Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Izklaide

Krutojs drīzumā pieņems lēmumu par "Jaunā viļņa" pārcelšanos

© F64

Jūrmalā ik gadu rīkotā popmūzikas konkursa "Jaunais vilnis" vadība līdz gada beigām pieņems lēmumu par konkursa jauno rīkošanas vietu, Krievijas ziņu aģentūrai "RIA Novosti" pavēstījis konkursa prezidents Igors Krutojs, norādot, ka pretendentu vidū ir Krima, Soči, Baku, Kaļiņingrada un Kazaņa.

Šogad neilgi pirms konkursa sākuma Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) paziņoja, ka Latvijas "melnajā sarakstā" tiek iekļauti trīs pazīstami krievu estrādes pārstāvji - Josifs Kobzons, Oļegs Gazmanovs un Valērija.

"Rinkevičs par personām "non grata" paziņoja tieši pirms konkursa atklāšanas, kad jau neko vairs nevarēja izdarīt, lai būtu skaļāk un sāpīgāk," atgādināja Krutojs.

Viņš ir nobažījies, ka līdzīga rīcība varētu sekot arī turpmāk. No Krutoja teiktā arī noprotams, ka Latvijas Ārlietu ministrijai vajadzējis atvainoties par minēto mākslinieku iekļaušanu "melnajā sarakstā", bet nekādu atvainošanos viņš neesot sagaidījis.

Konkursa prezidents arī uzskatījis par nepieciešamu pieminēt, ka Rinkēvičs vēlāk "iekļuva jaunajā valdībā, oficiāli paziņojot, ka viņš ir gejs".

"Tā kā šis stāsts var atkārtoties arī nākamgad, šobrīd tiek izskatīts jautājums par konkursa "pārbraukšanu"," sacīja Krutojs.

Iespējamo vietu vidū, kur varētu notikt konkurss "Jaunais vilnis 2015", ir Krima, Kaļiņingrada, Soči, Baku un Kazaņa, viņš norādīja.

"Mēs izskatām visus variantus, un līdz gada beigām man ir jāpieņem lēmums, lai pietiktu laika pasākuma organizēšanai," sacīja Krutojs.

Kobzons ziņu aģentūrai "RIA Novosti" negatīvi izteicies par "Jaunā viļņa" pārcelšanas ieceri.

"Tā ir muļķība. Muļķība, jo Igors [Krutojs] nedrīkst to darīt. Viņu piespiež pārcelt. Tas ir zīmols, kuru viņš radīja pirms 14 gadiem, tas jau ir pazīstams zīmols, turklāt daudzās pasaules valstīs, un daudzi izpildītāji tiecas nokļūt šajā forumā. Bet viņš tagad mēģina... lauzt šo konkursu. To nedrīkst darīt nekādā gadījumā," ziņu aģentūrai uzsvēra Kobzons.

Pilsētām, kas tiek minētas kā iespējamās pretendentes, vajadzētu rīkot pašām savus konkursus, bet Krutojs būtu jāpieaicina konsultanta statusā, ieteica dziedātājs.

Izsakoties par Latvijas lēmumu liegt viņam iebraukšanu valstī, Kobzons sacīja: "Nu un kas, ka kādam atcēla, ka kādam vēl kaut ko atcels? Jaunajiem izpildītājiem taču neaizliedza braukt uz šo konkursu? Tas taču nav Kobzona vai Gazmanova konkurss, tas ir jauno izpildītāju konkurss. Kāpēc atņemt viņiem šādu iespēju?" vaicāja dziedātājs.

Ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (V) pašlaik nav komentāru šajā jautājumā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs-vēstnieks Kārlis Eihenbaums. Rinkēvičs ir ceļā uz Latviju no vizītes Gruzijā, un nav zināms, vai viņš vēlāk paudīs viedokli par šo lietu. "Jaunais vilnis" zināmā mērā vērtējams kā privāts pasākums, kura organizatori paši pieņem lēmumus, un ĀM nav nedz cenzors, nedz kultūras pasākumu vērtētājs, norādīja Eihenbaums.

Vaicāts par "melno sarakstu", ĀM pārstāvis norādīja, ka minētie trīs cilvēki tika tajā iekļauti, jo diezgan tiešā veidā bija atbalstījuši Krievijas agresīvās darbības pret kaimiņvalsti Ukrainu un savu brāļu tautu ukraiņiem.

Lēmumi par kādas personas iekļaušanu šajā sarakstā tiek pieņemti, reaģējot uz konkrētu situāciju. Latvijas brīvība ir izcīnīta ar asinīm, tāpēc, cienot Latvijas zemi un tautu, nevar pieļaut, ka šeit ierodas cilvēki, kuri pauž aicinājumus kādai tautai pazust no pasaules, uzsvēra Eihenbaums. Pašlaik viņa rīcībā nav informācijas, kas liktu papildināt "melno sarakstu", taču ĀM pastāvīgi sekojot līdzi situācijas attīstībai.