Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: ”Emigrate” - "Silent So Long”

© publicitātes foto

Kamēr vācu industriālās metālmūzikas ģēniji „Rammstein” guļ teju vai letarģiskā miegā (pēdējais studijas albums „Liebe ist fur alle da” izdots 2009. gadā, vokālists Tils Lindemans raksta poēmas, tiesa, nākamgad mūziķi solījušies atkal doties jaunos rakstudarbos), tikmēr grupas ģitārists/vokālists Rihards Kruspe atminējies par savu blakusprojektu „Emigrate”.

Te viņam pašam ir vadošā vokālista loma, protams, viņš ir arī mūzikas autors. Šis projekts tika izveidots 2005. gadā un bāzēts Ņujorkā, bet muzicē tajā eiropieši, kuri, kā jau to var noprast pēc grupas nosaukuma, par savu mītnes vietu izvēlējušies okeāna otru krastu. „Emigrate” debijas albums ar šādu pat nosaukumu tika izdots 2007. gadā, nu pienākusi rinda (vai arī iedvesma) otrajam ripulim. Bez Kruspes projektā kā štata mūziķis iesaistījies arī viņa labs draugs, francūzis Arno Žirū, kas vairāk pazīstams kā mūzikas biznesmenis, arī ilustrators un dizainers, bet „Emigrate” rindās pievērsies basģitārai. Vēl – ritma ģitārists Olsens Involtīni, pazīstams producents, kurš sadarbojies arī ar „Rammstein” un savulaik remiksējis tādus viņu hitus kā „America” un „Haifisch”. Savukārt pie bungām – soms Miko Sirens, slavenās čellistu blices „Apocalyptica” sitamo instrumentu meistars (somi 2005. gadā iesildīja „Rammstein”, tad arī visi sapazinās) – iepriekš „Emigrate” rindās ar bungošanu nodarbojās tādi vīri kā Džo Lecs („Combichrist”) un Henka Johansons („Clawfinger”). Taču vēl iespaidīgāks ir šī albuma tapšanai pieaicināto viesmuzikantu sastāvs: pa kādai kompozīcijai iedziedāt piepalīdzējuši, piemēram, šokrokeris Merilins Mensons (dziesmā „Hypothetical”), „Motorhead” dzelzsrīkle Lemijs Kilmisters („Rock City”), kanādiete Peaches („Get Down”), vācu regeja mūziķis Frenks Delle („Eat You Alive”), Džonatans Deiviss no „Korn” („Silent So Long”) un pankroka blices „Dirty Mary” izveidotāja, tagadējā „Slippin Away” basģitāriste Margo Bosjē („Happy Times”), kura, cita starpā, tagad jau ir arī Kruspes dzīvesbiedre.

PAR. Atšķirībā no „Rammstein” (ar ko gan vēl citu salīdzināt?!), Kruspes projekta „Emigrate” dziesmas ir angliski, to skanējums nav tik metalizēti skarbs un ritmiski dzenošs (un nav arī tik vienveidīgs), taču tas vienalga ir „industrial rock & metal”, lai arī melodisks un ar lielākām atkāpēm eksperimentu jomā. Ļoti iespaidīgs darbs! Grūti ieteikt kādu konkrētu kompozīciju, te der noklausīties visas pēc kārtas.

PRET. Kruspe pats tiek lieliski galā ar vokālista pienākumiem – zvaigžņoto viesvokālistu piesaistīšana, protams, labi der mārketingam, taču stilistiski albumu pamatīgi sadrumstalo. No otras puses, vai gan to Kruspem var pārmest: „Emigrate” ir hobijs, ar ko nodarboties no pamatdarba („Rammstein”) brīvajā laikā, līdz ar to – ar ko grib, ar to sadarbojas, ko grib, to spēlē!

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.