Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Horoskopi

ASTROLOĢIJA: Svētku un pārdomu laiks - kas jāņem vērā, gatavojoties svētkiem?

© F64

Ģimeniski mierīgie Ziemassvētki un vizuļojoši jautrais Jaungads. Tradicionāli tā svinam – Ziemassvētkus ar saviem mīļajiem mājās, bet Jaungadu kopā ar draugiem vai «izejot ielās», lai kopā ar daudziem pavisam svešiem cilvēkiem noskatītos salūtu un iekļautos kopīgā svētku sajūtā. Taču astroloģiski katrai dienai ir savas noskaņas. Kas jāņem vērā, gatavojoties svētkiem šogad?

Skorpioniskais dziļums

Ziemassvētkos Mēness, kas ietekmē dienu fonu un noskaņas, atradīsies dziļajā un nopietnajā Skorpiona zīmē (24. un 25. decembrī). Tā ir visspēcīgākā un visdziļākā zodiaka zīme, kuras pārziņā dzīvības un nāves tēmas. Aiziešana un augšāmcelšanās. Šogad Ziemassvētku dienas ir ļoti piemērotas meditācijām un garīgajām praksēm. Cilvēkiem var pastiprināties interese par garīgām, filozofiskām un ezotēriskām tēmām. Un šis ir patiesi labs laiks, lai iedziļinātos sevī, sakārtotu domas un saprastu, kas šajā dzīvē ir un kas nav svarīgi.

Skaļai svētku svinēšanai dienas, kad Mēness Skorpionā, nav tas piemērotākais laiks. Tāpēc dziesmas, danči un skaļa jautrošanās visdrīzāk izpaliks. Taču kristīgo Ziemassvētku vakaram tas arīdzan nav raksturīgi. Tāpēc atzīmēsim klusi, mierīgi, kopā ar mīļiem, tuviem cilvēkiem.

Draugu apciemojumam un publiskām izklaidēm vairāk piemērota būs pēdējā svētku diena - 26. decembris. Tad Mēnestiņš būs pārgājis Strēlnieka zīmē un cilvēki kļūs atvērtāki komunikācijai. Noskaņojumā dominēs vēlme draudzēties, apspriest sabiedriskas un politiskas aktualitātes, mazliet pastrīdēties par globālām tēmām un paballēties.

Saulgrieži ar bluķi

Ja sirdij tuvākas senās tautas tradīcijas, tad svinēšana jārīko 21. decembrī. Šajā datumā plkst. 12.44 ir oficiālais ziemas sākums, Saule nonāk Mežāža zodiaka zīmē, diena ir visīsākā, nakts visgarākā, un var sākties gaismas gaidīšana.

Droši vien daudzviet Latvijā tiks rīkoti publiski pasākumi ar bluķa vilkšanu, kas ir sena saulgriežu tradīcija. Varat tai pievienoties. Mēnestiņš būs Svaru zīmē, kas labvēlīga sadarbībai, kā arī radošiem un mākslinieciskiem pasākumiem.

Senos laikos ķekatnieki ar bluķi devās no mājas uz māju, savācot kreņķus un visu slikto, kas bijis aizvadītajā gadā. Pēc gājiena bluķis tika sadedzināts kopā ar sliktajām domām un neveiksmēm. Cilvēki uzskatīja, ka viss sliktais aiziet nebūtībā liesmās un līdz ar Saules atgriešanos sāksies jauns, labs cikls. «Bluķa vilkšanas senākā nozīme bija piedalīšanās kosmiskajā Saules atgriešanās mistērijā, kad tā, nolaidusies Debesu kalna zemākajā ielejā, atkal gatavojās uzsākt jaunu kāpienu augšup. Bluķa velšanās atgādināja gan Saules kustību, gan Esamības ciklu mūžīgo miju,» skaidrots vietnē vietnē «termorelax.com».

Ēšana, dzeršana, dancošana

Katram laikam savas tradīcijas un skats no malas. No vēsturiskiem avotiem par mūsu senču svinībām arī saglabājušās dažas liecības.

Ziemassvētku pasākumus pie kuršiem 1585. gadā aprakstījis Rīgas rātskungs Reinholds Lubenaus: «Mēs noskatījāmies viņu pagāniskajā māņticībā, jo, tā kā bija Ziemassvētku diena, viņi devās medībās savā svētajā mežā, kurā citādi visu gadu nenogalina nevienu dzīvnieku, nedz arī cērt kādu nūju. Samedītām stirnām, briežiem un zaķiem novilka ādu, gaļu izcepa un novietoja uz gara galda un ap galdu salipināja daudz vaska svecīšu par savu vecāku, senču un bērnu, un radinieku dvēselēm un pēc tam, stāvēdami un uz priekšu un atpakaļ iedami, ēda un dzēra, un piedāvāja arī mums. Vēlāk atnesa tukšu alus mucu un sita pa to ar divām rungām, un sievas un vīri dejoja ap galdu, tāpat arī bērni; tas ilga visu nakti. Kad nu visi gāja gulēt, viņi lūdza mūs ēst un ņemt arī līdzi, kas tīk; jo viņi atlikušo neēda, bet suņi to aprija; viņi arī neņēma no mums nekādu maksu par apēsto.»

Savukārt Kurzemes luterāņu mācītājs Pauls Einhorns (pirmās latviešu tautas vēstures grāmatas «Historia Lettica» autors, 17. gs.) Ziemassvētku vakaru, kurā viena no centrālajām izdarībām ir bluķa vilkšana, vērtē kā lielus un bezkaunīgus svētkus: «Cik no viņu elka dievību atliekām var saprast, ka viņi bezkaunīgiem dieviem kalpojuši un arī tiem nepieklājīgus un bezkaunīgus svētkus svinējuši. Un mūsu Kristus naktī, kā arī vakaru pirms tam viņiem ir bezkaunīgi svētki ar ēšanu, dzeršanu, dancošanu, lēkšanu un kliegšanu, kad tie no vienas mājas uz otru ar negantu kliegšanu apkārt iet, pie tam, viņi Kristus vakaru savā vidū citādi nesauc kā par deju vakaru, jo viņi šo vakaru un visu nakti ar dejošanu, dziedāšanu un lēkšanu pavada. Šis pats vakars tiek arī par bluķa vakaru saukts, jo tad viņi ar lielu kliegšanu velk apkārt bluķi, kuru pēc tam sadedzina un tā savu prieku parāda.» (Avots: «Termorelax.com»)

Ballējam, neguļam!

Vecgada vakars un jaunā gada pirmā diena šoreiz ir kā radītas draudzīgi saviesīgiem pasākumiem, ballītēm un laika pavadīšanai līdzīgi domājošu cilvēku sabiedrībā. Šajās dienās Mēness atrodas Ūdensvīra zodiaka zīmē - draudzīgajā un vienojošajā. Ja iziesiet sabiedrībā, laiks nebūs velti zemē nomests. Ir iespējas iepazīties ar interesantiem cilvēkiem un gūt pozitīvas emocijas.

Gadumijā arī mīlestības valdniece Venera atrodas Ūdensvīrā. Tas ir šarms, flirts, simpātiju dzirkstis. Ļoti iespējams, ka ne viens vien no brīvajiem ļaudīm satiks kādu jauku cilvēku. (Tālākais gan katra paša rokās un astroloģiskajā kartē.)

Ja jābrauc ceļojumā

Daudzi cilvēki gadumijas svētkus izvēlas atzīmēt ārzemēs, un, ja jūs arī esat starp viņiem, tad ceļojumam jāgatavojas rūpīgi.

No 19. decembra līdz 8. janvārim planēta Merkurs atkal atrodas tā dēvētajā retrogrādajā (jeb «atpakaļejošā») stāvoklī, un šis periods ceļošanai nav tas labākais. Iespējamas kādas aizķeršanās, problēmas ar transportu, bagāžas kavēšanās, pārpratumi saistībā ar naktsmītņu rezervāciju u.tml. Bet, kā mēdz sacīt: informēts - tātad apbruņots. Pirms ceļojuma būtu vērts pārbaudīt visas rezervācijas, laikus reģistrēties lidojumam, bagāžu apdrošināt. Ja braucat ar auto, tad pirms ceļojuma pārbaudiet mašīnas tehnisko stāvokli un apdrošināšanu. Varbūt ir vērts iegādāties polisi ar dažādiem papildu bonusiem, nevis vienkāršāko un lētāko. Labi būtu arī sadalīt finanses - daļa kartē, daļa skaidrā naudā. Vārdu sakot, šajā periodā ceļotājiem jābūt rūpīgiem un modriem.