Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Ed Sheeran - „X”

© publicitātes foto

Kārtējais angļu dziesminieku veiksmes stāsts – šoreiz Eds Šīrens, 23 gadus vecs. Pirmos komerciālos panākumus viņš guva 2011. gadā ar singlu „The A Team”, kas debitēja britu topa trešajā vietā, bet pirms tam viņš meistarību slīpēja gandrīz nepārtraukti uzstājoties dažādos Londonas klubiņos. Tolaik viņš esot spēlējis kaut vai pieciem atnākušajiem.

Kaut kad Šīrens izlasījis, ka Džeimss Morisons gadā nospēlējis 200 koncertus un sagribēja šo rekordu pārspēt, nobliežot 312 (pēc citiem informācijas avotiem – pat vairāk) koncertus. Ar tiem un arī sociālo tīklu sniegtajām popularitātes veicināšanas iespējām Šīrens pamazām kļuva atpazīstams, tika pie līguma ar vareno „Atlantic” un – lūdzu, debijas ripulis „+” britu topā kļuva par Nr.1! Jaunais albums „X” vispār ir dižpārdoklis – pirmajā vietā ASV, Lielbritānijas, Vācijas, Francijas, Austrālijas, Kanādas un citu valstu topos.

 

PAR. Pirmā dziesma („One”) liek šausmās sarauties, vai tiešām tāds būs viss disks, taču turpinājumā, par laimi, tik saldi un romantiski vairs nav. Šīrens droši un rotaļīgi spēlējas ar balsi un melodiju, minimāli izmantojot ģitāras un citus instrumentus, taču panākot maksimālu efektu. Izdevušās ir atsperīgās un stilīgās „Don’t” un „Runaway”, arī specifiskā „The Man” ar hiphopa elementiem (šīs trīs stilistiski atsauca atmiņā 80. gados itin populāro Riku Springfīldu), tāpat laba ir „Bloodstream” ar iedvesmojošo kulmināciju tās noslēgumā. Ieejot kādā ēstuvē un padzirdot radiostacijā skanošo dziesmu, uzreiz atausa atmiņā, ka tas ir Šīrens – tātad kaut kas viņā tomēr ir.

PRET. Ko cilvēki saklausa šajos džeims-blant-veidīgajos dziesminiekos, nudien nav skaidrs – šis konkrētais „rižiks” pat nevelk uz siržu lauzēja lomu, arī nekāda plosoša stāsta par grūtu bērnību vai dienēšanu karstajos punktos viņam nav. Acīmredzot cilvēki tiešām ir atzinīgi novērtējuši viņa mūziku, taču ko tieši – tas ir jautājums paranormālo parādību pētniekiem, jo nekā īpaši novatoriska te nav. Varbūt teksti? Pirmajā albumā iekļauto dziesmu teksti lielākoties bija veltīti viņa bijušajai draudzenei, jaunajā ir pāris gabali jaunajai draudzenei... Apskatnieka prognoze – Šīrens spēs interesi par sevi noturēt vēl uz vienu albumu un grims aizmirstībā, jo viņu nomainīs nākamais dziesminieks.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.