Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA: Ko un kad sēt un stādīt, ievērojot Mēness ciklus

© F64

Klāt aktīvākā dārza darbu sezona, kad stādām, sējam, uzpošam teritoriju vai iekārtojam zaļu dārziņu uz balkona – kādas, nu, kuram iespējas. Kopš senatnes šajos darbos cilvēki ievērojuši Mēness ciklus.

Ļoti plaši dārzkopības darbu tēma aplūkota žurnāla Praktiskā Astroloģija maija numurā, un katru mēnesi izdevumā tiek publicēts kalendārs dārzkopjiem. Bet, ja nav pie rokas žurnāls, tad var izlīdzēties ar vienkāršu kalendāru, kurā ir detalizēta informācija par Mēness fāzēm un novietojumu zodiaka zīmēs. Tādus grāmatnīcās piedāvā plašā klāstā.

Astroloģijā, tāpat kā dzīvē, eksistē vairākas pieejas, un sev noderīgāko iespējams atrast tikai, pārbaudot praksē.

Aug Mēness, aug ziedi un saknes

Viens no galvenajiem principiem, ko ievēro daudzi cilvēki, ir Mēness fāzes. Kad Mēnestiņš augošs, varot sēt un stādīt, tad viss augšot griezdamies. Savukārt nelabvēlīgs laiks ir dilstoša Mēness laikā un atsevišķās «jūtīgajās» dienās, kad mainās fāzes, - jaunmēness un pilnmēness laikā.

Lapu dienas, sakņu dienas

Viens no parametriem, kas tiek ņemts vērā dārza darbos, ir arī Mēness novietojums zodiaka zīmēs, kas nosaka kopīgo dienas fonu. Ja dārzkopības kalendārā redzat apzīmējumus: lapu dienas, puķu dienas, sakņu dienas, augļu dienas, tad ziniet - veidotāji tās ierakstījuši atbilstoši tam, kādā zodiaka zīmē konkrētajā dienā atrodas Mēness. Sagrupējot zodiaka zīmes pa astroloģiskajām stihijām, zinātāji iesaka: augļu kokus un krūmus dēstīt, kad Mēness Uguns stihijas zīmēs (Aunā, Lauvā, Strēlniekā);

augus, kam ražā svarīga virszemes daļa, piemēram, salātus, gurķus, kabačus u.c., sēt vai stādīt, kad Mēness Ūdens zīmēs (Vēzī, Skorpionā, Zivīs);

ziediem un vīteņaugiem piemērotākās būs Gaisa stihijas dienas, kad Mēness Dvīņos vai Svaros. Par Ūdensvīru domas dalās. Šī zodiaka zīme nav auglīga, tāpēc stādīšanas darbus labāk neveikt; augiem, kam ražai jāizaug zem zemes, labvēlīgas ir Zemes stihijas dienas (Mēness Vērsī, Jaunavā, Mežāzī).

Dārzkopja pieredze

Žurnālā Praktiskā Astroloģija, kas šobrīd nopērkams visās preses tirdzniecības vietās un lielveikalos, ar savu pieredzi dalās dārzkopības entuziastu kluba Tomāts valdes priekšsēdētāja Sarma Žarčinska. Viņa bioloģiskajā lauksaimniecībā ievēro Mēness fāzes, tiesa gan, mazāk uzmanības veltot astroloģisko zīmju ietekmei. Dārzkope gan atzīst, ka mūsdienās sakarā ar kalendāra maiņām un laika nobīdēm ne viss izdodas tā kā «vecos laikos», taču ir lietas, kas noteikti jāievēro. Sākot jau ar augsnes apstrādāšanu. Mūsu senči mēdza pēc tam, kad pļava vasarā noganīta, to rudenī apstrādāt tieši dilstošā fāzē. Kāpēc? Ja to dara jaunā Mēnesī, tad tā paliek tāda, kāda bijusi. Mēness ietekme attiecas arī uz ravēšanu. «Ir taču bijis tā, ka esi kārtīgi visu izdarījis, bet, skat, nezāļu čupiņas starp vagām vai lauka malā pēc dažām dienām sakuplojušas. Lai tā nenotiktu, pie šā darba jāķeras tukšā vai dilstošā Mēnesī,» stāsta Sarma Žarčinska, uzsverot, ka lauksaimniecības kultūras, kas briedē ražu zem zemes, jāstāda vai jāsēj vecā Mēnesī. Savukārt augošā Mēnesī jāstāda tās kultūras, kas augļus briedē virs zemes. Pēc viņas pieredzes, stādīti pilnā Mēnesī vai trīs dienas pirms tam, labi jutīsies ķirbjaugi. Protams, ja kartupeļus ieliks zemē «nelaikā», raža būs, bet daudz mazāka, arī bumbuļi sīkāki, jo viss spēks aizies lakstos. Ar sīpolpuķēm ir tā: ja grib tirgot lakstus, tad jāstāda jaunā, ja sīpolus - vecā Mēnesī.

Arī koku vai krūmu vainaga veidošanai būtiskas ir debesu spīdekļa fāzes. Jaunā Mēnesī jānogriež dzīvžogam 10-15 centimetru, pēc tam vasarā atkal nocērp tikpat, tad veidojas skaists apjoms. Savukārt zari augļu kokiem, ja negrib, lai tie ataugtu, jāgriež vecā Mēnesī. Arī mēslot labāk augošā Mēnesī, jo tad augs pilnā apmērā saņem visu, intervijā stāsta dārzkope.