Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide

Jaunnedēļ Rīgā norisināsies Zinātnes festivāls

© Scanpix

Piektdien, 26.septembrī, Rīgā norisināsies Zinātnes festivāls - viens no Rīga 2014 oficiālās programmas stūrakmeņiem, kas ir iekļauts tematiskajā vadlīnijā "Izdzīvošanas komplekts". Latvijas Universitātes (LU) un LU Radio NABA kopīgi veidotā festivāla laikā no plkst.18.00 līdz plkst.23.00 vairāk nekā desmit norises vietās ikviens varēs iepazīt Rīgu kā radošu kultūras un zinātnes centru.

Zinātne neapšaubāmi ir viens no lielākajiem spēkiem, kas pāris pēdējo gadsimtu laikā spējis izmainīt cilvēku ikdienu līdz nepazīšanai. Cilvēku tiekšanās ar prāta palīdzību izzināt pasauli radījusi neskaitāmus atklājumus, daļa no tiem var būt radušies vairāku gadu desmitu rūpīgā darbā un neskaitāmos eksperimentos, daļa – nejaušu apstākļu sakritības rezultātā. Par to vēstīs centrālais Zinātnes festivāla notikums, kas norisināsies kultūras vasarnīcā "Esplanāde 2014".

Pasākumu vadīs un tajā ar dzīvajiem eksperimentiem piedalīsies LU jaunie zinātnieki. Zinātnes pasaulē ievedīs arī plaša tematiskā spektra videoprojekcijas. Savukārt no plkst. 19.00 īpašā koncertprogrammā sešu dažādus mūzikas žanrus pārstāvošas grupas veidos dialogu ar Latvijas Universitātes zinātnieku pēdējo gadu nozīmīgākajiem zinātniskajiem sasniegumiem. Zinātne, līdzīgi kā Latvijas neatkarīgās mūzikas radošā vide, ir aizraujoša un pārsteidzoša. Katra no tām savā veidā, ar prāta vai emociju, zinātnisku teoriju vai skaņdarbu palīdzību cenšas izzināt un saprast pasauli. Zinātnes festivāla programmas pamatā ir stāsts par šo pasaules izziņu, zinātnes un alternatīvās mūzikas kopīgo un atšķirīgo, par krustpunktu, kurā abām šīm sākotnēji šķietami atšķirīgajām vidēm ir iespēja satikties. Uzstāsies apvienības "Dr. Klisicka laboratorija", "Dūmu zārka zēni", ansamblis "Manta", "Gas of Latvia" un "Bērnības Milicija". Festivāla muzikālo programmu papildinās ārzemju grupas "Delay trees" (Somija) uzstāšanās, kā arī īpaši šim pasākumam veidotas DJ un VJ audiovizuālā programma.

Savukārt LU centrālajā ēkā, Raiņa bulvārī 19 no 26.septembra būs pieejama interaktīvā instalācija "Kur ir mūsu mīļais zinātnieks?". Mākslinieka Aigara Bikšes radītais spēlfilmas, animācijas un instalācijas apvienojums mazliet neierastā veidā, pārvarot kultūras atšķirības, fiziskās eksistences robežas un laika barjeras, komunicēs ar sabiedrību, lai pievērstu tās uzmanību zinātnes attīstības straujajam tempam un cilvēka vietai tajā.

Savukārt LU galvenajā ēkā Zinātnes festivāla laikā būs aplūkojama izstāde, kas stāstīs par Latvijas Universitātes zinātnieku hobijiem.

Paralēli minētajiem pasākumiem norisināsies ikgadējās Zinātnieku nakts aktivitātes. Šogad uzmanības centrā būs kristālu tematika, dodot ieskatu kristālu daudzveidībā, to esamībā dabā un daudzveidīgajā pielietojamībā. Dažādās Latvijas Universitātes fakultātēs un zinātniskajos institūtos no plkst.18.00 līdz 23.00 norisināsies sarunas, radošās darbnīcas, filmu demonstrējumi un tikšanās ar dažādu nozaru pētniekiem, ļaujot ikvienam iegūt jaunas zināšanas vai paraudzīties uz zināmām lietām no jauna skatupunkta.

Plkst.18.00 LU galvenās ēkas kafejnīcā būs Zinātnes kafejnīcas pasākums "Kas urda cilvēku?", kurā brīvā atmosfērā pie kafijas tases vai sulas glāzes uz šo jautājumu atbildes meklēs akadēmiskās, NVO un mediju vides pārstāvji. Sarunu vadīs Dr. Juris Šteinbergs.

Plkst.22.00 sāksies vakara zinātnei veltīto pasākumu izklaides daļa LU Radio NABA klubā "NABAKLAB", kurā uzstāsies "Playotronic" (DnB), "Stereoglyph" (Glitch Hop), kn00bs (DnB/Neuro), Viesach (Dubstep/Reggae), VIbe55 (Chillstep), un Playotronic MK II (Minimal).

Zinātnes festivālu rīko LU Radio NABA sadarbībā ar Latvijas Universitāti un Nodibinājumu Rīga 2014. Ieeja visos pasākumos - bez maksas.