Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Bartaševicam gredzeni no Tunisijas, Vjetnamas un Taizemes

© f64

Leģendāro grupu «Pērkons» un «Menuets» vokālists Raimonds Bartaševics nenoliedzami ir viens no latvju stilīgākajiem mūziķiem. »VZ« uzmanību piesaistīja viņa gredzeni.

Ja kaut kas pēdējā laikā nav mainījies, tad gredzeniem un citām rotām bagātākais latvju mūziķis joprojām ir grupas «Borowa MC» ģitārists Ingars Gusāns, viņš arī latgaliešu rokmūziķis Sovvaļnīks: vismaz pirms trīs gadiem viņa ausīs varēja saskaitīt ap 30 gredzenus, bet uz pirkstiem – 16 gredzenus, par dažādām ķēdēm nemaz nerunājot. Grupas «Pērkons» vokālists Raimonds Bartaševics (60) ar tādu pārpilnību lepoties nevar, toties katram viņa gredzenam ir simboliska nozīme un konkrēta izcelsmes vieta.

Kad »VZ« painteresējas par mūziķa gredzeniem, Bartaševics sāk uzskaitīt tos citu pēc cita. «Tas ir musulmaņu gredzens no Tunisijas – to griežot uz riņķi skaita pātarus. Lūk, līdzīgs gredzens no Vjetnamas – to griežot uz riņķi skaita mantras. Tad šis ir «mironis», bet tas krīt nost, tāpēc, lai tas nekristu nost, man ir papildu gredzens ar visiem Latvijas simboliem. Savukārt šī autors ir rotkalis Vitauts Straupe, uz tā ir pērkoņkrusts – visoriģinālākais, kāds vien var būt. Savukārt tas ir melnais onikss, tā ir Taizeme,» gluži kā gids uz saviem pirkstiem esošos gredzenus pārskaita mūziķis. «Katram gredzenam ir sava nozīme un izcelsmes vieta, tāpat ir nozīme arī konkrētiem pirkstiem, uz kuriem tiem jāatrodas. Piemēram, šo pūķi var nēsāt tikai uz šī zeltneša.»