Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

Pasniegtas Latvijas Literatūras gada balvas

Mūzikas namā "Daile" 24.aprīlī tika pasniegtas Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) 2013. gada literāri augstvērtīgāko darbu autoriem. Dzejas kategorijā balvu izpelnījās Marts Pujāts, prozā - Māra Zālīte, bet par labāko debiju atzīta Jāņa Joņeva grāmata "Jelgava 84". Joņevs tika sumināts arī ar vairākām specbalvām.

Ar mūža balvu par ieguldījumu Latvijas rakstniecībā novērtēts Margaritas Stārastes veikums - šo balvu ekspertu komisija un balvas organizatori lēma piešķirt laureātes ģimenei, lai Margaritas Stārastes izcilais ieguldījums Latvijas rakstniecībā, grāmatu mākslā un kultūrā rod pelnītu turpinājumu un piemiņu.

Nominācijā "Labākais dzejas krājums" balvu saņēma Marts Pujāts par krājumu "Nāk gaismā pati lampa".

Kategorijā "Labākais prozas darbs" uzvarēja Māras Zālītes "Pieci pirksti". Saņemot balvu, Māra Zālīte izteica pateicību Norai Ikstenai un Albertam Belam par iedrošinājumiem ķerties pie prozas un iedvesmu.

Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijas gala balsojuma rezultātā par izcilāko veikumu:

nominācijā „Labākais ārvalstu literatūras latviskojums” triumfēja Maimas Grīnbergas no somu valodas tulkotais Katjas Ketu romāns "Vecmāte";

nominācijā „Labākais Latvijas autora darbs bērniem” par balsojuma līderi kļuva Luīzes Pastores grāmata „Maskačkas stāsts”;

nominācijā „Spilgtākā debija” par daudzsološāko pieteikumu Latvijas rakstniecībā tika atzīts Jāņa Joņeva romāns „Jelgava 1994”, Mansards, balvu pasniedza aizvadītā gada LALIGABA spilgtākās debijas balvas ieguvēja, dzejniece Daina Sirmā.

Laureātiem tika pasniegti lauru vainagi, dizaina studijas MĀJO veidotās LALIGABA lampas, kā arī piešķirtas naudas balvas 1500 EUR apmērā.

LALIGABA speciālbalvu par ieguldījumu literatūrzinātnē - ekspertu komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Šlāpins – svinīgi pasniedza Annai Kuzinai par teju 30 gadu ilgo darbu pie biogrāfiskās grāmatas „Blaumanis tuvplānā”, kas nācis klajā apgādā „Madris”.

Laikraksta „Latvijas Avīze” pielikuma „Kultūrzīmes” speciālbalva tika pasniegta dzejniekam Edvīnam Raupam par dzejas krājumu „Mirklis šis”, savukārt Vīna Studijas atzinību izpelnījās Raupa no spāņu valodas tulkotāsFederiko Garsijas Lorkas „Lekcijas”;

Ziņu portāla „Delfi” balsojumā, par lasītāju iecienītāko darbu tika atzīts Jāņa Joņeva romāns „Jelgava 1994”, romāns izpelnījās arī grāmatu tīkla „Jānis Roze” atzinību kā pirktākais Latvijas literatūras gada balvai nominētais darbs.

Pasākumā tika piešķirta īpaša Latvijas Literatūras centra speciālbalva par labāko aizvadītā gada klajā nākušo Latvijas literatūras tulkojumu ārvalstīs, kas svinīgi tika piešķirta tulkotājai Margitai Gailītis par Noras Ikstenas romāna "Dzīves stāsti" tulkojumu angļu valodā, kas iznācis Kanādā - apgādā „Guernica”.