz ar konkursa atlases noritēšanu mūsmājās ir izveidota jauna atbalsta sistēma jaunajiem dizaineriem un zīmoliem. Pasākuma organizators Latvijā modes mākslinieks Bruno Birmanis norāda, ka pasākums piedāvā redzēt labu, kvalitatīvu mākslas dizainu vienuviet. «Ir svarīgi, lai latviešu jaunajiem dizaineriem būtu iespēja startēt augsta līmeņa dizaina skatēs, jo tad parādīsies kritēriji, objektīvs vērtējums par paša veikumu.»

Ceļazīmi uz Viļņu ieguva peldkostīmu zīmola CollarSwimwear vadītāja un dizainere Monta Apsāne ar kolekciju Captured un Latvijas Mākslas akadēmijas pēdējā kursa studente Santa Matule ar kolekciju Unpack. Abas atlases konkursa uzvarētājas norāda, ka piedalīšanās festivālā sniegs nebijušu pieredzi un unikālu iespēju iepazīties ar industrijas pārstāvjiem no citām valstīm, iepazīt viņu darbus, redzēt sevi kontekstā starp citiem māksliniekiem un apzināties starptautiska mēroga skates aizkulises. Monta Apsāne domā: «Tas pilnveidos personisko redzējumu un izpratni par industriju, kurā vēlos izaugt.».