Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Horoskopi

ASTROLOĢISKĀS STIHIJAS: Kam ugunīga enerģija, kam maigums un intuīcija

© https://sg-dae.kxcdn.com

Mēs esam dažādi – viens izceļas ar neizsīkstošu enerģiju, otrs ar praktiskumu un apbrīnojamu prasmi rēķināt, trešais ar lieliskām komunikācijas spējām, ceturtais ar jūtīgumu un spējām uztvert citu cilvēku domas un noskaņojumu. Lielā mērā šīs spējas atkarīgas no astroloģiskajā kartē dominējošām stihijām – kam Uguns, kam Zeme, kam Gaiss, kam Ūdens.

Kas ir šīs astroloģiskās stihijas, kuras bieži tiek pieminētas rakstos?

Faktiski tas ir tas pats, kas temperamenta tipi - cilvēka individuālo psihodinamisko īpašību kopums (motoriskās reakcijas ātrums, ierosas un aiztures intensitāte, mobilitāte un līdzsvarotība), kas izpaužas rīcībā un uzvedībā. Melanholiķi atbilst Ūdens stihijai, flegmatiķi Zemes stihijai, sangviniķi Gaisa stihijai, holeriķi Uguns stihijai.

Interesanti, ka psihoanalīzes tēvs Karls Gustavs Jungs bija arīdzan astrologs un izmantoja raksturojumus no astroloģisko stihiju aprakstiem. Bet pirmais, kas pievērsa uzmanību atšķirībām cilvēku uzvedībā, izturēšanās stilā un pārdzīvojumos, bija sengrieķu ārsts un filozofs Hipokrats. Tas notika pirms apmēram 2,5 tūkstošiem gadu.

Aktīvās, pasīvās, vīrišķās, sievišķās

Visas zodiaka zīmes pēc savas enerģijas iedala četrās grupās, kas atbilst četrām stihijām jeb pamatelementiem. Aktīvās, ekstravertās jeb vīrišķās (jan) stihijas ir Uguns un Gaiss. Pasīvās, introvertās jeb sievišķās (iņ) - Ūdens un Zeme. Racionālās stihijas ir Gaiss un Zeme. Emocionālās stihijas ir Uguns un Ūdens.

Auns, Strēlnieks un Lauva ir Uguns stihijas zīmes, Mežāzis, Vērsis, Jaunava atbilst Zemei, Ūdensvīrs, Svari, Dvīņi - Gaisam, bet Skorpions, Vēzis un Zivis ir Ūdens stihijas pārstāvji.

Kad par daudz, kad par maz

Ideālajā variantā individuālajās astroloģiskajās kartēs visām stihijām vajadzētu būt līdzsvarā. Tad cilvēks ir harmoniskāks, viņam grūtos brīžos ir vieglāk savākties. Šo līdzsvaru nosaka tas, cik no desmit Saules sistēmas spīdekļiem atrodas attiecīgās stihijas zodiaka zīmēs. Lai varētu teikt, ka kāda stihija dominē, tajā jāatrodas vairāk par trim planētām. Man praksē ir bijušas kartes, kurās vienā stihijā atrodas sešas planētas, tad cilvēka enerģētikā un izpausmēs tiešām ir spilgti izteiktas viena temperamenta tipa iezīmes.

Tāda situācija, ka visi desmit debesu spīdekļi atrastos vienā stihijā, vispār nav iespējama, bet harmoniskākais variants ir tad, ja katrā stihijā atrodas 2-3 planētas.

Intuitīvi meklējam to, kas nepieciešams

Stihiju sadalījumu horoskopā var uzzināt, tikai izveidojot astroloģisko karti. (Ja ejat pie astrologa, pajautājiet viņam, ja ne - tad karti pats var paskatīties vietnēs astrologi.lv vai astro.com.)

Ja astroloģiskajā kartē kāda stihija ir mazumā, to vēlams kompensēt. Kā? Ir dažādi varianti un ieteikumi.

Tā kā astroloģiskās stihijas nav kaut kas mistisks, bet reāli dabas elementi, tad trūkstošo vēlams piedabūt no apkārtnes. Ļoti bieži cilvēkus, kam pietrūkst Zemes stihijas, vilina kalni un ceļojumi uz vietām, kur var izjust dabas skarbumu. Ja nav Ūdens stihijas, var būt pastiprināta vēlme atpūsties pie ūdeņiem, iet pirtī, apmeklēt SPA. Cilvēkiem, kam trūkst Uguns stihijas, patīk sveces, kamīni, uzturēšanās karstā saulē, bet, ja pietrūkst Gaisa, tad gribas bieži vēdināt telpas, vilina vietas, kur izjūtams plašums un brīvie vēji.

Eksistē arī atsevišķs novirziens, ko dēvē par astrodizainu. Tajā apkopoti principi, kā iekārtot mājokli atbilstoši individuālajai astroloģiskajai kartei - lai cilvēks justos omulīgi un komfortabli. (Par šo tēmu plaša publikācija būs lasāma žurnāla Praktiskā Astroloģija februāra numurā, kas preses tirdzniecības vietās nonāks janvāra beigās.) Kādas stihijas trūkumu var kompensēt ar attiecīgas vides radīšanu, un, ja kāda stihija dominē, tad arīdzan cilvēkam var būt īpašas vēlmes attiecībā uz stilu.

Tāpat arī bieži vien cilvēki izvēlas komunicēt, draudzēties vai veidot partnerattiecības ar cilvēkiem, kuru astroloģiskajās kartēs dominē viņiem pietrūkstošā stihija. Par šo tēmu plašāk varēsiet lasīt nākampiektdien Neatkarīgās Rīta Avīzes rubrikā Astroloģija.