Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Drāma bijušā Vācijas kanclera Helmūta Kola ģimenē

© scanpix

Bijušais Vācijas kanclers Helmūts Kols un viņa otrā dzīvesbiedre Maike Kola-Rihtere uzsākuši cīņu pret stereotipiem, kas valda sabiedrībā par viņu laulību, ģimeni, attiecībām ar Kola dēliem no pirmās laulības Pēteri un Valteru Koliem un par citu safabricētiem meliem. Intervijā vācu izdevuma «Stern» jaunākajā numurā laulātais pāris atklāj patiesību un uzliek punktu uz «i», rezumējot: «Es esmu laimīgs.»

 

Savas politiskās karjeras laikā bijušais Vācijas kanclers Helmūts Kols, kuru mēdz dēvēt par «veco kancleru» (vāciski «Altkanzler», apzīmējums, kurš pašam Kolam gauži nepatīk), piedzīvojis gan galvu reibinošus panākumus, gan arī virkni sāpīgu neveiksmju. Tieši to pašu var sacīt par viņa privāto dzīvi.

Jaunās sievas pavadā

Vienu no savas personīgās dzīves lielākajām drāmām Helmūts Kols piedzīvoja 2001. gadā, kad labprātīgi no dzīves šķīrās viņa sieva Hannelore Kola, kura, nespēdama cīnīties ar neārstējamu ādas slimību, izdarīja pašnāvību. 2008. gadā Kols apprecējās otrreiz, un par viņa sievu kļuva 34 gadus jaunākā Maike Rihtere. Šīs attiecības jau kopš paša sākuma bijušas sabiedrības interešu degpunktā. Iemesli šai interesei ir dažādi: gan ievērojamā gadu starpība, kas vedina domāt par Rihteres savtīgajām interesēm šajā savienībā, gan neparastā laulību ceremonijas vieta, proti, Heidelbergas slimnīca, kur Kols toreiz ārstējās pēc krītot gūtās galvas traumas, gan attiecību pasliktināšanās ar dēliem no pirmās laulības, gan jaunās sievas pārlieku lielā gādība un kontrole par vīru. Stāstīja, ka Helmūts Kols vairs neesot savas dzīves noteicējs, jo vienīgā lēmēja esot Maike, kura visu izlemjot viņa vietā. Vēl vairāk – Kola dēli apgalvoja, ka Rihtere uzvedoties kā Helmūta Kola «propagandas nodaļa», turklāt nopietni apdraudot bijušā kanclera un politiķa intelektuālo mantojumu. Pēdējā laikā attiecības starp ģimenes locekļiem ir vēl vairāk pasliktinājušās, kas nozīmē Kolu ģimenes drāmas turpinājumu jaunā, vēl bēdīgākā kvalitātē. Intervijā izdevumam «Stern» Helmūts Kols sacīja, ka nevēloties savus dēlus Pēteri un Valteru vairs redzēt. «Mūsu attiecības ir sliktas,» secināja 84 gadus vecais politiķis. Vai tas ir Maikes Kolas-Rihteres nopelns? Attiecības starp Kola dēliem un Maiki Kolu-Riheteri nekad nav bijušas labas. Bijušā kanclera dēli savai pamātei pārmetuši gan to, ka viņa tēva Berlīnes dzīvokli pārvērtusi tādā kā muzejā, gan to, ka pēc Hannelores nāves valkājusi nelaiķes drēbes un rotaslietas (saskaņā ar Maikes Kolas-Rihteres teikto, to viņa darījusi pēc vīra vēlēšanās), gan ka ar savu viedokli ietekmējot tēvu. «Tās ir absolūtas muļķības,» intervijā taisnojas Maike Kola-Rihtere. «Tas ir pat ļoti aizvainojoši... Mūsu dzīve ne tuvu nav tik negatīva, kāds ir sabiedrības viedoklis par to.» Sievas vārdus apstiprina arī viņas vīrs Helmūts Kols, apzīmējot savu laulību kā «skaistu»: «Pilnīgi viennozīmīgi. Es esmu laimīgs.»

Kašķis ap Kola biogrāfiju

«Viņš ir traks,» – tā par savu bijušo biogrāfu Heribertu Švānu un viņa jaunāko grāmatu intervijā «Stern» saka Helmūts Kols. Un vispār – tas, ko Švāns rakstot, viņu ne mazākā mērā neinteresējot. «Šis cilvēks man ir pilnīgi vienaldzīgs,» secina «vecais kanclers». Par ko tad īsti ir runa? Par ilgstošu strīdu starp Kolu un Švānu, kura pamatā ir 630 stundu gara saruna, kas tagad apkopota arī grāmatā ar nosaukumu «Vermächtnis: die Kohl-Protokolle» («Mantojums. Kola protokoli»). Kamēr grāmata kļuvusi Vācijā par bestselleru, Kola advokāti cenšas tomēr apturēt tās izplatīšanu. Apjomīgajā darbā var atrast virkni interesantu atziņu, kas nebūt nav glaimojošas personām, kurām tās ir adresētas. Tie ir skarbi vārdi gan par pašreizējo Vācijas kancleri Angelu Merkeli, kurai «nav īstas sajēgas par sarežģīto Eiropas Savienības politiku», gan par bijušo PSRS prezidentu Mihailu Gorbačovu, sakot, ka viņš bija «varonis negadījuma pēc» un «sagrāva komunismu pret paša gribu», gan citiem tā laika ievērojamiem politiķiem. Heriberts Švāns savulaik bija ierakstījis visas šīs sarunas, jo Helmūts Kols viņu bija nolīdzis autobiogrāfijas rakstīšanai. Taču 2009. gadā, neilgi pēc laulībām ar Maiki Rihteri, bijušais kanclers pēkšņi atteicās turpināt sadarbību ar Švānu, kurš jau bija sarakstījis trīs grāmatu sējumus un strādāja jau pie ceturtā sējuma, un sāka pat tiesāties par sarunu ierakstu autortiesībām. Švāns uzskata, ka te lielu lomu nospēlējusi Kola jaunā sieva, kura aizvien vairāk jaukusies biogrāfijas rakstīšanas darbā. Intervijā izdevumam «Stern» Kola dzīvesbiedre skaidro, ka šī grāmata nesot nekas vairāk kā «karikatūra» ar klasiskas drāmas elementiem: «Mīlestība. Ārišķība. Nauda. Atriebība. Dusmas.» Kols atzīs, ka tā bijusi kļūda, ka viņš esot šim cilvēka uzticējies. Pagaidām vēl nav izdevies grāmatu izņemt no tirdzniecības, taču tiek darīts viss, lai izņemtu vismaz dažus citātus. Tā ir savāda cīņa par «vecā kanclera» mantojumu. Saskaņā ar tiesas lēmumu Švānam jāatdod atpakaļ Kolam visi oriģinālie ieraksti, taču ir viens «bet»: prezentējot savu jauno grāmatu, Švāns atklāja, ka viņa rīcībā esot visu sarunu kopijas. «Tā ir intelektuālā īpašuma zādzība,» skaidro Maike Kola-Rihtere.