Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Vitas Baļčunaites slaiduma noslēpumi

© f64

Aktrise Vita Baļčunaite «aizceļojusi» līdz apjausmai, ka labai pašsajūtai ļoti būtisks ir miegs un tas, «ar ko lutini punci». Līdz šim šo faktu apzinājusies vien teorijas līmenī, bet nu skaidri izjūt, ka vairāk par visu organismam nepieciešams miegs, svaigs gaiss un pārdomāts uzturs.

Zelmeņa maģiskā vērtība

Pirms nepilna gada iegādājusies blenderi, Vita Baļčunaite savu rīta cēlienu sāk ar veselīgu augļu vai dārzeņu miksli kombinējumā ar ūdeni. «Ar kādu ļoti labu draugu atklājām arī kviešu zelmeņa maģisko vērtību, un šajā atklājumā līdzās blenderēto kokteiļu receptēm dalījos arī savās sociālo tīklu lapaspusēs. Tobrīd Latvijā iegādāties zālei domāto sulu spiedi nebija iespējams, tāpēc pasūtīju no Anglijas,» »VZ« stāsta aktrise. Jau kopš agra pavasara viņa zaļumus audzē pati un iesaka to arī citiem. Un priecājas, ka Rīgā ir vieta, kur iespējams nobaudīt kviešu zelmeņa «šotiņu» [svaigēšanas restorānā «Raw Garden»] un kur svaigēdājiem ir garda un pārdomāta ēdienkarte.

Baļčunaite jau kādu laiku blenderēšanu nomainījusi ar sulu spiešanu. Sastāvdaļas ir daudzveidīgas: selerija, spināti, dilles, gurķi, salāti, diedzētas redīsu vai ķīniešu pupiņu sēklas, banāni, āboli, bumbieri, kivi, ingvera pikucītis asumiņam un, protams, kviešu zelmenis. «Sulu spiešana man ir simpātiskāka tādēļ, ka tā neprasa tik daudz laika augu sakošļāšanai. Turklāt, kas attiecas uz kviešu zelmeni, no zinātāju viedokļa raugoties, zāli organismam košļāšanai neesot godīgi piedāvāt. Kuņģim tas varētu nepatikt vairāk nekā ļoti,» domā aktrise.

Patīk dūšīgi paēst

«Skāba vide organismā, kā zināms, rada labvēlīgu augsni nešpetno mikrobu veidošanās procesam. Tāpēc viens no veidiem, kā savu iekšķermeni darināt sārmaināku, ir svaigi spiesta citronu sula. Gandrīz katru dienu tādu malkoju kopā ar auzu pārslu putru, ko esmu iecienījusi brokastīs,» Vita Baļčunaite atklāj veselīgas ēšanas recepti. Viņa nekad nav skaitījusi kalorijas, ievērojusi diētas. «Taču aktīvs ikdienas pulsējums man bijis jau kopš skolas laikiem. Tas laikam arī ir tas noslēpums, jo paēst man patīk dūšīgi. Kaut gan jāatzīst, ka nu jau gadus divus trīs pārtiku uzturā lietoju krietni mazākos daudzumos. Vairāk arī negribas,» »VZ« stāsta allaž smaidīgā aktrise. Viņa ir pārliecināta, ka dažādu nepatīkamu ķibeļu iemesls nereti ir tieši mūsu domas un negatīvas emocijas, tādēļ ir ļoti būtiski savu prātu ik mirkli uzturēt tīru no negācijām. «Tas, protams, ir liels darbs. Darbs pašam ar sevi. Un, ja dzīve kādā mirklī jūs apstādina, tātad – dvēsele aicina paraudzīties uz līdzšinējo ceļu no citāda skatu punkta.»

Nemāna sevi

Lūgta atklāt sava mūžīgā optimisma un dzīvesprieka recepti, Baļčunaite nosmej, sakot, ka viņa tiešām jūtas lieliski. «Neko nenoliedzu, nemānu sevi. Ja ir skumjas, tad ļaujos. Būt emocionālai ir brīnišķīgi, taču man ir jāapgūst prasme atsevišķās dzīves situācijās būt ne tik pārsteidzīgi impulsīvai,» viņa domā. Aktrise nešaubās, ka cilvēki, kurus sastopam savas dzīves ceļā, bieži vien ir mūsu pašu spogulis – tas, ko pamanām un novērtējam citos, piemīt arī mums pašiem. Un tas attiecas gan uz mūsu gaišajām, gan ne tik simpātiskajām kvalitātēm. «Tādēļ arī apgalvoju, ka ik diena jādzīvo kā godīgs darbs, galvenokārt pašam ar sevi, saskaņā ar gaismas un Visuma likumiem. Mīlot, cienot sevi un citus. Un arvien no jauna iemīloties Dzīvē!»