Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Horoskopi

ASTROLOĢIJA: Rīgas zodiaks. Kur dzīvot, strādāt, mīlēt?

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Astrologa Igora Vasiļjeva grāmata «Rīgas aura un zodiaks» klajā nākusi 21. gadsimta sākumā. Astrologs nav bijis pirmais, kurš šo tēmu aplūkojis, bet viņa uzrakstītā grāmata ir Rīgas vēsturē pirmais astroloģiskais ceļvedis.

Kā radās iecere izpētīt Rīgas zodiaku? Pagājušā gadsimta 90. gados, kad tapuši materiāli grāmatai, astroģeogrāfija pētīta dažādos rakursos. Galvenokārt - ārpus Latvijas. Igors Vasiļjevs saka: «Tas vienkārši bija impulss. Toreiz apdzīvotas vietas zodiaks bija modē, savācu informāciju, izrādījās, ka tās pietiek grāmatai. Bet neesmu pionieris šajā tēmā. Rakstīju, izmantojot savas zināšanas.»

Rīga ir Vēzis

Igora Vasiļjeva interpretācijā Rīga ir Vēzītis - Latvijas galvaspilsētas dzimšanas zīme ir Vēzis. Grāmatā «Rīgas aura un zodiaks» viņš pamato - precīzs Rīgas dibināšanas datums nav zināms, bet oficiāli pieņemtais laiks ir 1201. gads. Savukārt senajos rakstos pirmo reizi Rīga minēta, stāstot par līvu un krustnešu kaujām, proti, 1198. gada14. jūlijā ap pusdienas laiku līvu kareivis Imanta (arī Imauts, Imants) nogalināja Ikšķiles bīskapu Bertoldu. Astrologs norāda, ka Rīgas horoskopā, kas veidots uz 1198. gada 14. jūliju pulksten 11, Saule atradās Vēža zīmē, Mēness - Skorpionā, uzlecošā zīme - Jaunavā.

Igors Vasiļjevs uzskata, ka Rīga kā garīgais centrs ir nozīmīga pilsēta visā Baltijas reģionā. «Rīga ir viens no enerģētiski svarīgākajiem planētas punktiem, kas dod enerģiju visas cilvēces attīstībai. Kam pieder Rīga, tas būtībā pārvalda visu reģionu,» apgalvo astrologs.

Rīga patīk daudziem ārzemniekiem, dzirdēts, ka cilvēki, kuri Latvijas galvaspilsētu apmeklējuši pirmoreiz, neslēpj sajūsmu - viņiem patīk pilsētas mērogs, viesmīlīgā attieksme, laipnie cilvēki, muzeji, skaistās ēkas… «Tas tāpēc, ka Rīga atrodas Vēža zīmē un tās enerģijas izstaro mājīgumu, siltumu, mātišķumu,» raksturo grāmatas autors.

Kādam vieglāk, citam - grūtāk

Rīgā visērtāk jūtas Ūdens stihijas zīmes (Vēži, Skorpioni, Zivis) un Zemes stihijas zīmes (Vērši, Jaunavas, Mežāži), bet visgrūtāk klājas Uguns stihijas zīmēm (Auniem, Lauvām, Strēlniekiem).

Enerģiskais Auns Rīgā saņem auksta ūdens šalti, jo pilsēta Auna temperamentam šķiet pārāk gausa, izklaides - konservatīvas, un Auns jūtas kā iestidzis purvā. Auns allaž kašķējas un gražojas, kaut gan Rīga šīs zodiaka zīmes pārstāvjiem var piedāvāt labas iespējas - pilnveidot profesionālo karjeru un risināt personīgās dzīves problēmas. Rīga Aunam piedāvā iegūt zināšanas. Ja viņš prot un spēj tās pieņemt, tad dzīve, jo īpaši karjera, pilsētā rit veiksmīgi.

Vērsis Rīgā jūtas kā zivs ūdenī, kaut gan šāds salīdzinājums ir nedaudz komisks. Vērša un Vēža mijiedarbība ir labvēlīga - intereses līdzīgas, abi necieš vienu un to pašu. Vērsis prot veidot materiālo pamatu, un Vēzis par to priecājas, jo arī viņam atlec labums. Ja Rīgā var nopelnīt un ar iegūto naudas summu Vērsis ir apmierināts, tātad viņa vērtējumā dzīve šajā pilsētā ir izdevusies. Nav iemesla pamest iesildītu vietiņu!

Dvīņiem ir grūti īstenot savas oriģinālās idejas. Rīga bremzē Dvīņu karjeras iespējas, izjauc viņu korupcijas un blēdīšanās mēģinājumus - tik skarbi grāmatas autors raksturo šo zodiaka zīmju mijiedarbību. Rīga nepārtraukti māca Dvīņus būt pacietīgiem, neatlaidīgiem un atbildīgiem par savu rīcību, tādējādi palīdz atbrīvoties no karmiskajiem parādiem. Bet Dvīņi labprātāk sapako koferus un pamāj ardievas. Rīgai vai pat Latvijai.

Vēzis Rīgā jūtas kā savā karaļvalstī. Rīga viņam sniedz to, kas šīs zodiaka zīmes pārstāvim patīk - rāmu, plūstošu dzīves tempu, klusus stūrīšus, kuros paslēpties (kā Vecrīga), antikvariātus, muzejus un, jā, arī politisko skatuvi.

Karalis Lauva novērtē situāciju un izmanto iespēju. Tiklīdz viņš Rīgā saož labu medījumu, tā lec. Ja vien Vēzis nav paguvis novilkt robežas un sabūvēt nožogojumus. Vēzis var spēcīgi ietekmēt Lauvas veselību, tāpēc, ja vien Lauva šeit nav atradis savu vietu, nišu, iedzīvojies un iestrādājies, viņš nereti aizbēg. Rīgā saule vārda tiešā un pārnestā nozīmē karali Lauvu apspīd ļoti maz.

Jaunava Rīgā jūtas labi. Jaunava un Vēzis labprāt apmainās ar informāciju, abiem ir tīkamas sociāli politiskās spēles. Grūtos brīžos viņi viens otram palīdz, atbalsta un stutē, kā varēdami. Pieņemot svarīgus lēmumus, Jaunava diemžēl par daudz ļaujas emocijām - tur nu Rīga kā Vēzis šīs zodiaka zīmes pārstāvjus paklupina.

Svariem Rīga rada šķēršļus un problēmas. Ūdens nekad nesajaucas ar Gaisu, raksta grāmatas autors. Svari Rīgā var attīstīt nekustamā īpašuma biznesu. Ja viņi savu profesionālo karjeru šeit veido nopietni un atbildīgi, tad Rīga ir īstā vieta. Jo skaistāk Svari izdaiļos savu darba vietu (piemēram, glīti iekārtojot skatlogu vai atjaunojot ēkas fasādi), jo labvēlīgāk Vēzis izturēsies pret Svaru biznesu.

Skorpions Vēzi padara nemierīgu. Vēzis kļūst nervozs, jo Skorpionam tīkamākie ūdeņi ir dziļāki un straumes - mežonīgākas. Pēc astroloģijas principiem, starp šīm zodiaka zīmēm notiek garīgu un radošu partneru savstarpēja bagātināšanās. «Varbūt tāpēc mūsu pilsētā tik daudz Skorpionu sastopami tieši starp tiem, kas aizraujas ar reliģiju, jogu, mistiku, maģiju, okultismu? Rīga Skorpioniem ļauj attīstīt viņu talantus,» norāda Igors Vasiļjevs.

Strēlnieks Rīgā var izdzīvot, ja darbojas ar naudu vai ap naudu. Citos gadījumos pilsēta viņam sagatavo vienu pārbaudījumu pēc otra, ekspluatē Strēlnieku ar pilnu jaudu.

Mežāzis un Vēzis te pievelkas, te šķiras. Kaislīga mīla un tikpat bezgalīgs naids. Divas dienas kopā par daudz, viena - par maz. Bet sadzīvot var, ja akceptē viens otra spēcīgās puses un uzlabo vājās vietas.

Ūdensvīrs Rīgā viegli atrod darbu, veido karjeru. Te viņš jūtas labi un spēj panākt, lai Vēzis īsteno viņa «ūdensvīriskos» plānus. Starp citu, praktiskais Vēzis ļauj humānistam un citās dimensijās planējošam Ūdensvīram sazemēties ar realitāti un tikt galā ar dzīves grūtībām.

Zivis un Vēzis sadzīvo kā cimds ar roku, kā korķis ar šampanieša pudeles kaklu. Viens otru saprot, izjūt līdz molekulai. Vēzim gan nepatīk Zivju vieglprātīgā attieksme pret naudu, savukārt Zivis naudu izjūt kā neizbēgamu ļaunumu, no kura ātrāk jāatbrīvojas. Zivīm nevajag nolūkot Rīgu kā uzņēmējdarbības placdarmu. Vēzis necietīs liderīgu šķiešanos ar vissvētāko - naudu. Bet ārpus Latvijas galvaspilsētas robežām Zivis var veiksmīgi darboties biznesā.

Latvijas Banka - īstajā vietā

Rīga tāpat kā jebkura cita pilsēta sevī ietver visu zodiaka zīmju apli. Igors Vasiļjevs gan piekodina nepārspīlēt katrai pilsētas zonai piemītošās enerģijas ietekmi. Tomēr piebilst: «Ja ilgi sēžam vienā vietā, tad šī enerģija sāk darboties kā likumsakarības.» Lai kā cilvēks censtos kādai vietai piešķirt citu statusu un auru, zodiaka aplim piemītošo enerģiju no likumsakarīgās vietas iznīdēt nevar. «Pamēģini izdzīt spoku no pils - atriebsies,» nosmej astrologs.

Jānorāda, ka publikācijā nav minēts precīzs pilsētas dalījums zodiaka zīmēs, vien ieskicētas zīmīgākās teritorijas un objekti.

Auna rajons sākas no paaugstinājuma, uz kura uzbūvēta Rīgas pils. Auns vienmēr ir varas aizsākumu centrs, visu likumu avots un valsts varenības priekšpostenis. Auna zonā atrodas vairums svarīgāko valsts iestāžu un varas struktūru - Augstākā tiesa. Ministru kabinets. Pret finanšu struktūrām Auns noskaņots nelabvēlīgi, par laimi, Latvijas Bankas ēka atrodas Vērša teritorijā.

Autors uzskata, ka vienīgais muzejs, kurš atbilst Auna raksturam, ir Kara muzejs, kas izvietots Pulvertornī. Savukārt Rīgas Latviešu biedrības finansiālās ķibeles varētu būt saistītas ar atrašanos nepiemērotā rajonā - Auniņā.

Auna teritorijā visērtāk jūtas Uguns un Gaisa zīmēs dzimušie.

Vērša rajonu iezīmē Latvijas Bankas centrālā ēka. Vērša jājamzirdziņš ir nauda, tāpēc finanšu sektors te zeļ un plaukst. Teritorija ap Krišjāņa Valdemāra ielu arī ir Vērša rajons, ne velti tur uzbūvēti prestiži, grezni nami. Vērša aizbilstamie ir muzeji - beidzot ar vērienu atjaunots un pārbūvēts Latvijas Nacionālais mākslas muzejs.

Vērša teritorijā labāk jūtas Zemes un Ūdens stihiju zīmes.

Dvīņu rajons ir ienesīga vieta tirgotājiem - Dvīņu aizbildnis ir tirdzniecības dievs Merkurs. Mežaparks atrodas Dvīņu zīmē - rosīgs izklaides un atpūtas parks, Dvīņu raksturam atbilstoša vieta. Igora Vasiļjeva ieskatā Mežaparks ir vislabvēlīgākā vieta Rīgā.

Dvīņu zonā nelāgi jūtas tikai Strēlnieks.

Vēža rajons plešas gar Daugavu. Vēzis un Auns dala teritoriju pie Rīgas pils, Vēzīša aizgādnībā ir muzeju daļa, Auna - Valsts prezidenta darba un reprezentāciju telpas. Vēža ietekmē Vecrīga ir tīkama vietiņa gan rīdziniekiem, gan tūristiem, gan citiem Latvijas iedzīvotājiem.

Vēža zonā labi jūtas Ūdens un Zemes stihiju zīmes. Gaisa zīmēm šis rajons ir piemērots darbam, bet ne personīgajai dzīvei.

Izteikts Lauvas rajons ir Ķīpsala. Lauvas galvenā ideja ir parādīt sevi. Pēc Zaigas un Māra Gaiļu iniciatīvas Ķīpsala ir kļuvusi par elitāru dzīvesvietu, taču tā nav norobežota no sabiedrības. «Lauvisks» objekts ir lidosta «Spilve» un Dzegužkalns. Vairākus gadus šīs teritorijas bija pamestas novārtā, bet nu sāk atdzīvoties.

Lauvas teritorija ir labvēlīga Uguns un Ūdens stihijas zīmēm, bet Gaisa stihijas zīmju pārstāvji Lauvas rajonā komfortabli jutīsies vien ierobežotu laiku.

Jaunavas rajons - Botāniskais dārzs, Āgenskalna priedes, Dzirciems un Imanta. Tur var attīstīt mazo biznesu, Jaunava neļauj uzskrūvēt nekustamā īpašuma cenas.

Šajā rajonā veiksmīgi rosās Zemes un Ūdens stihijas zīmes, par dzīvi nesūdzas arī Gaisa stihijas zīmju pārstāvji.

Svaru rajons. Svarīgākie objekti ir Vanšu tilts un lidosta «Rīga». Astrologs piebilst, ka lidostai gan vajadzētu atrasties Strēlnieka zīmē, jo Svariem gribas, lai ir respektabli, bet bieži vien sanāk «kā vienmēr». Svariem atbilst daļa Āgenskalna priežu dzīvojamā masīva, Zasulauks, Pleskodāle, Zolitūde un daļa Mārupes.

Svaru teritorijā labi jūtas gandrīz visi zodiaka zīmju pārstāvji, tikai ne Auni.

Skorpiona rajons. Tur vajadzētu iekārtot sarkano lukturu ielu, seksualitāte bangos īstajā vietā, iesaka Igors Vasiļjevs. Uz Skorpiona rajona sākumu norāda Rīgas pils tornis, kur plīvo valsts karogs un Valsts prezidenta standarts. Karogi un ideāli atbilst Skorpiona dabai. Preses nams Ķīpsalā bija īstā vieta avīžu un žurnālu izdošanai, jo Skorpionam patīk kaislības, intrigas, nāve, dzimšana, ziņas, tenkas. Toties Āgenskalna tirgum atrašanās Skorpiona rajonā rada problēmas - grūti ieviest kārtību un iepūst dzīvību.

Un nu - interesanta versija, ko grāmatā izsaka tās autors. Brīvības piemineklis un Uzvaras piemineklis ir kā viena magnēta dažādie poli. Tie koncentrē atšķirīgas enerģijas, aktivizē ideoloģisko un psiholoģisko cīņu pilsētā. Šo polu magnēts darbojas līdzīgi kā citi pretmeti: kā balts - melns, iņ - jan, bagātais - nabagais, jaunais - vecais, gudrs - muļķis. Tāpēc ap šiem pieminekļiem ir tik daudz ekscesu un cīņu. Novākt vienu no pieminekļiem nozīmētu noņemt viena pola enerģiju. Pilsētai tas var radīt tikai papildu problēmas.

Mierīga dzīve Skorpiona teritorijā nav iespējama - ģimenes tiek reformētas un dzīvesvietas - mainītas. Vislabāk savā valstībā jūtas pats Skorpions un citas Ūdens stihijas zīmes. Stabila dzīvošana ir arī Zemes stihijas zīmju pārstāvjiem.

Tipisks Strēlnieka rajons ir 11. novembra krastmala, kur notiek parādes, tiek rīkota uguņošana un svētki, dažādos laikos un gadsimtos bijuši mītiņi un demonstrācijas.

Strēlnieka rajonā labi jūtas Uguns stihijas zīmes, īpaši - ja vēlas veidot ģimeni.

Mežāža rajons Igora Vasiļjeva interpretācijā noteikts ap Dzelzceļa tiltu, Mūkusalas ielu, Ziepniekkalnā. Askētisks rajons. Uzņēmums «Dzintars» ne visai labi atbilstot Mežāža principiem. Ražošana - jā, bet ne smaržas, krēmi, lūpu pomādes.

Mežāža teritorija ir sarežģīta visām zodiaka zīmēm, jo te ļoti asi izjūtama Saturna, karmas un likumu pavēlnieka, ietekme. Saturns nežēlīgi soda visus tos, kuri mēģina blēdīties, atkāpties no standartiem, instrukcijām, negrib strādāt. Zemes stihijas zīmes vieglāk pielāgojas Saturna mācībām un mazāk sāpīgi pārvar grūtības, bet citu zodiaka zīmju pārstāvjiem var sašķobīties veselība, izjukt ģimene.

Ūdensvīra rajonā ietilpst Lucavsala, Zaķusala, Salu tilts. Tātad Latvijas Televīzija atrodas īstajā vietā. Taču Salu tiltam Ūdensvīra ietekme nav labvēlīga. Mazdārziņi un vasarnīcas šajā teritorijā ir īstajā vietā, atpūta brīvā dabā - lieliska izvēle.

Labi jūtas Gaisa stihijas zīmes, Uguns stihijas zīmēm ir veiksmīgas karjeras iespējas, bet Zemes stihijas zīmēm vispirms jāpierod pie Ūdensvīra kņadas, un tad arī šo zīmju pārstāvji ir zirgā.

Zivju rajonā atrodas daudz dievnamu. Ne tikai Rīgā, bet arī citviet Zivju rajonā ir notikusi upurēšana - dedzinātas ēkas, slepkavoti cilvēki. Zivju zodiaka zīmei atbilst teritorijas, kur savulaik bija ebreju geto, Salaspils nometne, tagad atrodas Centrālcietums… Igors Vasiļjevs raksta, ka zināšanas un zinātni Zivis neciena un upurē vispirms. Latvijas Zinātņu akadēmijas ēka, kas atrodas Zivju teritorijā, šo versiju apliecinot. Gandrīz visi zinātniskās pētniecības institūti šajā teritorijā jau ir slēgti, savukārt ezotēriķi un mistiķi ap šo ēku tā vien spieto.

Zivīm nepieciešams vēriens un slepenas intrigas - ne velti Centrāltirgus, veikali «Mols» un «Dole» atrodas Zivju pārvaldītajā rajonā. Un Maskavas forštate, kurā netrūkst narkotiku un alkohola «točku». Zivtiņām tiek piedēvēta nosliece uz apreibinošām vielām.

Dzīvot Zivju teritorijā nav viegli, pastāv iespēja kļūt par upuriem. Zemes stihijas zīmēs dzimušie var upurēt veselību, Uguns zīmju pārstāvji - ģimenes attiecības, Gaisa zīmju pārstāvji var krist laupītāju un krāpnieku nagos, Ūdens zīmēs dzimušie - ļauties netikumiem.

Par Skanstes attīstību un Gaismas pili, un ne tikai to

Kopš grāmatas izdošanas, kur nu vēl uzrakstīšanas, ir pagājis gana ilgs laiks. Kāds astrologa vērtējumā ir mūslaiku Rīgas astroloģiskais portrets 2017. gada sākumā?

«Interesanti, ka bankas atrodas Vērša zonā, un Skanstes rajona attīstība to apliecina. Tas ir pareizi, ka tur būvē banku un darījumu centru ēkas. Tas ir rajons, kurā bagātībai vieta. Tātad izpaužas Vērša zīmes ietekme, dari, ko gribi,» stāsta Igors Vasiļjevs.

Rīga joprojām nav tikusi galā ar izglītības iestāžu problēmām. Tās vajadzētu koncentrēt Gaisa stihijas pārvaldīto zīmju teritorijās, bet - nekā.

Beidzot esam tikuši pie Gaismas pils Pārdaugavā, lai gan līdz galam viss projektā iecerētais nav īstenots. Piemēram, autostāvvietas. Gadu gadiem Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas projekts buksēja, par to daudz strīdējās, un negācijas, lai arī mazāk intensīvi, tomēr laiku pa laikam uzburbuļo. «Manuprāt, galvenā problēma ir vismaz par divdesmit pieciem, trīsdesmit gadiem novecojis projekts,» komentē astrologs. «Tik gigantiskas būves var būvēt totalitārā sociālistiskā valstī, kad pieņem lēmumu un visus resursus velta projektam, ar citu neko nerēķinoties. Gaismas pils atrodas Mežāža zonā, kur tiek apmierinātas ambīcijas, bet par ēkas ekspluatācijas izmaksām nedomāja.»

Uz jautājumu, kura no Rīgas apkaimēm viņam šķiet visharmoniskākā, Igors Vasiļjevs nedomājot atteic: «Man simpātiska ir Ķīpsala. Tas ir Lauvas rajons. Lauva ir pozitīva un spilgta zodiaka zīme. Ķīpsalā ir baseins, sporta un izklaides centri, izstāžu zāle - viss savā vietā. Tādā virzienā attīstība ir jāturpina.» Hmm, tad kāpēc starptautiskais erotikas festivāls «Erots» tiek rīkots Lauvas, nevis Skorpiona pārvaldītajā rajonā? «Skorpiona zonā nav nevienas piemērotas būves,» atbild astrologs. ««Erots» taču nav «pliks» sekss, tā ir erotika, izklaide, estētika, tā ka - Lauvam atbilstoši.»

Rīgā dzīvo gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju, un Rīgas nemīlētāji pilsētu dēvē par ūdensgalvu. Tiesa kas tiesa, liela jau tā ir, bet vai Rīgai vajadzētu izplesties vēl vairāk, «apēdot» tuvējo kaimiņu pašvaldību teritorijas? Igors Vasiļjevs izvēlas salīdzinājumu: «Manuprāt, Vēža tipāžs labi attēlots filmā «Krusttēvs». Mafioza struktūra, ģimene, klans - visi zem viena jumta. Visi labumi tiek savējiem, viens otru glābj, bet, ja ģimeni nodod vai tajā ieved sazin ko, svešinieku, tad - galvu nost. Vai arī jāpierāda, ka tas ir vajadzīgs visiem pārējiem klana locekļiem. Šī filma precīzi parāda, kas ir Vēzis un kāda ir Vēža dzīve. Vēzis ir antikvārs - dzīvo noslēgtā ligzdā, kur ir daudz grabažu, tajā skaitā antikvāru. Biznesu veido savā ģimenes lokā. Vēzim nevajag paplašināt ligzdu, jo jaunas iespējas ir jaunas problēmas. Pievienot savai teritorijai citas pašvaldības ar pavisam citām tradīcijām - Rīgai tās būs liekas galvassāpes. Labāk ir lietišķi sadarboties ar kaimiņiem, bet dzīvot atsevišķi. Tad varēs veiksmīgāk saprasties un ieguvums visiem būs lielāks.»