Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Mednis šķīries no sievas, aizgājis pie citas

© Vakara Ziņas

Kad parādījās neoficiāla informācija, ka smagu insultu pārcietušais Arnis Mednis šķīries no sievas Ivetas, ar kuru laulībā pavadīti vairāk nekā 20 gadi, šķita, ka tās ir tikai baumas. Un tomēr tā ir taisnība: mūziķis šobrīd ir kopā ar sievieti, ar kuru iepazinies rehabilitācijas centrā «Vaivari».

 

Iepazinies atlabšanas centrā

Šonedēļ, 18. oktobrī, mūziķis Arnis Mednis svinēs savu 53. dzimšanas dienu – šoreiz jau kopā ar citu dzīvesbiedri. «Mēs ar Ivetu izšķīrāmies, man ir cita otra pusīte. Mūsu laulības kuģis gāja uz grunti jau vairākus gadus,» intervijā žurnālam «Ievas Veselība» atzīst Mednis. «Neizturējām problēmu nastu, pārdzīvojumus, kuri vēlās mums pāri un noveda mani līdz insultam. Iveta varonīgi izturēja grūtāko laiku, kad biju ratiņkrēslā. «Vaivaros» es iepazinos ar sievieti, ar kuru tagad esmu kopā. Viņa nebija mana ārste, bet strādāja rehabilitācijas centrā. Kad es pirmo reizi viņu ieraudzīju, caur manām smadzenēm izskrēja signāls – re, kur tava otra pusīte. Viņai bija līdzīgas izjūtas,» klāsta mūziķis. Iveta Medne nekādus plašākus komentārus nesniedz. Abu laulībā dzimuši meita Diāna un dēls Oskars.

Sieva izglāba dzīvību

2011. gada 22. februārī ar mūziķi Arni Medni notika smaga nelaime – viņš piedzīvoja insultu un būtībā pašā, pašā pēdējā brīdī tika nogādāts Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, kur viņam tika veikta ļoti smaga galvas operācija. Mednis vairākas nedēļas nogulēja komā, pēc tam tika turēts mākslīgajā miegā un kopumā reanimācijā pavadīja vairāk nekā pusotru mēnesi. Mūziķis izķepurojās, ko mediķi sauca par brīnumu. Visu šo slimošanas laiku viņam blakus bija sieva Iveta, kurai faktiski Mednis ir dzīvību parādā: kad dziedātājs, insulta skarts un pa pusei paralizēts, savā dzīvoklī nokrita uz grīdas, viņš sākotnēji pat nav gribējis saukt ārstus, bet sieva sapratusi, ka stāvoklis ir nopietns, un saukusi «ātros». Arī turpmāk tieši Iveta uzmanīja ratiņkrēslā sēdošo Medni, vadāja viņu uz intervijām, piedalījās 50 gadu jubilejas koncerta organizēšanā utt. Tolaik pateicību sievai izteica arī pats Mednis, turklāt izskatījās, ka viņiem tomēr gaidāma laimīga ģimenes dzīve.

Kādreiz domāja citādi

Lūk, ko mūziķis teica 2011. gada oktobrī intervijā žurnālam «Kas Jauns»: «Šobrīd esmu slimības nomocīts cilvēks, bet mans lielākais atbalsts ir mana ģimene. Ar sievu Ivetu esam precēti vairāk nekā 20 gadu, bet pavisam kopā dzīvojam ap 30 gadu. Šajā situācijā patiešām novērtēju, ka man blakus ir īstais cilvēks, novērtēju visu, ko viņa manā labā darījusi un dara. [..] Labākais uzmundrinājums no Ivetas puses ir viņas smaids. Zinu, cik grūti viņai pašlaik ir, bet viņa smaida. Un ar savu smaidu dod spēku man cīnīties ar slimību. Iveta un mūsu bērni ir vienīgais dzinulis, kas dod manai dzīvošanai iemeslu un jēgu. Vakaros, piemēram, apskaujot savu sieviņu, izjūtu arī neaprakstāmu laimi. Arī bērni dzīvo ar mums kopā, un es novērtēju, ka mums ir šis laiks visiem dots. Bērni ir lieli, viņi paši dzīvo katrs savu dzīvi, joņo apkārt... Laimes izjūta ir tad, kad visa ģimene ir mājās, tad arī pats jūtu, ka man kļūst bišķiņ labāk. Viņi bieži saka: «Tēti, turies, tu izveseļosies!» Vispār ģimene ļoti cenšas, kā nu vien prazdami, mani uzmundrināt. Es tiešām esmu bagāts cilvēks.»

Mūziku nav pametis

Pašlaik mākslinieka veselības stāvoklis ir uzlabojies, lai gan, protams, pārciestā insulta sekas ir jūtamas: viņam ir paralizēta kreisā roka, kreisās kājas funkcijas arī ir apgrūtinātas. Neskatoties uz to, Mednis pārvietojas patstāvīgi un pat vada automašīnu, tiesa, ātrāk pienāk nogurums, jo nākas visu laiku piedomāt pie stabilitātes un līdzsvara noturēšanas. Protams, nedrīkst smēķēt un lietot alkoholu, katru dienu nākas dzert asinsspiedienu uzlabojošas zāles. Taču Mednis ir optimists un cer, ka pamazām veselība tomēr uzlabosies, tāpat nav atmestas cerības darboties mūzikas lauciņā. «Diemžēl vēl šobaltdien nevaru padziedāt, jo man nestrādā diafragma. Panīdēt varu, bet es nevaru dziedāt sliktāk, kā es to darīju pirms insulta. Manai balsij jāskan vismaz tādā [līmenī], cerams – labāk. Domāju, ka pēc četriem pieciem gadiem es dziedāšu,» intervijā «Ievas Veselībai» izsakās Mednis. Pašlaik viņš strādā pie multimediālas performances, kurā skanēs mūzika un būs vērojamas gleznu videoprojekcijas. «Spēlēju ar vienu roku, ar labo roku pierakstu arī notis.» Jāpiebilst, ka Mednis ir kreilis, tāpēc arī šī pārprofilēšanās viņam nemaz nenāca viegli.