Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Izklaide

Latvietības meklējumi Brazīlijā

© publicitātes foto

Sākot ar 29.janvāri, četrus ceturtdienu vakarus pulksten 21:45, LTV1 demonstrēs dokumentālo filmu ciklu “Būt latvietim. Brazīlija”, kas stāstīs par līdz šim maz zināmu latviešu kopienu Brazīlijā. Latvisko identitāti filmas autori meklēja un arī atrada ne tikai latviešu baptistu kolonijā “Vārpa”, bet arī Brazīlijas lielpilsētās Sanpaulu un Riodežaneiro.

Latviešu kopiena Brazīlijā veidojusies pavisam atšķirīgi no citām latviešu diasporām pasaulē, jo lielāko izceļotāju daļu vadīja reliģiski motīvi. Tālu no mūsdienīgajām lielpilsētām 1922.gada novembrī pirmie simti latviešu baptistu sāka apgūt mūžamežiem klātās zemes. Šobrīd latviešu baptistu kolonijā “Vārpa” saimnieki govis sauc latviešu vārdos, mazā krodziņā japāniete apkalpo latviski, un uz katra stūra var redzēt uzrakstus, lai arī pabalējušus, bet latviešu valodā.

“Lai arī stāsti un likteņi ir dažādi, mūs pārsteidza tas, ar kādu mīlestību Brazīlijas latvieši runā par Latviju. Īpaši jaunieši, no kuriem lielākā daļa te pabijuši. Uzņēmība, spēja smagi strādāt un latviešiem tik tipiskā tieksme pēc izglītības latviešiem ļāvusi atstāt arī vērā ņemamus nospiedumus ne tikai reliģiskajā, bet arī citās Brazīlijas dzīves jomās”, stāsta filmas autori.

Filmēšanas radošā grupa viesojās arī vienā no greznākajiem Brazīlijas kūrortiem, kuru savulaik teju nepieejamā kalnā izveidojis latvietis un kur vēl joprojām saimnieko latvieši. Filma “Būt latvietim. Brazīlija” atklās arī to, kāds latviešu dibinātajai pilsētai Nova Odesa, kurā atrodas, iespējams, vienīgais Kārļa Ulmaņa vārdā nosauktais laukums, sakars ar Ukrainu, un ļaus ielūkoties Brazīlijas lielākās latviešu kopienas dzīvē.

Filmas autori ir žurnālisti Ilze Jakovļeva un Egils Zariņš, operators un režisors Ilgonis Linde, kā arī producents Edvīns Inkēns. “Būt latvietim. Brazīlija” ir turpinājums autoru uzsāktajai latvietības dokumentēšanai televīzijas filmu formātā. Iepriekšējos gados LTV1 jau ir demonstrējusi dokumentālās filmas par latviešu kopienām Amerikā, Austrālijā, Kanādā, Lielbritānijā un citur.