Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

Amerikāņu roka kristieši “Skillet” šodien Rīgā

© publicitātes foto

Šodien, 30. oktobrī, koncertzālē „Palladium” uzstāsies amerikāņu rokgrupa Skillet – sava albuma „Rise” atbalstam veltītās pasaules tūres ietvaros pirmo reizi apmeklēs Baltijas valstis. „Skillet” ir vadošā (vai vismaz viena no vadošajām) grupa kristiešu roka stilā, viņi ir labi pazīstami savā žanrā visā pasaulē.

Šo kolektīvu 1996. gadā dibināja basists Džons Kūpers, vēl grupā spēlē arī taustiņniece Korija Kūpera (starp citu, dziedātāja sieva), bundziniece Džena Ledžere un soloģitārists Sets Morisons. Savā karjerā grupa izdevusi astoņus studijas albumus, no kuriem katrs ir stilā atšķirīgs no iepriekšējā – „grunge”, „post industrial”, pat pankroks. Paradoksāla atzīšanās ir „Skillet” radošuma avota saistība ar ekstravaganto Merilinu Mensonu, neskatoties uz to, ka viņš atklāti praktizē sātanismu, publiski zaimo un mudina iznīcināt kristietību. Šī vīra koncerts esot atstājis uz „Skillet” līderi tik spēcīgu iespaidu, ka albumu „Alien Youth” viņi ierakstīja „Marilyn Manson” stilā. Jāpiebilst, ka savas karjeras laikā „Skillet” nopelnījuši vairāk nekā desmit prestižās „Dove Awards” prēmijas kristīgās mūzikas jomā, bet 2011. gadā „Billboard” atzina „Skillet” disku „Awake” (2009) par uzvarētāju nominācijā „Best Christian Album”. Šis CD kļuva par grupas platīna ierakstu, pārsniedzot viena miljona pārdoto kopiju atzīmi visā pasaulē.

Pirms ierašanās Rīgā „Skillet” līderis Džons Kūpers dalījies vairākās interesantās atziņās. „”Skillet” dzied par to, kam mēs ticam. Daudzām no mūsu dziesmām ir reliģiski zemteksti, jo tas mājo manā sirdī. Es mūziku redzu kā iespēju pastāstīt pasaulei par to, kam ticu un kas man ir svarīgs. Cerams, mana mūzika var palīdzēt kādam grūtos dzīves brīžos. Esmu ļoti atvērts savā ticībā Dievam un Jēzum. Lai vai kā, ceru, ka mums ir dažādi fani, kas pārstāv dažādas reliģiskas vai pat antireliģiskas pārliecības. Es satieku daudzus fanus, kas man saka, ka ir ateisti, bet „Skillet” mūzika tiem dod cerību! Es nekad nevēlos, lai mani fani justos, ka viņiem ir jātic tam, kam ticu es, lai tie varētu klausīties manu mūziku,” tā Kūpers. Par atrašanos vienā laivā, tas ir, grupā ar sievu viņš izsakās samiernieciski: „Divu laulātu draugu atrašanās komandā ir izaicinoši. Esam iemācījušies nošķirt darbu un laulāto problēmas, kas gan, protams, neizslēdz dažādus saspīlējumus, ko nākas risināt atrodoties ceļā. Radošajā ziņā mēs ar sievu esam grupas līderi un izvēlamies, kur grupa virzīsies un kādu vēsti tā nesīs. Šie jautājumi parasti nav strīdu cēloņi. Galvenie nesaskaņu iemesli pārsvarā ir ikdienas dzīves situācijas, kas arī ir grūtākais. Jāsaka, ka visi „Skillet” dalībnieki jūtas kā viena liela ģimene, jo mums nākas kopā pavadīt ļoti daudz laika. Mēs tūrē arī ņemam līdzi savus bērnus, kas rada ģimenisku atmosfēru.

Amerikāņu mūziķi šajā reģionā viesojas reti, tāpēc lielas sajēgas par to, uz kurieni viņi brauc, tālā kontinenta pārstāvjiem parasti nav. „Skillet” nav izņēmums. „Mums Amerikā neko daudz par citu valstu vēsturi nemāca, un mēs īpaši arī neinteresējamies par to, kas notiek cituviet. Es iepazīstu pasauli, kad apceļoju to. Esmu patīkami satraukts par iespēju satikt un redzēt šejienes fanus,” tā Kūpers. „Es nekad necerēju, ka apceļosim pasauli. Mūsu trakākie fani ir Dienvidamerikā un Krievijā. Krievu fani ir ļoti aizrautīgi un lojāli. Dienvidamerikas fani arī ir aizrautīgi, bet viņiem vēl piemīt to kultūrai tik raksturīgā karstasinība un ekspresija, tamdēļ, apmeklējot Dienvidameriku, mums vienmēr ir blakus personīga apsardze, lai vai kur mēs dotos.” Nu, Latvijā droši vien tik traki nebūs.