Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Pavasara skaistuma un veselības knifiņi ir ierakstīti zvaigžņu grāmatā

© depositphotos.com

Pavasarī gribas būt vieglai kā pieneņu pūkai, atbrīvoties no sārņiem – gan fiziskiem, gan emocionāliem, ļaut, lai sirds sitas kā traka, aizmirstot gadus, un traukties pretim jauniem piedzīvojumiem. Bet… Kā atbrīvoties no rūpju un dusmu rievām, ko pavasara Saule nesaudzīgi izgaismo spoguļattēlā, kā uzņemt sevī dzīvības spēku, kas pulsē dabā, kā iegriezt sievišķības maģisko apli? Izrādās, pavasara skaistuma un veselības knifiņi ir ierakstīti lielajā zvaigžņu grāmatā. Tikai jāiemācās to lasīt!

Kā negants kaimiņu skuķis

Senos laikos daudzas valstis par īsto jauna gada sākumu uzskatīja pavasara ekvinokciju, kad Saule nonāk Auna zvaigznājā, iesāk astroloģe Aija Austruma.

Aunā Saule uzturas no 21. marta līdz 20. aprīlim, kad pie teikšanas nāk Vērsis. Auna atbildības sfēra ir saistīta ar jaunu startu, bet Vērsis, kurā Saule gozēsies līdz 22. maijam, iemieso komfortu un mājīgumu.

Toties tā, kas, pamatojoties uz katra personiskajiem estētiskajiem kritērijiem, nosaka mūsu gaumi un to, ko uzskatām par ērtu un patīkamu, ir skaistuma industrijas planēta Venera. «Vienam tas ir avangards, citam klasika,» paskaidro astroloģe.

Maijā savā elementā būs trīs zemes stihijas zīmes - Jaunava, Mežāzis un Vērsis.

Aprīļa beigās Venera ieslīdēja Dvīņu zīmē, un tas nozīmē, ka planēta sāka izpausties kā «negantais skuķis no kaimiņu sētas», kas viegli slīd pa dzīvi - draiska, enerģiska, mazliet virspusēja, čalojoša un sabiedriska. «Viņa ir tā, kas neapgrūtina ar mīlestības pienākumiem un nesarīko drāmas. Šajā laikā Venera mums piešķirs pasaulīga viegluma sajūtu un pacilātību,» planētas ietekmi uz mūsu izjūtām skaidro Aija Austruma. Veneras ietekmē šajā periodā mums gribēsies ērtas un neapgrūtinošas lietas. Tas attieksies gan uz mājokļa interjeru, gan apģērbu, gan rotām, gan vidi, kurā uzturamies. Protams, būtiski atšķirsies, ko par «draudzīgu un vieglu» uzskatīs kaimiņos dzīvojošais rokeris, jauns hipsterīgs dzejnieks, kas raksta vārsmas sengrieķu valodā, un pensionētā skolotāja koši baltajā blūzītē ar tikpat stērķelētiem uzskatiem. 19. maijā Venera ieceļos Vēža zīmē, atkal mazliet transformējot mūsu skaistuma izjūtu. Šoreiz tai tiks piešķirti ģimeniski akcenti. Iespējams, ap šo laiku jaunās krāsās iemirdzēsies no vecmāmiņas mantotās dzintara krelles; mēs negaidīti atcerēsimies, ka pasaulē ir tāds aksesuārs kā priekšauts, vai kumodē atradīsim pirms simt gadiem ar rožu rakstiem izšūtu dvieli. Varbūt kādai jaunajai māmiņai gribēsies tērpu pieskaņot bērnu ratiņiem, bet modes lietpratējai uzvilkt autentisku tautas tērpu.

Kopumā maija stils tērpos un aksesuāros būs saistīts ar gaisīgu vieglumu, dzīvespriecīgu raibumu, ziedēšanas motīviem, caurspīdīgumu, patīkamu noskaņu uzbur Aija Austruma. «Intuitīvi jūtu, ka tie varētu būt dzeltenie toņi, no laima līdz apelsīnam. Atslēgas vārdi pavasara stilam būs: viegli un demokrātiski, dabiski un elpojoši.»

Svīsti, peries, atjaunojies!

Maijā savā elementā būs trīs zemes stihijas zīmes - Jaunava, Mežāzis un Vērsis. Šo horoskopa zīmju pārstāvji dabas mošanos izbaudīs, rosoties pa mājām un dārzu. Viņiem gribēsies pirkstus ieslidināt melnzemē, sajust zemes smaržu, faktūru un spēku. Maģiska sajūta! Ņemot vērā, ka pavasarī ūdens enerģija atbrīvojas, labi jutīsies arī ūdens stihijas zīmes - Vēzis, Skorpions un Zivis. Savukārt gaisa zīmēm - Dvīņiem, Svariem un Ūdensvīram - gribēsies ļauties notikumu plūsmai, skriet un grābt dzīvi pilnām saujām, lai gan astroloģiski maijs ir rosīgs darba laiks. Uguns stihijai pakļautais Auns, Lauva un Strēlnieks gribēs atvilkt elpu, jo būs sajūta, ka lielākais darba cēliens jau aiz muguras. Aija Austruma gan piemetina, ka šis raksturojums ir ļoti vispārējs un nebūtu jāuztver pārāk nopietni. Ja cilvēks grib zināt, kādas izjūtas viņu pavadīs un par ko tās liecinās, jājautā astrologam, kas izpētīs individuālo karti.

Tomēr visām horoskopa zīmēm par labu nāks pavasara pirts. «Pašreizējais periods ir saistīts ar pirts praktizēšanu nopietnā līmenī,» paskaidro Aija Austruma. «Tieši pirtī veidojas četru elementu saspēle. Visas stihijas ir saskaņā un iedarbojas uz mums pozitīvi,» par pirtēšanās modi priecājas astroloģe. Turklāt pavasarī mūsu organisms vēl ir vārgs, nav gatavs temperatūras kontrastiem, un pirts rituāli palīdz stiprināt imunitāti un atgūt dzīves sparu. «Pirts mums iedod imunitātes lādiņu un savāc rumpi atpakaļ normā,» smejas astroloģe. Jāņem vērā, ka Vērsis kā maija pirmo divu trešdaļu pārvaldnieks jutīgus padara augšējos elpceļus, degunu, kaklu un arī ausis. Tieši tāpēc pavasarim raksturīgas saaukstēšanās slimības. Aija iesaka doties dabā un pirts rituālam izvēlēties to zaru vai puķi, kas «uzrunā dvēseli».

Ap šo laiku lielā bērzu un kļavu sulu kūre jau ir garām. Tomēr, ja dabas dāsnā velte sapildīta traukos un noglabāta pagrabā, vajag turpināt malkot sulas.

Sliņķu receptes

Jaunos augus ēšanai un skaistumkopšanas nolūkiem ieteicams vākt noteiktās, tā sauktajās zāļu dienās. Šogad tādas ir 25. un 26. aprīlis, 3., 4. un 6. maijs, pēc tam 15., 18., 22. un 23. maijs.

Pilsētnieki, kuriem nav dūšas doties dabā, imunitāti var stiprināt ar vienkārši pagatavojamu spēka dzērienu, pieredzē dalās astroloģe. Un tā: vajadzīgas divas nevārītas sarkanās bietes, kas sīki jāsagriež tādos kā salmiņos, jāieliek trīs litru burkā, jāpievieno divas ēdamkarotes medus un jāaplej ar vārītu, atdzesētu (istabas temperatūrā) ūdeni. Burka piecas dienas jātur tumšā vietā, pēc tam saturs jānokārš. Dzēriens ir atspirdzinošs, nedaudz dzirkstošs.

Vēl kāda «sliņķu recepte» no Aijas Austrumas pūra: ripiņās sagriež ingveru, pievieno citronu un naža galu piparu. «Aizrullē uz nebēdu!» Šāds rīta dzēriens «iededzina gremošanas uguni», skaidro zvaigžņu tulce. «Kad Saule ir Vērsī, mums gribas baudīt materiālo pasauli, tostarp gardu, sātīgu ēdienu, jo mute un rīkle ir Vērša ietekmē. Lai nekārotos par daudz, jāiededz «gremošanas uguns». Turklāt citrons veicina sārmainas vides veidošanos gremošanas sistēmā.»

Savukārt tad, kad no zemes spraucas laukā pirmie zaļumi, tie jāēd ar pilnu muti. Lielisks veselības avots ir sīkā, tikko no zemes izspurgusī virza, balandas un dīgsti. Aija piemetina, ka pilsētas parkā gan nevajadzētu plūkt dabas veltes. Pēc augiem jādodas uz vidi, kas nav civilizācijas piesārņota.

Elpojiet dziļi!

«Šis ir dabiska skaistuma, nevis kosmētikas industrijas laiks. Tieši šobrīd mēs apjaušam, ka īstais skaistums ir veselība,» uzsver Aija, uzsākot tēmu par pavasara eko kosmetoloģiju. Viņa min universālu princincipu: to, ko nedrīkst ēst, arī uz sejas likt nevajadzētu. Idejas var smelties dabā un eksperimentēt. Piemēram, no maigajiem pumpuriem var pagatavot lielisku sejas skrubi.

«Skaistuma procedūrām piemērots laiks ir, kamēr Venera atrodas ūdens vai zemes zīmēs, bet, kad Venera ir Dvīņos, ieteicamas skābekļa procedūras. Mēs varam dzert skābekļa kokteili un doties dabā, elpojot pilnu krūti. Šajā laikā labāk nekā citkārt iedarbojas aromterapija. Augu smaržai ir plašāka nozīme - ne tikai bišu pievilināšanas. Dabas aromātiem ir terapetisks efekts, tāpēc nevajag kautrēties ostīt ziedus un krūmus. Ar dažādu maņu palīdzību mēs stiprinām veselību - gan fizisko, gan psihoemocinālo,» stāsta Aija, atgādinot zināmu, bet piemirstu patiesību, ka svaigs gaiss mūsu ārējo izskatu ietekmē vairāk, nekā varētu šķist. «Uzturēties pie dabas un elpot svaigu gaisu vajag tik bieži, cik vien iespējams, nevis kampaņveidīgi. Vērtīgi ir elpošanas vingrinājumi, kas dzenā organisma šķidrumus un palīdz atgūt vislabāko formu šūnu līmenī. Šobrīd ir kritiski svarīgi laist sevī tīru gaisu. Arī mājās un darbā telpas vajadzētu vēdināt pēc iespējas biežāk.»

Aija neiesaka šopavasar aizrauties ar tonālajiem krēmiem un klāt uz sejas biezu kosmētikas kārtu, jo «sekas var būt dramatiskākas nekā rudenī, teiksim, Skorpiona laikā».

Astroloģe iesaka nevis doties uz fitnesa zāli vai sporta nodarbībām, kas notiek slēgtās telpās, bet gan rosīties dabā. Šī pavasara tendence ir darbošanās, kurā rodas kaut kas taustāms. «Foršu noskaņojumu un pozitīvu efektu dos kopīga strādāšana dabā. Sarīkojiet talku jaukā kompānijā - ar draugiem vai kaimiņiem.» Nobeigumā astroloģe atgādina, ka maijs ir viens no šī gada produktīvākajiem darba mēnešiem. Tāpēc atrotīsim piedurknes un ar smaidu metīsimies pavasara apskāvienos!