Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Horoskopi

VAKARA ZIŅAS: 28.janvārī sākas Ugunīgā Gaiļa gads. Uzzini, kā to sagaidīt

© Scanpix

Pēc Austrumu kalendāra 2017. gada 28. janvārī pulksten 2.07 sākas Ugunīgā Gaiļa gads. Gada krāsa – sarkanā, elements – uguns, enerģija – iņ jeb sievišķā.

Parūpējies par labklājību un atmodini enerģijas

Ķīniešu Jaungada svinības tiek atzīmētas jau pēc tradicionālā jaunā gada iestāšanās. Tās sākas līdz ar jaunu Mēnesi, Saulei ieejot Ūdensvīra zīmē. Katru gadu šis periods, kurā var iekrist ķīniešu Jaungada svinības, ir aptuveni no 20. janvāra līdz 20. februārim, laikā, kad Saule atrodas Ūdensvīra zīmē. Pēc ķīniešu kalendāra jauna diena sākas pulksten 23.00 nevis 24.00, tātad arī jauno gadu atzīmē šajā brīdī, kaut arī reāli jaunais Mēness jeb pirmā Mēness diena sāksies mazliet vēlāk - 28. janvārī pulksten 2.07 naktī.

Jaunā gada sagaidīšana notiek jau 27. janvārī, ko var uzskatīt par Vecgada vakaru. Bet var svinēt arī 28. janvārī. Sagaidot jauno gadu, apģērbā vēlams iekļaut sarkanu krāsu vai tērpties karnevāla drēbēs, galdā likt trauku ar apelsīniem, vīnogām, granātāboliem, jo tas simbolizē labklājību. Vajag taisīt lielu troksni - sist bungas, aplaudēt, spēlēt mūzikas instrumentus, lai atmodinātu gada enerģijas. Vēlams radīt daudz gaismas, iededzot sveces, lampas, lai radītu papildu enerģijas.

Katrs gads simbolizē savu stihiju, ko pārstāv dzīvnieks

Ķīniešu kalendāru veido 60 gadu cikls, kas sastāv no 10 debesu stumbriem un 12 zemes atzariem. Katrs gads simbolizē kādu no 12 dzīvniekiem un vienu no piecām stihijām. 12 gadu cikli atkārtojas piecas reizes, tāpēc katrs dzīvnieks reizi pārstāv katru stihiju. Cikls sākas ar koka un beidzas ar ūdens stihiju, un katram dzīvniekam ar vienu no stihijām izdodas parādīties tikai reizi 60 gados.

Ir 12 zīmes - pirmā Žurka, Vērsis, Tīģeris, Trusis, Pūķis, Čūska, Zirgs, Aita, Pērtiķis, Gailis, Suns un Cūka. Tiek uzskatīts, ka ķīniešu mēness kalendārs izveidots 2637. gadā pirms mūsu ēras. Saskaņā ar senu leģendu Buda pirms šīs zemes dzīves atstāšanas uzaicinājis pie sevis atvadīties visus zvērus, tomēr ieradušies tikai 12, un tos tad arī Buda apbalvojis, piešķirot katram pārvaldīt savu gadu. Citā versijā teikts, ka Buda sarīkojis skriešanās sacīkstes, kurās dzīvnieki cīnījās par gada valdnieka titulu. Pa priekšu skrēja Vērsis un Tīģeris, bet pirmo vietu ieguva viltīgā, gudrā Žurka, kas pieķērās Vērsim pie ragiem un finišā pirmā paspēja nolēkt. Savukārt, Zaķis, Kaķis un Trusis visi atskrēja reizē, tāpēc arī dala gadu. Toties pēdēja ieradās Cūka, un tieši tās gads skaitās vislaimīgākais.

Ķīnieši Jaungadu svin 15 dienas, sākot no jauna Mēness līdz pilnmēnesim. Piecpadsmito svinību dienu sauc par Laternu festivālu, kuru svin, dodoties laternu apgaismotā gājienā.

15 dienu Jaungada svinības

Pirmā diena. Šajā dienā pieņemts pateikties Debesu un Zemes spēkiem. Vēlams atturēties no gaļas ēšanas, jo tas nodrošina veselīgu gadu un ilgu mūžu.

Otrajā dienā ģimenei pieņemts sapulcēties kopīgās pusdienās. Jaunākā paaudze pateicas saviem vecākiem, tiek godināti senči. Šī tiek uzskatīta par «suņu dzimšanas dienu», tāpēc var palutināt ģimenes mīluļus ar gardu maltīti.

Trešā un ceturtā ir «znotu» dienas - laiks, kad znotiem ir iespēja palutināt sievas vecākus.

Piekto dienu dēvē par Po Woo. Diena, kad tiek godāts Pārticības Dievs. Šajā dienā labāk palikt mājās, jo tiek uzskatīts, ka viesošanās vai ciemiņu uzņemšana var nest nelaimi.

No sestās līdz desmitajai dienai ķīnieši dodas apciemot savus draugus un radus, kā arī apmeklē templi, lai lūgtu par pārticību un veselību.

Septītā jaunā gada diena skaitās «lauksaimnieku» diena. Tiek gatavots speciāls svētku dzēriens no septiņiem dārzeņiem. Septīto dienu uzskata par «cilvēka dzimšanas dienu», tāpēc saskaņā ar ticējumiem vēlams celt galdā īpaši garas nūdeles un svaigas zivis, kas simbolizē ilgu mūžu un veiksmi.

Astotā diena atkal ir ģimenes svētku diena, kad visi ģimenes locekļi vēlreiz tiekas pie svētku galda.

No desmitās līdz divpadsmitajai dienai tiek aicināti un uzņemti viesi - radinieki un draugi. Pēc tik ilgstošām svinībām trīspadsmitā diena ir «atslodzes» diena, kad pārtikā izmato rīsus vai tikai ūdeni.

Četrpadsmitajā dienā notiek sagatavošanās darbi Laternu gājienam, kas ir Jaungada svinību kulminācijas brīdis piecpadsmitajā dienā.

Piecpadsmitā diena - Laternu gājiens, kad ielās iziet lieli un mazi svinētāji. Cilvēki tērpti karnevāla drēbēs, rokās laternas un karodziņi. Svinīgo gājienu vainago speciāla parāde, kad ielās izbrauc lielas figūras, viena no kurām noteikti ir drakons, kā arī neiztrūkstoši gada valdošā dzīvnieka figūra. Jaunas, neprecētas meitenes ar apelsīniem rokās dodas uz tuvējo ūdens krātuvi, met apelsīnus ūdenī un gaida, vai dabas spēki paņems apelsīnu vai atskalos atpakaļ. Ja paņem - šajā gadā gaidāmas precības, ja ne - jāgaida līdz nākamajam.

Kāds gads sagaida attiecīgajās zīmēs dzimušos?

Žurkai labāk turēties pie pārbaudītām vērtībām un nesākt neko jaunu. Materiālā plānā žurka ir taupītāja un krājēja, to tad droši var turpināt darīt arī šajā gadā, jo nekādi lieli pirkumi un tēriņi nebūtu vēlami. Arī mīlas jomā vēlams turēties pie principa «labāk zīle rokā, nekā mednis kokā». Nekrāp partneri, jo jaunās attiecības var nenest cerēto.

Vērsim veiksmīgs gads, panākumi gaidāmi kā darbā, tā privātā jomā. Galvenais ļauties novitātēm, pieļaut sapņu realizēšanos un nebūt pārmēru konservatīvam. Iespējami jauni kontakti, daži no tiem būs ar romantisku pieskaņu. Izmanto savas organozatoriskās spējas un nekautrējies uzstāties plašas auditorijas priekšā, tā teikt - neturi sveci zem pūra!

Tīģeris balansēs uz robežas - krasi kāpumi un kritumi sagaida viņu šajā gadā, turklāt daudz kas būs atkarīgs tieši no viņa, nevis ārējiem apstākļiem. Būs jāmācās pielāgoties situācijām, nedrīkst pārāk pazemoties, bet arī «lēkt acīs» nebūtu prāta darbs. Noteikti jāpievērš uzmanība veselībai, jāsaudzē nervu sistēma.

Trusis/Kaķis spēs lieliski iedzīvoties jaunajā Gaiļa noteicošajā kārtībā un, ja nu kas, «kritīs uz visām četrām»! Pat, ja ne viss aizraus un uzrunās, tomēr tu spēsi pievērt acis uz dažām situācijām un kopumā izkulsies no visa ar vesalu ādu vai, pareizāk, kažoku. Vientuļie, iespējams, satiks savu īsto otro pusīti, dvēseļu radinieku.

Pūķis jeb Drakons darīs pareizi, ja karjeras izaugsmei izmantos gada pirmo pusi. Kopumā veiksmīgs periods - spozme, prezentācijas, izrādīšanās, kas tik ļoti raksturīgas Gaiļa gadam. Tātad esi aktīvs, un laimes māte tevi neapdalīs. Vari iegādāties nekustamo īpašumu, slēgt laulības un pieņemt jaunus darba piedāvājumus.

Čūskai palīdzēs viedums un intuīcija, kas pateiks priekšā, ko darīt, ko ne, kurš draugs, kurš ienaidnieks. Darba šajā gadā būs daudz, bet neizpaliks arī rezultāts. Iespējamas kardinālas pārmaiņas privātajā jomā. Nav izslēgta dzīvesvietas maiņa, arī mīlas lietās nekas nepaliks pa vecam. Galvenais - noformulē savas patiesās vēlmes!

Zirga gadā dzimušajiem labs laiks, kad varēsiet pierādīt, uz ko patiesībā esat spējīgi. Patiks iesaistīties dažādos kultūras pasākumos, varbūt pat būsi to iniciators un organizators. Ieklausies autoritātēs! Esi piesardzīgs, lai slava un pretējā dzimuma uzmanība tevi neapbur. Labāk saglabāt esošās attiecības nekā veidot jaunas.

Kazas panākumi būs atkarīgi no spējas nedaudz apvaldīt savas kaprīzes un vēlmi pārmēru izcelties. Tajā pašā laikā, protams, vēlams piedalīties dažādos sabiedriskos pasākumos, sevišķi publiskajām personām. Veiksies ar mākslas pasauli saistītajiem. Nevarēsi sūdzēties arī par privāto lauciņu, ja vien nemitīgi nemainīsi «ganības».

Pērtiķi, beidz svārstīties un ņem vadību savās rokās! Esi aktīvs, mērķtiecīgs un reizē viltīgs! Vari attīstīt savu biznesu, krāt zināšanas, ceļot un veidot jaunus kontaktus. Izvairies no negodīgas spēles, nesāc lietas tikai ienesīguma pēc. Iespējams, stāsies laulībā vai vismaz apsvērsi šādas iespējas. Precētajiem labs gads.

Gailis, gada gaviļnieks, pats būs savas laimes kalējs. No vienas puses, var veikties, sevišķi tiem, kas darbojas izklaides industrijā, arī militārajā jomā, bet, no otras, pārmērīgs sacensības gars un izrādīšanās var kļūt par nevajadzīgu likstu cēloni. Materiālais stāvoklis var uzlaboties, ja vien nesekos neapdomīgi tēriņi.

Suns kā parasti stāvēs sardzē, galvenokārt saistībā ar taisnīguma principiem. Diemžēl daudzi tevi nesapratīs un nepieņems, ja negribi kļūt par vientuļo kareivi, pievērsies filozofijai. Ieteicams vairāk rūpēties, domāt par sevi, nevis citiem, tad tev klāsies vieglāk. Labā ziņa ir tāda, ka tev veiksies mīlestībā un romantikas šogad netrūks.

Cūka būs labi iekārtojusies, varbūt sēdēs uz mūrīša un vēros, kā viss notiek, plūcot laurus no iepriekšējā gadā panāktā. Tomēr vinnēs tās, kuras neslinkos un turpinās sevi pierādīt - gods un cieņa garantēti! Kopumā veiksies dažādās dzīves jomās, arī mīlestībā. Ar naudu gan jābūt piesardzīgiem, pārāk lieli izdevumi nav vēlami.

Teksts: Latvijas astrologu asociācijas valdes priekšsēdētāja un kompānijas «Horoskopu pasaule» valdes priekšsēdētāja Māra Ošuroka