Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA: Uzzini, kas vislabāk stādīt un sēt, ievērojot Mēness ciklus

Sarma rosina katram, kam ir kāds zemes pleķītis zem plēves, kaut vai sasēt redīsus, izaudzēt sīpollokus, salātus, skābenes. Ja ne citādi – tad uz palodzes kastītē. © F64

Cilvēki jau senatnē ievēroja Mēness lielo ietekmi Zemes dzīvē. It īpaši uzmanīgi šo spīdekli pētīja zemes kopēji, lai iegūtu labāku ražu. Rūpīgi krātā pieredze tika nodota no paaudzes paaudzē, un arī tagad to daudzi liek lietā, jo uzskata: tam tiešām ir liela nozīme, ko liek zemē jaunā vai vecā Mēnesī.

Sākoties sēšanas un stādīšanas darbiem, ieklausīties senču krātajās atziņās mudina arī dārzkopības entuziastu kluba «Tomāts» valdes priekšsēdētāja Sarma Žarčinska. Viņa bioloģiskajā lauksaimniecībā ievēro Mēness fāzes, tiesa, gan mazāk uzmanības veltot astroloģisko zīmju vai laika apstākļu ietekmei (piemēram, ticējumi vēsta, ka kartupeļus labāk stādīt mākoņainā laikā).

Tiekamies ar Sarmu Žarčinsku kluba telpās, kur uz palodzēm sasēduši visādi augi. Daļa no tiem nākuši arī no biedrības vadītājas mājām - gan naudas koks, kas ir labs ārstniecības augs ar baktericīdu un pretvīrusu iedarbību, gan tikpat vērtīgā alveja, gan līdakas aste, kas pie viņas augot griezdamās. Un, protams, kalanhoja - īsts ķirurgs bez naža, kas ārstē dažādas vainas: glaukomu, kataraktu, tūskas, sastrutojušus zobus, gastrītu un vēl daudz ko citu. Taču ne jau tikai podos augošie ir labi dakteri. Sarma iesaka vērīgi ielūkoties katram savā dārzā: ja tur parādās kādi augi, sameklēt ārstniecības augu grāmatā, lai noskaidrotu, kam tas palīdz. Iespējams, ka tieši tāpēc tas arī pie tevis ieradies.

Senču krātās atziņas

Sarma atzīst: gan viņa mīlot augus, gan tie viņu, vien daža laba ķirbju suga viņas dārzā neieaugoties. Taču, lai cik zaļi pirkstiņi arī nebūtu, svētīgi ir zemes darbus darīt, ielūkojoties Mēness kalendārā. Dārzkope gan atzīst, ka mūsdienās sakarā ar kalendāra maiņām un laika nobīdēm ne viss izdodas tā, kā «vecos laikos», taču ir lietas, kas noteikti jāievēro. Sākot jau ar augsnes apstrādāšanu. Mūsu senči mēdza pēc tam, kad pļava vasarā noganīta, to rudenī apstrādāt tieši dilstošā fāzē. Kāpēc? Ja to dara jaunā Mēnesī, tad tā paliek tāda, kāda bijusi. Ja tikai pavasarī apstrādā lauku, tad tā tomēr nesapūst tik labi kā rudenī. Pavasarī nokultivēja, izdzina vagu un sēdināja tupeņus tajā iekšā, ar lemesi uzgāžot nākamo velēnu virsū. Vagas labāk taisīt lēzenas, jo augstas tās pārāk ātri izkalst.

Mēness ietekme attiecas arī uz ravēšanu. «Ir taču bijis tā, ka esi kārtīgi visu izdarījis, bet, skat, nezāļu čupiņas starp vagām vai lauka malā pēc dažām dienām sakuplojušas un arī vagas izskatās kā sen neravētas. Tāpēc, lai tā nenotiktu, pie šā darba jāķeras tukšā vai dilstošā Mēnesī. Tad nevajadzēs lieki pūlēties: izskriesiet ar kaplīti pa vagām, un ilgākam laikam būs miers,» teic Sarma Žarčinska, uzsverot, ka visas tās lauksaimniecības kultūras, kas briedē ražu zem zemes, jāstāda vai jāsēj vecā Mēnesī. Savukārt augošā Mēnesī jāstāda visas tās kultūras, kas augļus briedē virs zemes. Stādīti pilnā Mēnesī vai trīs dienas pirms tam, labi jutīsies ķirbjaugi. Protams, ja kartupeļus ieliks zemē «nelaikā», raža būs, bet daudz mazāka, arī bumbuļi sīkāki, jo viss spēks aizies lakstos. Dažkārt ir tā, ka skaties - cik niecīgi biešu laksti, toties - cik varenas pašas bietes! Ar sīpolpuķēm ir tā: ja grib tirgot lakstus, tad jāstāda jaunā, ja sīpolus - vecā Mēnesī.

Arī koku vai krūmu vainaga veidošanai būtiskas ir debesu spīdekļa fāzes. Jaunā Mēnesī jānogriež dzīvžogam 10-15 centimetru, pēc tam vasarā atkal nocērp tikpat, tad veidojas skaists apjoms. Savukārt zari augļu kokiem, ja negrib, lai tie ataugtu, jāgriež vecā Mēnesī.

Tikai dabīgi līdzekļi

Arī mēslot labāk augošā Mēnesī, jo tad augs pilnā apmērā saņem visu. Par mēslojumu runājot, Sarma Žarčinska izmanto tikai zāļu vircu - sametot mucā vai kādā citā tvertnē tikko nopļautu zālīti, piesviežot klāt vēl kādu sauju struteņu, tāpat augus, kas ir pret saaukstēšanos - pelašķus, kumelītes, noteikti arī nātres: ja ir iespējams, tad trešo daļu tilpuma piepildot ar tām, un tad visam tam pārlejot ūdeni. Vēl labāk, ja var pievienot kādu litru putnu mēslu. Un tad laistīt dārzu un siltumnīcu ar šo raudzējumu jaunā Mēnesī. Pirms liešanas gan vajag pašķaidīt, citādi augi netiks ar visu to labumu galā. Sarmai pašai tā ir gadījies, ka daļu ķirbju sastādījusi uz lauka, bet daļu uz kompostkaudzes. Vasara pagadījusies sausa, mazāk aplaistījusi, un tā nu iznācis, ka uz kaudzes izauguši pieci kilogrami, bet uz lauka sešdesmit. Kāpēc? Jo augs netiek ar visu labumu galā. Tas ir tāpat kā tad, ja mēģināsiet iedzert neatšķaidītu spirtu, pasmaida dārzkope.

Vaicāta par kaitēkļiem, viņa teic, ka dārziņam izmanto dabiskos aizsargātājus: tabaku sasējot gar malu, kinzu, kliņģerītēm ļaujot augt, kur tās grib. Arī samtenes visas vagas garumā - tās rudenī novācot, sagraizot un iestrādājot zemē. Ar šīs puķes palīdzību tikusi no nematodes vaļā. Tāpat māteres, mārdadzis - ja pats sasējies, lai tad arī aug, jo tās ir ļoti labas zālītes. Augu seku mainot - ik pa trim gadiem gan atkārtojoties, bet vismaz katru gadu nav vienā un tajā pašā vietā. Mazliet ievērojot augu draudzību, piemēram, kartupeļi ļoti labi sadarbojas ar cūku pupām, jo to gumiņi ražo to, kas vajadzīgs tupenim. Cīņai ar kaitēkļiem izmantojot kartupeļu lakstu vai tomātu padušu uzlējumu. Vienīgi grauzējus gan nīdējot ar ko kreptīgāku, bet skudras ar borskābi.

Veselības kūres un ķirbji

Mēness fāzes jāievēro arī veselības kūrēs: ja grib tīrīt organismu, jālieto virzas, pienenes un gārsas lapas salātos - un tieši vecā Mēnesī, jo tad visi sārņi tiek izvadīti laukā. Bet, ja grib uzņemt vitamīnus, tad vajag baudīt nātres, skābenes, kur ir daudz dzelzs, - jaunā Mēnesī, jo tad viss paliks iekšpusē. Vajag to izmēģināt, un redzēs, rezultāti neizpaliks, cilvēks uzreiz jutīsies labāk. Tas pats attiecas uz operācijām: labāk, ja var iegrozīt jaunā, jo vecā Mēnesī aizaug sliktāk. Ļaundabīgā audzēja gadījumā tieši otrādi - labāk, lai rēta sadzīst sliktāk, bet tad neveidojas metastāzes.

Sarma kā īstus veselības eliksīrus ļoti iecienījusi ķirbjus, kurus audzējot jau kopš sešu gadu vecuma. To viņai esot kādas 70 šķirnes. Tagad gan samazinājusi audzēšanu, jo neesot kur likt. Kādreiz piemājas lauciņā bijis teju pushektārs, tagad atstājusi pavisam nelielu pleķīti un audzējot tik, cik uz izstādēm aizvest. «Ilgus gadus biedrība skandināja, cik vērtīga oga ir ķirbis, un tad nu tiešām daudzi to sāka kultivēt katrs savā dārziņā, tāpēc skaidrs, ka cena ražas laikā vairs nav nekāda,» noplāta rokas Sarma Žarčinska. Ja viņai jāatdod par desmit centiem kilogramā, tad labāk ar tiem mēslojot lauku. Protams, būtu labi, ja varētu pārstrādāt sēklas eļļā. Tā kā tādas iespējas nav, iepērkot no Slovēnijas. Bijusi šādā ražotnē un pati savām acīm redzējusi, ka no ķirbjiem savāc tikai sēklas, no kurām spiež eļļu, bet pārējo «miesu» saskalda un izber uz lauka.

Jā, ķirbis ir patiesi laba lieta. Tas labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu veselību, palīdz uzturēt veselīgu asinsspiedienu un stipru imunitāti. Turklāt ķirbju sēklu eļļa satur selēnu un E vitamīnu, kas ir spēcīgi antioksidanti. Gan tautas medicīna, gan arī jaunāko zinātnisko pētījumu atziņas liecina, ka ķirbju sēklu eļļa var palīdzēt normalizēt prostatas funkcijas un palīdzēt rūpēties par urīnpūšļa un urīnceļu veselību. Tā ļoti noder arī skaistumkopšanā. Ķirbju eļļu labi uzņemt pirms zāļu lietošanas, jo tā labi pārklāj kuņģa sieniņas un zāles nemaitā kuņģī, bet nonāk tur, kur tām vajag. Patiesībā jau viss ķirbis ir ļoti veselīgs - gan ziedi, kuru baudīšana ļaus rudenī pretoties saaukstēšanās kaitēm, gan stīgas, kas ķirbjiem aug ap Jāņiem, ir noderīgas sirds un nervu mazspējas gadījumā, tām ir arī urīndzenoša iedarbība. Bet miza satur organisko želatīnu, kas nepieciešams kaulu, locītavu, skrimšļu augšanai un atjaunošanai to bojājumu gadījumos.

Zaļā dziedniecība

Sarma ar aptieku nedraudzējoties, jo nav nekā labāka par zaļo dziedniecību. Vajag tikai zināt! Kaut vai par to pašu ķirbi - katrs pats tādu var izaudzēt tieši savu veselības vainu ārstēšanai. Lūk, kā to izdarīt: trīs dienas pirms pilnmēness jāpaņem sēkliņas, jāieliek marlītē un sainītis jāievieto krūšturī vai kādā citā vietā pie miesas, kur vairāk svīst. Visu dienu jānonēsā, bet pēc tam jāieliek krūzītē ar mitrām salvetēm, lai tur kādu nedēļu vai divas krietni sadīgst. Kad stāda, apkārt apliek kompostu, bet, lai lielāka ietekme, sakasa no mēles aplikumu un pieliek pie sēkliņas, tad aprauš ar zemi, bet vasarā ik pa laikam pievieno laistāmajam ūdenim kādu devu sava urīna. Tā visu laiku augam nāk klāt informācija par konkrēto cilvēku. Tāpat ik pa laikam jāpieet pie ķirbja, jāparunājas, un kādā saulainā dienā var uzskrāpēt savu vārdu (tas ātri vien aizvilksies ciet). Taču tas gan tiesa - ja ir nopietna kaite, tad citam tas ķirbis liksies šausmīgi negaršīgs, bet pašam ļoti ies pie dūšas. Sarma stāsta, ka reiz Dabas muzejā izstādē redzējusi interesantu ainu: pie kavbūža (vīģlapu ķirbis) pienāk piecgadīgs puika un prasa mammai nopirkt tieši tā sēklas. Mamma gan iebildusi, ka tas noteikti neesot garšīgs. Bet viņš neatkāpies: vajag tieši to un neko citu. Sarma minējusi mammai, vai tikai dēls neslapina gultā, un izrādās, ka tiešām. Nākamajā gadā tiekoties atkal izstādē, puikas mamma apliecinājusi, ka dēls apēdis visu izaudzēto un tas ļoti palīdzējis. Re, tā tas esot - bērni nereti intuitīvi zina, kas viņiem vajadzīgs. «Visas tās diētas! Mokāmies, tās ievērojot, un ēdam to, kas ļoti negaršo. Vajag paskatīties uz bērniem - viņi zina, ko vajag: vai pelnus ieēst vai krītu pagrauzt. Tāpēc, ka dzird sevi, nevis tikai klausās, ko cits saka.» Ja gribas, piemēram, tortes gabaliņu uzkost - kāpēc ne, nevajag tikai aizrauties. To pašu sāli: nu nekāda ļaunuma no tā nav. Nevarot viņa zivi vai biezputru ieēst bez sāls. Viss ir daudzumā. Tāpat savureiz speķīti ielobot. Ja nu sēž tikai pie datora, tad, iespējams, var ar svaigēšanu iztikt, bet ne fiziski intensīvi strādājot. Un dārzs prasa pamatīgu spēka atdevi.

Kaut kastīte uz palodzes

No kā gan dārzkope cenšoties izvairīties - tie ir veikalā pērkamie dārzeņi. Vīnogas, pat trīs apēstas, novedot pie tā, ka vēders uzpūšas kā bungas. Reiz nezinot salātus ieēdusi, kur bijušas vīnogas - mocījusies vai visu dienu ar kuņģa sāpēm. Diemžēl reti kuri veikalā nopērkamie produkti esot dabiski: tas attiecas teju uz visu. Vistas un cūkas, kas piedzītas ar hormoniem, piens, kam pievieno vielas, lai tas nesaskābst, garšas regulētāji teju visam. Tāpēc vismaz kādai uztura sabalansētībai ļoti vajadzīgi savs dārziņš - tur izaudzētais būs labāks un veselīgāks nekā masu produkcija. Sarma rosina katram, kam ir kāds zemes pleķītis zem plēves, kaut vai sasēt redīsus, izaudzēt sīpollokus, salātus, skābenes. Ja ne citādi - tad uz palodzes kastītē. Pati tā agrā pavasarī darot: garenā šālītē citu pie cita saliekot sīpolus, ielejot ūdeni un uzberot mazliet zemes - aprīļa sākumā jau trešo lociņu ražu ievācot. Tas ir daudz lētāk nekā pirkt. Tajā pašā laikā dažā lielveikalā bioloģiskie sīpoli maksājot 23 eiro kilogrammā, bet dilles - 33 eiro. Tas bioloģiskums gan neesot visai ticams, jo ziemā tas ir diezgan nereāli. Savukārt, ja tiek lietoti visādi šķidrumi un piedevas, tad tā tomēr ir mākslīga audzēšana. Atceroties, kā reiz, dodoties uz kāzām, pirkusi puķes no siltumnīcas, kur tās tiek audzētas uz hidroponikas. No piecām krizantēmām, kuras sparīgi sniegusi līgavai, izturējušas tikai trīs, pārējām galvas nolūzušas, jo, mākslīgi izdzītām, tām trūkst izturības.

Viss ir mūsos pašos

Sarma Žarčinska nonākusi pie atziņas, ka viss ir mūsos pašos. Ne velti japāņu profesors Masaro Emoto pierādīja, ka ūdens uzņem informāciju, ko tam paužam, un tas ierakstās tā struktūrā. Tā arī darbojas slikta vai laba vēlējumi citiem. Vajag tikai uzrakstīt uz lapiņas attiecīgos vārdus un uzlikt to uz ūdens glāzes. Ja tas, kam to vēlēs, iedzers - ietekme būs redzama jo drīz. Un tā nav nekāda buršana, bet informācijas ietekme. Labāk gan, protams, darīt tā: ja vēlas tikt galā ar dusmām, uzrakstīt uz lapas, atstāt uz nakti uz galda, bet pēc tam sadedzināt. Tiks galā ar ļaunām domām, nevienam neskādējot. Nekas jauns tas nav - tās visas ir senas zināšanas, vajag tās tikai celt laukā.

Sarmai ir arī savs skatījums uz zintniekiem. It kā jau tagad saradies daudz tādu. Kā noskaidrot, kurš ir īstais un kurš palīdzēs? Vajag ļaut savai zemapziņai, intuīcijai vaļu. Un tad vēl jāpārbauda šādi: paņem zintnieka fotogrāfiju un ar svārstiņu pārbauda, lai tas apliecina vai tomēr apšauba to viedokli, kas radies. Bijuši vienreiz žurnālā vai 30 dziednieki minēti, un no tiem pārbaudes beigās palicis tikai viens. «Protams, ir arī jātic tam, ko dari. Ja visam pieiesi skeptiski, nekas nebūs. Tāpat ir ar zālēm - dažs dzer gadiem, bet nekas nemainās. Tad varbūt vajag pamainīt tās vai varbūt pameklēt citas metodes, kā uzlabot savu veselību. Un galvenais - mainīt domāšanu un attieksmi pret dzīvi un sevi,» rezumē Sarma Žarčinska.

Mēness un stihijas

Mēness fāzes - jauns, 1. ceturksnis (augošs), pilnmēness, pēdējais ceturksnis (dilstošs):

Jauna Mēness laikā vislielākā ir Ūdens stihijas ietekme, tāpēc augi ir piesātināti ar mitrumu. Fāzes maiņas dienās neiesaka sēt un stādīt vai pārstādīt, nodarboties ar koku un krūmu potēšanu un apgriešanu.

Augošā Mēnesī augi pieplūst ar dzīvības sulu un kļūst aizsargāti pret slimībām un kaitēkļiem. Novāktie augļi un dārzeņi labi uzglabājas un dod vairāk vitamīnu.

Sēj un stāda visu, kas ražu dod virszemē.

Pirmajā ceturksnī dominē Gaisa stihija, kad pastiprinās mijiedarbība starp sakņu sistēmu un augu galotnēm. Vislabvēlīgākais periods viengadīgo un divgadīgo puķu, koku stādīšanai, augu piebarošanai, laistīšanai, potēšanai, selekcijai, ziedu griešanai.

Otrais ceturknis ir Uguns stihijas pieaugums. Labvēlīgs virszemes augu stādīšanai, virzemes ražas novākšanai, daudzgadīgo sakneņu, augu piebarošanai un laistīšanai, potēšanai un selekcijas darbiem, ziedu griešanai.

Pilnmēness ir Uguns stihijas augstākais ietekmes punkts. Nav vēlama augu stādīšana un pārstādīšana, jo pavājināta sakņu sistēmas dzīvotspēja. Ieteicams ievākt ārstnieciskos augus, pļaut sienu. Augļus ievāc tūlītējai lietošanai.

Dilstošā Mēnesī enerģijas daudzums samazinās, bet palielinās augu krāsas intensitāte, parādās izteiktāks aromāts un garša, spēcīgāk izpaužas tūlītējas barības un ārstnieciskās kvalitātes. Tomēr augļus un augus ir vēlams konservēt. Pieaug mēslojuma un dažādu barojošu vielu lietošanas efektivitāte. Sēj un stāda visu, kas ražu dod zem zemes.

Trešajā ceturksnī pieaug Zemes stihijas ietekme, notiek sulu un enerģijas virzība no augu galotnēm uz saknēm. Labvēlīgs laiks apakšzemes augu stādīšanai, piebarošanai, laistīšanai un ražas novākšanai.

Pēdējais ceturksnis ir Zemes stihijas ietekmes augstākais punkts, ar vislielāko sakņu dzīvotspēju.

Mēness un astroloģiskās zīmes

Uguns zīmēs (Auns, Lauva, Strēlnieks) Mēness iedarbojas uz augļiem, kuri aug virszemē.

Zemes zīmēs (Vērsis, Jaunava, Mežāzis) Mēness iedarbojas uz saknēm un augļiem, kas aug zemē.

Gaisa zīmēs (Dvīņi, Svari, Ūdensvīrs) Mēness ietekmē ziedus. Mēness padara tos uzņēmīgākus, tāpēc, piemēram, laistot ziedošus augus šajās dienās, parādīsies slimības vai kaitēkļi.

Ūdens zīmēs (Vēzis, Skorpions, Zivis) Mēness ietekmē lapas. Labvēlīgākais laiks augu laistīšanai un piebarošanai.

Avots: Astrologi.lv