Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

Fredis „Labvēlīgajā tipā” atgriežas tikai uz brīdi

© Jānis Romanovskis

Šajās dienās ar saviem kādreiz tradicionālajiem ikrudens koncertiem uz skatuves atgriežas „Labvēlīgais tips” – pēc grupas „frontmena” Freda paņemtās pauzes jau šķita, ka šo grupu tās ierastajā sastāvā vairs uz skatuves neredzēsim.

Pirms kādiem pāris gadiem „Labvēlīgā tipa” vokālists Andris Freidenfelds jeb Fredis paziņoja, ka – viss, pietiek, apnicis! Protams, labvēlīgie nekur nepazuda, turpināja kā Normunda Jakušonoka & „Tipa orķestra” projekts, bet tas tomēr bija citādāk. Tāpēc 1. aprīlī, kas ierasti bijusi „Labvēlīgā tipa diena” (savulaik tieši tajā viņi izdeva savus albumus), izskanējušais paziņojums par „Katastrofālo atgriešanos” koncertzālē „Palladium”, tas ir, koncertiem 24. un 25. oktobrī, bija patīkams pārsteigums. „Pēc neliela atvaļinājuma „Labvēlīgais tips” pilnā sastāvā gatavs ieraut savus klausītājus trakulīgā prieka virpulī. Varētu teikt arī tā – ballīte būs!” bija teikts šo koncertu pieteikumā. Kā jau tas ierasts „L. tipa” gadījumā, fanu interese bija tik liela, ka nācās atrast laiku papildkoncertam – tas notiks šodien, 23. oktobrī. „Ir bijuši arī seši [koncerti], bet tas bija Kongresu namā, tur laikam ietilpība ir bišķiņ mazāka,” sarunā ar šo rindu autoru pauda Fredis, kurš šajos koncertos atkal būs pie mikrofona.

Kas lika atraktīvajam vokālistam pēc divu gadu pauzes atgriezties uz skatuves? „Čaļi vienkārši uzprasīja, vai mēs tomēr nevaram kopā nospēlēt vienu koncertu – iesākumā bija plānots tikai viens –, es piekritu,” saka Fredis. „L. tipa” koncerti tradicionāli risinājušies Kongresu namā, taču vietas maiņa neesot notikusi tā iemesla dēļ, ka vismaz šoceturtdien nams nodots „Bilžu” pārziņā: „Šoreiz negribējās, ka visi visu koncerta laiku tikai sēž.” Tiesa, līdz ar to koncertos ies secen viena no labvēlīgo pasākumu tradīcijām – ieturēt tā saucamo bufetes pauzi pusstundas garumā. „«Bufete būs visu laiku – vienā daļā, nevis pauzes laikā. Šie būs koncerti ar aktīvi strādājošām bufetēm,” norādīja Fredis.

Programma paredzama visai iespaidīga. „Mēģinājumā mums sanāca gandrīz trīs [stundas] – ir daudz ko teikt. Bet koncertos programma droši vien būs divarpus stundu garumā,” pieļāva mūziķis. Skaidrs, ka ir daudz ko teikt – grupa taču pastāv jau vairāk nekā divdesmit gadus, tā izdevusi desmit albumus, no kuriem pēdējais, ar nosaukumu „Kurvis”, tika izdots 2010. gadā. „Labvēlīgajam tipam” ir divi jauni gabali, bet būs vēl dažas, kā Fredis izteicās, „ampeles” pa vidu, līdz ar to nedzirdēto dziesmu skaits sasniegs piecas. Abas jaunās dziesmas radiostacijās rotē jau labi pasen – tās ir „Du bist spazieren” un „Pa lēto”, abas guvušas itin labas atsauksmes no klausītājiem. Jāpiebilst, ka pēdējās dziesmas sacerēšanā savu roku pielicis arī jaunais grupas dalībnieks – taustiņnieks Haralds Stenclavs. Līdz ar to labvēlīgo skaits sasniedzis nu jau deviņus vīrišķus. „Pašos pirmsākumos, kad vēl Anda dziedāja, bija vienpadsmit,” bilst Fredis.

Ielūkosimies vēlreiz koncerta pieteikumā: „”Labvēlīgā tipa” koncertiem raksturīgi gaumīgi joki un pozitīva, nedaudz vieglprātīga atmosfēra. Auditorijas atsaucība grupas koncertos neļauj māksliniekiem gulēt uz lauriem, bet katru gadu piedāvāt ko jaunu un kvalitatīvu – tā, lai publika nebūtu vīlusies. Pārsteigumi un labs garastāvoklis garantēts arī šajos koncertos, un galu galā – Fredim vienmēr ir ko teikt. Jāatzīmē, ka šī būs reta izdevība, jo pašreiz grupa neplāno atsākt regulāru koncertdarbību.” Lūk, tieši pēdējais teikums varētu publiku interesēt visvairāk – tiešām šie ir tikai trīs ekskluzīvi koncerti, pēc tam atkal viss? „Redzēs, kāda būs sajūta [pēc koncertiem],” izvairīgi nosaka Fredis. „Bet man pašam – nē, man negribas atsākt. Es baigi labi jūtos tāpat. Es tāpat esmu mūzikā iekšā līdz ausīm, man ar radiostaciju pilnīgi pietiek. Iespējams, citus klausoties, pašam nemaz vairs to skatuvi nevajag.” Uz Neatkarīgās apskatnieka vāro pīkstienu, ka bez Freda tips nav tips un Jakušonoka orķestris šo joku nišu tomēr nespēj kvalitatīvi aizpildīt, Fredis noplātīja rokas: „Nu, atvainojiet, bet es neesmu pie tā vainīgs! Vismaz tā nejūtos.”