Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: "The Smashing Pumpkins" - "Monuments To An Elegy”

© publicitātes foto

Diezgan pārsteidzoši bija ieraudzīt mūzikas veikalu plauktos pēc skaita jau devīto amerikāņu alternatīvā roka grupas „The Smashing Pumpkins” ripuli, lai gan kas tur brīnumains – šajā gadsimtā Billijs Korgans izceļas ar grūti saprotamiem lēmumiem, tie vairs nav leģendārie 90. gadu „ķirbji” ar tādiem mūziķiem kā Džeimsu Ihu, Džimmiju Čemberleinu, Melisu Auf der Mauru un Dārsiju Vrecki ierindā.

 

Tātad: jaunais albums ietilpst 2009. gadā aizsāktā četru ripuļu projekta „Teargarden By Kaleidyscope” pakā, kurā tas pēc skaita ir trešais (iepriekšējais bija „Oceania”, 2012. gadā). Arī noslēdzošajam jau ir gan termiņš, gan nosaukums – 2015. gads, „Day For Night”. Jāpiebilst, ka divi pēdējie albumi ietilpst šā gada sākumā ar „BMG” parakstītā jaunā līguma nosacījumos. Ejam tālāk: izrādās, šobrīd „The Smashing Pumpkins” ietilpst tikai pats Korgans (iespēlējis ģitāru, basu, taustiņus, protams, arī visu iedziedājis) un ģitārists Džefs Šrēders, savukārt, lai pie bungām nenāktos sēdēt studijas apkopējai, uz ierakstu sesiju nolīgts skandalozi slavenais Tomijs Lī no „Motley Crue”. Nu, vai nav trakas lietas?!

 

PAR. Pavisam trakas lietas atklājas šo albumu noklausoties: lai gan apskatnieks nekad nav bijis kvēls Korgana daiļrades piekritējs (kaitina viņa „prasme” albumos spožus hitus atšķaidīt pret ļoti kusliem gabaliem, turklāt teju proporcijās puse uz pusi...), taču „Monuments To An Elegy” ir teicams! Dažos gabalos ierastais Korgana alternatīvais roks papildināts ar „new wave” skanējumu, panākot ļoti savdabīgu kokteili, bet galvenais uzsvars ir – ģitāras, ģitāras, ģitāras un vēlreiz ģitāras (vai, aizrāvos, to par disku teicis pats Korgans...). No deviņām albumā iekļautajām dziesmām visaugstākās atzīmes var likt vismaz četrām („Anaise!”, „One And All (We Are)”, „Drum + Fife” un it īpaši „Anti-Hero”), varbūt pat septiņām (arī „Tiberius”, „Monuments” un „Dorian”), bet varbūt... Visām deviņām. Piecas zvaigznes no piecām.

 

PRET. Albums ir sasodīti īss – tikai kāda pusstundiņa. Nu neko, nāksies gaidīt piedevas „Day For Night” izskatā.

 

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.