Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Kā taro sadzīvo ar astroloģiju

© depositphotos.com

Uz neilgu laiku ciemos Rīgā ieradies tarologs un astrologs no Sanktpēterburgas – Jurijs Hans. Šī nav pirmā un nebūt ne pēdējā reize, jo speciālists labprāt dalās savās zināšanās arī ar interesentiem Latvijā. Viņam ir teorijas, kā apvienot astroloģiju un taro, ir paša izstrādāta sistēma un atziņas, kas atšķiras no vispārpieņemtajām. Spilgta, dinamiska personība.

Gan māksla, gan būvniecība

Jurija Hana dzīvesstāsts ir krāsains un ceļš līdz taro un astroloģijai garš. Astoņdesmitajos viņš sāka mācīties par juristu, tad mācības pārtrauca, tad atkal atsāka. Un tā trīs reizes. «Sāku mācīties Brežņeva laikos, pabeidzu pie Jeļcina,» nosmej tarologs. Tomēr garā mācību procesa laikā jau sapratis, ka viņu jurisprudence diez ko neinteresē. Tad arī nāca politiskās pārmaiņas, likumu izmaiņas, un Jurijs pavisam noteikti izlēma, ka jurisprudence nav viņa lauciņš. Kādu laiku viņš darbojās kustību teātrī «Do-Teatr», kas izveidojās 80. gadu beigās kā avangarda teātris. Kustību ekspresija apvienojumā ar melno humoru, liriku un psiholoģiju. Vēlāk trupa kļuva slavena pasaules līmenī un ar viesizrādēm uzstājās Eiropā, Amerikā, Kanādā, Austrālijā. Kad sākās skarbie deviņdesmitie, Jurijs Hans sāka strādāt celtniecībā, apguva visu darba procesā, vēlāk iemācījās darināt mēbeles. «Šis laiks iedeva lielu ticību saviem spēkiem - ka varu iet un darīt visu,» saka tarologs.

Publicitātes foto

Līdztekus reālajai ikdienai Jurijs mācījās astroloģiju un taro, par ko jau pamazām bija radusies interese. Pirmā grāmata, ko izlasījis, esot bijusi Pāvela Globas «Par ko klusē Mēness» 1988. gadā. «Do-Teatr» vadītājs esot bijis pazīstams ar tolaik Krievijā zināmo astrologu Anatoliju Rižovu un iepazīstinājis viņus ar Juriju. «Viņš bija Globas skolnieks, vēlāk izveidoja pats savu skolu - «Astrojoga». Solīja man izveidot horoskopu. Nepaspēja. Aizgāja tajā saulē,» atminas tarologs. Viņš arī kādu laiku apmeklējis Globas skolu, taču pārsvarā mācījies pats, lasījis, veidojis horoskopus. Ne tādus kā visi, bet tulkojamus pulksteņrādītāja virzienā. Pēc tam iestājies Pēterburgas Astroloģijas institūtā. Sarunas gaitā Jurijs Hans piebilst, ka viņš esot pirmām kārtām tarologs un astroloģija tomēr ieņem otro plānu: «Reiz nodarbībā Astroloģijas institūtā palūdzu, lai mans pasniedzējs Pāvels Andrejevičs Krivoručko izskata manu horoskopa karti un nosaka, vai varu strādāt kā astrologs. Izrādījās, ka atbilstoši horoskopam es galīgi neesmu piemērots astrologa darbam. Es viņam piekrītu! Vēlāk arī izrādījās, ka man kā astrologam strādāt ne visai patīk. Nepatīk man sēdēt pie datora un aplūkot progresijas, direkcijas un visu pārējo. Ar kāršu palīdzību es piecpadsmit minūšu laikā tieku gala ar to, pie kā astrologs strādā divas stundas.»

Tālāk jau sākās nopietns ceļš uz taro pasauli.

Taro palīdz redzēt plašāk

«Apstākļi sagadījās tā, ka es dzīvoju vienā dzīvoklī ar zīlnieci. Viņa palūdza, lai dzimšanas dienā viņai nopērku kārtis. Aizgāju uz veikalu, nopirku, apskatījos. Un kaut kas mani aizķēra. Domāju - esmu dzīvē tik daudz, faktiski visu, iemācījies pats, tad kāpēc nevarētu arī kārtis? Vienīgā filozofiskā zinātne, kas kaut ko par kārtīm man varētu izskaidrot, bija astroloģija. Par to visu interesējoties, noskaidrojās, ka līdz šim neviens astroloģiskos principus uz kārtīm tā īsti nav pārnesis, visur bija kaut kādas kļūdas. Es izveidoju savu sistēmu, kā sasaistīt kārtis un astroloģiju,» stāsta tarologs

«Jums vajadzīga radošāka pieeja?» apjautājos. «Jā. Un ātrāks rezultāts,» saka Jurijs Hans. «Es sāku un joprojām turpinu veidot teoriju, kas ļoti ātri ar taro kārtīm tikai pēc natālās kartes sniedz ļoti plašu informāciju par cilvēku. Tikai ar astroloģijas metodēm tādu nemaz nav iespējams iegūt. Varētu teikt, ka tā ir horoskopa ekspresanalīze. Mēģināju komunicēt ar astrologiem kā astrologs un stāstīt par savu sistēmu. Esmu bijis vairākās astroloģijas konferencēs un uzstājies ar jaunām tēmām. Piemēram, ir īpašie planētu stāvokļi zodiaka zīmēs - pavisam seši. Bet es secināju, ka sistēma nav pilnīga. Ja katrai planētai ir šie seši īpašie stāvokļi, bet zodiaka zīmes ir 12, tad - kur paliek vēl seši? Uzstājos ar lekciju par šo tēmu. Visi apmierināti, bet vēlāk nevienam vairs nav intereses. It kā šāda pētījuma un teorijas nebūtu bijis. Šo sistēmu izmanto tikai manas skolas astroloģijas studenti, un tā strādā. Tad es vēl vairākas reizes uzstājos ar lekcijām par planētu izraidījumu un māju pārvaldniekiem par to, ka otrs pārvaldnieks ir kārdinājums, dārgs prieks, par ko vēlāk nākas maksāt, un izraidījums, tas nemaz nav slikti. Mēs visi zinām, ka astroloģijā eksistē stihiju sistēma - Uguns, Zeme, Gaiss, Ūdens. Es uzskatu, ka tā netiek pietiekami izmantota. Ja paskatāmies pirmsākumos - sākotnēji bija stihijas un pēc tam zodiaka zīmes. Kas ir labākais Aunam? Auns - tā ir enerģija. Var to novirzīt uz otro pārvaldnieku Skorpionu, tas būs sekss, bet var novirzīt uz nākamo Uguns stihijas zīmi - Lauvu - un tad tā būs mīlestība. Kur labāk? Auns un Lauva - tā ir viena stihija. Es iedziļinājos šajos astroloģijas pamatos. Vairākas lietas, kas astroloģijā nereti liekas otršķirīgas, patiesībā ir dziļas un sistēmiskas. Nesen vebinārā es aplūkoju simbolisko direkciju. Pašu vienkāršāko. Bet patiesībā tā ir precīza. Lai to izrēķinātu, nav pat vajadzīga datorprogramma, katrs pats var galvā ātri izrēķināt, par cik grādiem cik gados viss pavirzīsies. Mani audzēkņi, izmantojot šīs zināšanas, bez papildu datorprogrammām var ļoti daudz un ātri izstāstīt par cilvēku.»

Publicitātes foto

Kura sistēma labāk «strādā»?

Kā zinām, astrologu vidē (šķiet, jebkurā pasaules malā) mūžīgā diskusiju tēma ir - kādā astroloģiskajā sistēmā labāk strādāt? Koha? Placidusa? Velova? Hamburgas? Vēl kādā citā? Pie vienota viedokļa astrologi nav nonākuši.

Jurijs Hans atklāj savu pieredzi. «Cilvēka natālās kartes tulkošanai es izmantoju piecas sistēmas - Kohu, Placidusu, vienādmāju no ascendenta, vienādmaju no MC un Džamaspa sistēmu. Katra no tām darbojas attiecīgā cilvēka vecumā. Es uzskatu, ka nevar izmantot vienu un to pašu sistēmu pavisam jaunam cilvēkam un jau nobriedušai personībai. Astrologam nevajadzētu izmantot to sistēmu, kas viņam patīk vislabāk, bet izvēlēties to, kas vairāk atbilst klienta vecumam un attīstības līmenim. Diemžēl astrologi katrs pats savu sistēmu uzskata par labāko un neņem vērā, ka bērns dzīvo vienā sistēma, pieaugušais citā. Tas ir maz pētīts, nekādas teorijas nav aprakstītas, un tāpēc es kā astrologs mēģinu iekļūt aizslēgtās durvīs. Kaut gan uzstāšanās reizēs mani uzklausīja, saprata, bet palika pie sava. Grūti pieņemt novatoriskas idejas. Uzskatu, ka astroloģijas teorētiskā bāze ir nepilnīgi un vāji izstrādāta. No visa kā pa drusciņai. Ir daudz strīdu starp astroloģijas skolām un novirzieniem, un tie netiek risināti. Taču normāli zinātnē speciālisti nedrīkst rimties, kamēr ir strīdīgi jautājumi. Tie jārisina, jāsaprot, kam taisnība, kāda ir precīzā, pareizā atbilde.

Pie manis mācās arī astrologi, bet vairāk pieņem mani kā tarologu. Šajā jomā esmu diezgan pazīstams. Atgriežoties pagātnē, jāsaka, ka ar taro faktiski saku nodarboties no pirmās dienas, kad kārtis nonāca manās rokās. Kaimiņiene zīlniece dažus savus klientus sūtīja pie manis. Viņa zīlēja ar tā dēvētajām čigānu kārtīm (parastajām spēļu - red.). Sākumā liku, izmantojot astroloģijas zināšanas, protams, arī kļūdījos. Kā mēdz teikt: «Katram ārstam kapsēta aiz muguras.» Es sāku izstrādāt sistēmu, kā taro apvienot ar astroloģiju, un tad dzīvē viss attīstījās ļoti strauji. Jau visai drīz man bija salons Pēterburgas centrā. Tad - pēkšņi manā skolā sāka mācīties viena miljonāre, kura palīdzēja, un man jau bija telpas Ņevas prospektā. Visas durvis atvērās. Tagad man ir telpas Pēterburgā, Ebreju centrā. Mazliet komiski, ka Hans tur praktizē,» pasmaida tarologs. «Patiesībā mans pilnais uzvārds ir Samerhanovs. Tas ir tatāru uzvārds, kas nāk no tēva puses. Nu, lūk - Ebreju centrā izkārtnēs nedrīkst rakstīt «Hans» un «Taro». Darbojos tur kā psihologs. Kā Dievam azotē. Esmu pateicīgs centram, tur ir ļoti ērti strādāt.

Kāpēc publiskajā vidē esmu Hans? Tāpēc, ka sarežģīto tatāru izcelsmes uzvārdu neviens pareizi neizrunās. «Jurija Hana Taro skola» izklausās daudz labāk. Jā, korejieši mani uzskata par savējo! Hans... Zvana slavenā dziedātāja Anita Coja un saka: «Gribu pie sava tautieša pazīlēt.» Es skaidroju: «Neesmu korejietis.» Viņa neatbrauca.

Par taro un astroloģijas draudzību

Astrologi ne visai draudzējas ar tarologiem un otrādi. Uz tarologu semināru reti atnāk kāds astrologs. Šīs divas mācības grūti apvienot. Jurijam Hanam savā sistēmā tas izdevies: «Manā skolā tas notiek, un, kad es saku, ka astroloģija papildina taro, to cilvēki spēj saprast, bet, kad saku: taro papildina astroloģiju - tad ne visai. Piemēram, Marss ir Auna zodiaka zīmes valdošā planēta. Un tas pats Marss ir Skorpiona zodiaka zīmes otrā valdošā planēta. Taro ir divas kārtis, kuras precīzi parāda, kas ir Marss Aunā un kas ir Marss Skorpionā. Kad redzi divus šos tēlus, tad ļoti labi vari saprast atšķirību starp iekšējo un ārējo Marsu. Maga kārtij atbilst Auna Marss, bet Mērenība, kas sevī kaut ko no kausa kausā pārlej, būs Skorpiona Marss. Plūtons Skorpionā pirmajā mājā ir Nāve, bet otrajā mājā - Priesteriene, slēptais Plūtons, darbs ar sevi, savām iekšējām enerģijām. Mani audzēkņi, kas mācās apvienoto astroloģijas un taro sistēmu, uzreiz saprot, ka eksistē divējādas dabas Plūtons. Nāve kā ārējais un Priesteriene kā iekšējais. Par katru šo kārti var izstāstīt ļoti daudz, kas ar astroloģijas zināšanām vien nav iespējams.

Raidera Vaita kārtis radītas 1910. gadā, kad Plūtons vēl vispār nebija atklāts. Bet, skatieties - kārts zīmējumā Priesterienei virs galvas taču ir astroloģiskais Plūtona simbols. Šajā kāršu kavā ir daudz simbolu, kas būtu ļoti interesanti arī astrologiem. Lūk, piemēram, lieliska kārts - Mēness - Saturns un Zvaigzne - Urāns. Kāpēc Mēness atbilst 11. mājai? Kāpēc Saule atbilst 12. mājai? Kas notiek pēc nakts? Saule gatavojas aust. Tātad atrodas 12. mājā pirms saullēkta. Āksts un Pasaule atbilst lejupejošam un uzaustošajam Mēness mezglam. Pagātne un nākotne. Taro papildina informāciju, ko, manuprāt, tikai ar astroloģijas zināšanām nevar iegūt. Tāpat arī to visu var sasaistīt ar mitoloģijas tēliem, kas atkal palīdz labāk izprast būtību. Kaut arī uz tradicionālo mitoloģijas skaidrojumu varam paraudzīties no cita skatupunkta. Vai jaunākie dievi varēja uzvarēt vecākos, ja viņi paši no neļāva? Saturns apēda savus bērnus, ko neuzskatīja cienīgus kļūt par nākamajiem valdniekiem. Bet Jupiters palika dzīvs un vēlāk uzvarēja Saturnu. Vai tas varētu būt noticis bez pēdējā ziņas? Valdnieki mēdz pierakstīt sev uzvaras, taču stāsts varbūt ir pavisam citādāks. Tika dota iespēja uzvarēt. Bieži vien daudzas norises tiek pasniegtas kādam izdevīgā gaismā, bet patiesība ir pilnīgi pretēja. Diemžēl daudzi negrib iedziļināties, izstrādāt un pārbaudīt teorijas. Viņus vairāk interesē, kā ātrāk kādam izveidot horoskopu un nopelnīt.»

«Lai varētu pētīt, vajadzīgs laiks, un šos pētījumus neviens nefinansētu. Astrologi to dara brīvajā laikā, iespēju robežās,» iebilstu. Jurijs Hans savukārt skaidro, ka viņš pie daudziem secinājumiem nonākot lekciju laikā, strādājot ar studentiem, tā prakse pārtop teorijās un otrādi.

Uzziņai!

Jurijs Hans ir Krievijā pazīstams tarologs un astrologs. Dzīvo Sanktpēterburgā un reizumis ar lekcijām viesojas Rīgā vai lasa tās vebināros/tiešsaistē. Jurijs Hans solījis atbraukt arī uz II starptautisko ezotērikas meistaru salidojumu, kas plānots jūlija beigās. Mūsu saruna ir diezgan specifiska, bet terminus plašāk nekomentēju, jo daudzas tarologa lekcijas bez maksas var noskatīties «YouTube». (Meklējot pēc atslēgas vārdiem «ютуб юрий хан таро», var atrast 19 000 video ar lekcijām par visdažādākajām taro un astroloģijas tēmām, arī intervijas un citu noderīgu informāciju.)