Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Nauda: kad, cik un vai vispār tērēt

© AP/ Scanpix

Pasaku tēls Buratino iestādīja dālderus brīnumu laukā cerībā, ka izaugs nauda. Naudas koks neizauga. Par naudu ir daudz ticējumu, tātad materiālās labklājības un pārticības alkas cilvēkos mitušas kopš laika, kad parādījās maksāšanas līdzeklis, pat ja tas nebija līdzīgs mūsdienu banknotēm un monētām. Bet, ja viss būtu tik vienkārši kā ticējumos teikts, tad visi peldētos eiro, dolāros un citā valūtā.

Kas ir nauda?

Nauda ir īpaša prece - visu pārējo preču vērtības ekvivalents. Ar vārdu nauda sākotnēji apzīmēja jebkuru apmaiņai derīgu lietu vai priekšmetu. Senatnē cilvēki visbiežāk mainīja ēdamas lietas un apģērbu vai vismaz kaut ko tādu, no kā varēja izgatavot drēbes. Interesanti, ka naudas vietā ir lietoti arī caunu snuķīši jeb deguntiņi un vāveru austiņas, jo cik tad zvērādu var izvadāt uz tirgu, raksta Andris Tiļļa grāmatā «Krustot šķēpus».

Pirmās kaltās monētas Latvijā atvestas no Romas. Viduslaikos par pirmo kalto naudu Latvijā kļuva feniņi. Latvijā maksāšanas līdzeklis bija arī dirhemi, markas, šiliņi, graši, dālderi, vērdiņi - visus pat nenosaukt.

Jaunlaikos norēķinājāmies ar rubļiem un latiem. Tagad - ar eiro. Latvijas Bankas kolekcijas monētas ne reizi vien atzītas par skaistāko naudu ārpus Latvijas. Latvijas Banka vērdiņam veltījusi īpašu monētu «Vērdiņam 500», uz kuras attēlots 1515. gadā kaltais vērdiņš. Vērdiņam (protams, ne tikai tam) veltīta arī Kārļa Skalbes pasaka par pirtnieku Ansi, kurš pie bagātības, taču ne pie laimes tika, pateicoties mazam, zaļam vērdiņam.

Par krupīti un pakavu

Latviešiem, tāpat kā daudzām citām tautām, ir gana ticējumu par naudu. Esam dzirdējuši, ka somu nedrīkst likt uz grīdas, jo nebūs naudas. Tirgotāji nereti pirmajai dienā saņemtajai naudai uzspļauj, lai tā vairotos. Protams, ne nu naudas mazāk, ja soma nolikta uz grīdas, ne nu tā vairojas, ja uzspļauj. Psihoterapeiti pārmet daļai Latvijas sabiedrības maģisko domāšanu un dzīvošanu māņu varā, tik un tā visi nevadās pēc pragmatiskiem un racionāliem argumentiem, absolūti noliedzot iracionālo.

Re, arī tik nopietna iestāde kā Latvijas Banka ir izdevusi vienlatnieku ar krupīša atveidu. Paskaidrojumā sacīts, ka Latvijā mīt parastais, raibais un smilšu krupis, kā arī brūnais varžukrupis un sarkanvēdera ugunskrupis. Krupju izskata īpatnības, spēja briesmu brīdī izdalīt sekrētu ar nepatīkamu smaku, metamorfoze attīstībā no kurkuļa ir daudzu ticējumu pamatā.

Krupjiem raksturīga aktivitāte naktī un lietainā laikā, tāpēc to pārvietošanos dienas gaišajās stundās zinātāji jau izsenis saistīja ar lietus tuvošanos. Senie latvieši krupi uzskatīja par Piena mātes radījumu, kas, lai govis būtu pienīgas, jāgodā, atstājot trauciņu ar pienu. Arī Mājas gars varējis parādīties kā krupis, tāpēc istabā un laidarā turēti un baroti krupji. Īpaša dievība - Gausu māte - parādījusies krupja izskatā un, aplēkājot ēdienu, piešķīrusi tam sātu.

Krupis ir auglības nesējs - tautasdziesmās tas nes ūdeni alus darīšanas rituālā, viņa klātbūtne vairo ražu. Krupis uzskatīts par svētības nesēju lopiem, tāpēc to sargāja ticējums, ka, rupuci nositot, govīm notrūkstot piens, ka tam, kas krupi sit, rokas kā krupis paliek... Savukārt, ja krupim trīs reizes apkārt apejot, tad laimējoties. Latvijas Bankas viena lata monētai ar krupīti uzticēta tieši šī misija - nest laimi un svētību ikvienā mājoklī, kur nauda tiek tērēta ar apdomu. Lūk, arī jauns ticējums, radies uz līdzenas vietas!

Naudai pastarpināti veltītas vēl divas monētas - ar pakaviem, kam gali atveidoti gan uz augšu, gan leju. Ticējums vēsta: ja pakavu piestiprina pie mājas durvīm vai sliekšņa, tad nāks nauda un māju neapmeklēs ļauni spēki un zagļi, bet, pie kūts durvīm piesists, tas gādās, lai mājlopi labi aug un dod ienesumu. Ja pakavs piestiprināts ar galiem uz augšu, tad laime no pakava neiztecēs, ja ar galiem uz leju, tad laime ielīs mājoklī. Latviešu folklorā sastopams gan viens, gan otrs uzskats: ja pakava gali vērsti uz augšu, laime nāks no debesīm, ja uz leju - no zemes.

Cik aizdot, uzkrāt un tērēt?

Ja jau Latvijas Banka nevairās no ticējumu iemūžināšanas monētās, tad jaunā gada sākumā varam ielūkoties citos ar naudu, veiksmi, biznesu saistītos aprēķinos, rituālos, ticējumos.

Numeroloģijā skaitļiem piedēvē vairākas nozīmes un skaidrojumus. Stāstot šo stāstu par naudu, piedāvājam skaitļu nozīmi, ko var izmantot, vērtējot savu konta numuru, bankas kartes numuru, naudas daudzumu makā, uzkrājumu, ziedojumu un ikdienā izdošanai paredzētās summas.

1 - var sacīt, ka summa, kas līdzvērtīga skaitlim 1, dzīvo savu dzīvi un tai nepiemīt savtīgs aprēķins. Cilvēks ir brīvs no rūpēm par naudu, bet tas nenozīmē, ka viņš dzīvo bez plika graša kabatā. Summas, kas atbilst vieniniekam (10, 100, 1000), var ieguldīt pasākumos, ja vēlaties izcelt savus sasniegumus, spējas un talantus. Piemēram, ziedot. Tādu summu var ieguldīt izglītības iegūšanai, karjeras attīstībai, izaugsmei, kā arī tad, ja vēlas uzsākt kaut ko jaunu.

2 - simbolizē taupību, ekonomiju, galējā izpausmē - nabadzību. Naudas ir par maz, jo divnieka dabā ir likt dalīties. Būs jāatdod viss līdz pēdējam centam. Iespējami zaudējumi un mānīšanās. Ja finanšu darījumos bieži parādās divnieks, tad ir jāpiesargās. Aizdosi 20 eiro, tos neatdos. Nopirksi preci par 200 eiro - tā izrādīsies nevajadzīga vai bojāta un prieku neradīs. Ja šādu summu izmaksā kā prēmiju, tad gaidāmi zaudējumi.

3 - simbolizē izaugsmi, potenciālu. Trijnieks ļauj iegūt, papildus nopelnīt, apgrozīt, bet nav uzkrājumu skaitlis, jo iekrātais ātri tiks iztērēts. Trijnieks prasīties prasās, lai to vieglu roku iztērē. Ja vajadzīgs sākumkapitāls, tad jāiegulda trijniekam atbilstoša summa. Trīs partneri var veiksmīgi uzsākt biznesu. Var aizņemties, jo tāda summa pēc laika nesīs veiksmi naudas lietās. Ja pērk loterijas biļetes, tad uzreiz trīs.

4 - naudas summu, kas atbilst četriniekam, var uzkrāt. Skaitlis simbolizē stabilu materiālo stāvokli, sabalansētu budžetu. Tāpēc vēlams atlikt vai likt lietā četriniekam atbilstošas naudas summas. Tās tiks iztērētas ar jēgu un nesīs labumu. Bet nauda nenāks bez darba. Biznesu var veidot četri kompanjoni, tas būs stabilāks. Ja grib aizņemties, tad uzreiz no četriem avotiem.

5 - tēriņu simbols. Izdosies ieguldījumi un vērtīgi pirkumi. Gribēsies naudu notriekt. Var iegādāties romantiskas dāvanas. Ja uzkrātā summa dalās ar 5, tad to var tērēt bez bažām, bet ilgstoši glabāt nav vērts. Tik un tā iztērēsiet. Ja piecniekam atbilstošu summu izdosiet par romantisku, jautru, izklaidējošu pasākumu, piemēram, ceļojumu, vakariņām restorānā, tad bauda būs lielāka nekā tad, ja taupīsiet nebaltai dienai.

6 - ikdienas vajadzībām - pārtika, apģērbs, regulāri maksājumi - tērējama summa. Ja saņem summu, kur regulāri figurē sešnieks, tad viss kārtībā - ikdienā naudas nepietrūks. Ieguldījumiem gan neder. Sešus, 60 vai 600 eiro labāk aizdot draugam, nevis svešākam cilvēkam. Naudu var piesaistīt, ziedojot attiecīgas summas labdarībai.

7 - nav naudas skaitlis. Bet septītniekam atbilstošu summu var izlietot pētniecības projektos.

8 - īstais naudas skaitlis. Piemērots vērienīgiem darījumiem, lai pavairotu mantu un naudu. Astotniekam patīk risks, tāpēc jāapzinās - ja izdosies, tad būs daudz naudas, ja ne - zaudējums. Varbūt bankrots. Astotniekam atbilstošas summas var aktīvi laist apritē, apgrozīt.

9 - arī nav naudas skaitlis, bet šādas summas var ziedot, dāvināt, izlietot kultūras projektos. Var izdot cēla mērķa vārdā. Māksliniekiem veiksies naudas lietās, ja viņi liks lietā devītniekam atbilstošas «naudiņas».

Kur laba vieta detektīvam, tur kurpes nelabos

Nozīme ir arī adresei, kurā tiek vai tiks veidota uzņēmējdarbība. Adreses skaitli iegūst, saskaitot pilnu ielas nosaukumu ar mājas un dzīvokļa numuru (ja tāds adresē ir) un iegūto kopsummu saskaita, līdz iegūst pamata skaitli no 1 līdz 9. Arī šajā gadījumā burtu atbilstību cipariem nosaka pēc pievienotās tabulas.

Adreses skaitlis:

1 - piemērota privāta uzņēmējdarbība.

2 - sīkpreču tirdzniecība, starpniecība, konsultācijas, ģimenes ārsta prakse, bērnudārzs.

3 - kinoteātris, izglītības iestāde, galerija, bārs, ēstuve,

elektronikas tirdzniecība, auto tirgotava.

4 - ražotne, autoserviss, remontdarbnīca.

5 - ceļojumu birojs, apdrošināšanas aģentūra, neliela viesnīca, detektīvu birojs, kafejnīca, iepazīšanās birojs, tirdzniecības centrs, kiosks, izstāžu zāle, auto tirgotava.

6 - mākslinieka darbnīca, puķu veikals, mājsaimniecības preces, veterinārā klīnika, kurpnieka darbnīca, neliela saimniecības preču tirgotava, kurpju veikals, aizkaru tirgotava, skaistumkopšanas salons.

7 - izglītības iestāde, atpūtas nams, laboratorija, projektēšanas birojs, pētniecības institūts.

8 - finanšu institūcija, banka, auditorfirma, sporta klubs.

9 - baznīca, klosteris, slimnīca, aptieka, institūts, poliklīnika, veselības centrs, spa, labdarības organizācija, teātris, sociālās palīdzības iestāde, psiholoģijas centrs, patversme, ekoloģijas biedrība.

Ko var pielabot ar parakstu

Lai kā gribētos, nauda no debesīm nekritīs. Vispirms jau cilvēkiem piemīt spēja pelnīt, ieguldīt, pamanīt peļņas iespējas. Visbiežāk tie ir cilvēki, kuri domā netradicionāli, nebaidās riskēt un piedzīvot zaudējumus. Viņiem ir uzņēmēja dotumi. Viņiem zvīņas makā nav jāliek, veicas tāpat. Ir tādi ļaudis, kuriem zvīņas nepalīdzēs, kaut pilnu maku pieber, tāpēc nav jālaužas svešā lauciņā. Katram - savs.

Kristaps Baņķis saka - ar paraksta palīdzību varam plānot savu nākotni, saskaņojot ar mūsu personības īpašībām un uzvedības motīviem. Koriģējot personības izpausmes, var panākt sev vēlamu rezultātu. No tā, kā izpildīts paraksts, var saprast, kā viņš tiks galā uzdevumiem, kurus būs sev izvirzījis.

Lai pastiprinātu rakstura pozitīvās īpašības un kompensētu trūkumus, parakstu var izlabot. Kāds parakstās tikai ar iniciāļiem, cits - tikai ar vārdu, daži uzvelk pāris uzvārda burtus. Lai paraksts kļūtu spontāns, parakstīšanos vajag atkārtot 49 reizes.

Paraksta skaitlis veidojas, saskaitot cilvēks dzimšanas skaitļus un burtu summas skaitļus parakstā (aprēķina pēc alfabēta). Ja iegūtā skaitļu summa neapmierina, tad parakstu var saīsināt vai pagarināt. Parakstā nerekomendē likt karmiskos skaitļus. Parakstam jāsaskan ar cilvēka iekšējo būtību.

Paraksta skaitļa nozīme:

1 - noder mārketingā, tirdzniecībā, menedžmentā, profesionālajā sportā, uzņēmējdarbībā, novatoriskos, riskantos pasākumos.

2 - noder klientu apkalpošanas darbā, starpnieku un konsultāciju pakalpojumos, administrēšanā, sociālajā palīdzībā.

3 - noder autoru līgumu parakstīšanai, radošās nodarbēs, darbā ar masu informācijas līdzekļiem, izklaides industrijā.

4 - noder celtniecības līgumu parakstīšanai, aizsardzībai un citām praktiskām lietām, arī nekustamā īpašuma sfērā.

5 - noder tūrisma sfērā, izglītībā un pedagoģiskajā darbībā.

6 - noder ģimenes biznesā, sociālajā, kalpošanas darbā, pakalpojumu sfērā, laulību aģentūrās, skaistuma industrijā, dizainā, jurisprudencē, tiesu sistēmā.

7 - noder juridiskiem dokumentiem, līgumiem, rakstniecībā, izpētes darbā, medicīnā, lauksaimniecībā, astroloģijā.

8 - galvenā vadītāja paraksts, noder finanšu sfērā, ražošanā, uzņēmējdarbībā, jurisprudencē.

9 - ziedošanai labdarības fondā, humāniem projektiem, medicīnā, zinātnē, pedagoģiskajā darbā, rakstniecībā, mākslā.

TICĒJUMI PAR NAUDU

*Kas priekš miršanas savu naudu kam neatvēl, jeb nenorok, tas nevar nomirt.

*Kad naudu atrod, tad nevajaga citiem stāstīt, citādi viņa pazūd.

*Lai raganas nepiekļūtu naudai, tad tur, kur nauda glabājas, jātur arī gabaliņš krīta.

*Pirmo naudu saņemot - jāapspļauda, lai vairāk laimējas naudu saņemt.

*Atrastu naudu nevajaga izdot, jo tad nekad netrūks naudas.

*Kas naudu zog, tas paliek klibs.

*Zelta nauda sapnī rādās uz bagātību, sīka nauda (sidraba un kapara) uz asarām.

*Kad naudas maks nokrīt, tad naudu dabūs.

*Naudas maku nedrīkst atstāt tukšu, tad velns to pietaisa.

Avots: «Latviešu tautas ticējumi»