Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Horoskopi

ASTROLOĢIJA: INTUĪCIJA Sestā maņa, iekšējā balss vai smalks prāts?

© Shutterstok

Vārds «intuīcija» cēlies no latīņu «intueri», kas aptuveni nozīmē – «ielūkoties sevī». Pirmo reizi šis vārds lietots 15. gadsimtā, bet tīri zinātniski (vismaz oficiāli) to sāka pētīt tikai 19. gadsimta beigās, 20. gadsimta sākumā. Cilvēku astroloģiskajās kartēs ir kombinācijas, kas norāda uz intuīciju.

Savā ziņā nereti visā, kas saistīts ar intuīciju, tiek šļūkts vienā vai otrā grāvī - ortodoksālā psiholoģija to tā kā ignorē vai mēģina loģiski skaidrot, vai noliedz; mistiķi to pārmēru mistificē. Faktiski, ja definē pavisam konkrēti un tieši, intuīcija ir momentāns lēmums brīžos, kad (lai arī tikai šķietami) trūkst informācijas un loģisku argumentu un apsvērumu. Cilvēks nezina, no kurienes un kā radusies izvēle vai lēmums, tomēr tam uzticas.

Intuīcija nekas mistisks nav. Tie ir cilvēka iekšējie resursi, zināšanas, pieredze, zemapziņa, kas zibenīgā ātrumā aprēķina, izskaitļo un kā veco laiku skaitļotājs izmet pareizo perfokartīti. Kāpēc tas notiek ātrāk nekā apzināti domājot? Jo nabaga apziņai traucē viss kas - tā sāk prātot, kā būtu pareizi rīkoties, kā - nepareizi; ko domās citi, kā gūt labumu utt. Tāpēc nereti lēmums, ko pieņemam nedomājot, pirmo, mēdz būt pareizais.

Pastāv arī uzskats, ka intuīcija ir vienkārši jauns izsmalcināta prāta attīstības atzars. Savukārt ezotērikas mīļotājiem tuvāks skaidrojums būs t.s. netradicionālais - intuīcija ir neapzināta savas zemapziņas enerģētisko vibrāciju, auras sinhronizācija ar citu cilvēku, lietu, situācijas enerģētiskajām vibrācijām. Salāgojoties enerģētiskajā līmenī, rodas absolūta izpratne.

Intuīcija neargumentē

Intuīcija ļauj momentāni ieraudzīt situāciju visu kopumā, no visām pusēm, neatrauti no pašas personas motīviem, ierosmēm un mērķiem - turklāt tie nereti nemaz nav apzināti.

Kā tad saprast, ka tā tiešām ir intuīcija, nevis mūsu slēptās bailes («toreiz šādā situācijā notika kas slikts, tāpēc tagad...»), fantāzija («šķiet, es redzēju zīmes - tas nolauztais zars... labāk griezties atpakaļ») vai vienkārši iedomas vai prāta apsvērumi?

Tā it kā «uzliesmo» - rodas pēkšņa, nereti pat netverama, nejaušama nojausma, zibenīga reakcija pareizajā virzienā. To var pat sajust fiziski - enerģētiskajā centrā, saules pinumā, rodas dīvaina, visnotaļ fiziska sajūta. Intuitīvam lēmumam nepiemīt argumentācija - ir jādara tā, jo... Tikko rodas argumentācija, tā pieslēdzies prāts. Visintuitīvāk rīkojas bērni, vēlāk sabiedrības un izglītības rezultātā viņi pierod neņemt vērā savas momentānās reakcijas un sajūtas, dodot priekšroku analītiskajai pieejai. Tas, ko saucam par profesionālo intuīciju, ir augstākās kvalifikācijas un meistarības rādītājs. Šāds cilvēks vienmēr būs savas profesijas flagmanis, vienmēr avangardā, viņš it kā prot redzēt, saskatīt, nojaust un saprast to, par ko citiem par apjēgas vēl nav. Faktiski tā ir īpaši attīstīta prāta virzība noteiktā virzienā, nevis visai nekonkrētā «sestā maņa». Šāda veida intuīcija izpaužas tikai šaurākā vai plašākā vienā noteiktā profesionālajā sfērā.

Jāpiebilst, ka arī ikdienā, starp «parastiem cilvēkiem» daži vienmēr vienkārši būs attapīgāki nekā citi, taču tas liecina vairāk par intelektu, nevis intuitīvām atklāsmēm.

Neptūns - reģu aizgādnis

Tātad var teikt, ka intuīcijai ir vairākas varietātes (ģēnija intuitīvās atklāsmes, profesionālā intuīcija, asredzība, gaišredzība u.c.). Astroloģijā tradicionāli par galveno intuīcijas (arī gaišredzības) aizbildni tiek uzskatīts Neptūns. Daudziem ļaudīm ar izteiktām ekstrasensorām spējām Neptūns kartē ir spēcīgs. Arī Zivis, kuru aizbildnis ir Neptūns, izceļas ar spēcīgu intuīciju un redzīgiem sapņiem. Arī citām Ūdens stihijas zīmēm intuīcija parasti izteikta (Skorpionam, Vēzim). Turpretī Jaunavas zīmē Neptūns savukārt ir pavisam «nospiests» un īsti nerod izpausmi. Par spēcīgu intuīciju liecina arī Neptūns uz ascendenta vai pirmajā mājā.

Neptūns dod spēju intuitīvi piekļūt problēmas būtībai. Neptūna aizgādnība cilvēkam liek mācīties uzticēties savai intuīcijai, atšķirt to no ilūzijām, šķirties no tām un tuvoties dievišķajam.

Katrai planētai sava daļa ietekmes

Tikpat labi savā ziņā par kādu no intuīcijas veidiem var atbildēt arī kāda cita planēta vai to aspekti.

Piemēram, par pēkšņas iedvesmas mirkļiem, apgaismības brīžiem atbild Urāns. Arī Merkurs ir būtisks, jo ir sava veida tulks, kas intuitīvos signālus pārtulko mums saprotamā valodā. Piemēram, ja cilvēka horoskopā Merkurs ir vājš, viņam būs grūti izskaidrot, ko tad viņš īsti sajūt/redz. Mēness atbild par psihi, Saule - par pašu personību, kā lai vienu nošķir no otra?

Slavenais astrologs Sergejs Vronskis ir vēstījis tā: par izteiktu intuīciju cilvēka kartē liecina spēcīgs Neptūns, Urāns, Plūtons, Merkurs; akcentētas zīmes - Zivis, Ūdensvīrs, Vēzis, Skorpions; akcentētas mājas - XII, XI, IV, VIII.

Planētu aspekti - Neptūns-Saule-Mēness; Plūtons-Saule-Mēness; Mēness-Neptūns; Merkurs-Neptūns; Mēness-Merkurs; Mēness savienojums ar ascendentu; Neptūna savienojums ar ascendentu; ascendents-Urāns; ascendents-Saule-Neptūns.

Attiecībā uz intuīciju var arī lietot jēdzienu «transcendentāls» - aiz izziņas robežām, aiz empīriskās pasaules robežas. Imanuela Kanta filozofijā - kas tāds, kas no sākta gala piemīt sapratnei un ir nepieciešams pieredzei, nevis ir gūts no pieredzes; tas raksturo augstākos metafizisko zināšanu objektus. Astroloģiski tā būtu «iziešana no septenera» (personiskajām un sociālajām planētām) uz augstākajām planētām - Urānu, Neptūnu, Plūtonu.

Tomēr intuīcijas attīstības sākuma posmos piedalās visas planētas. Piemēram, Venera ir Neptūna zemākā oktāva, tāpēc tai zināmā mērā piemīt kaut kas arī no viņa raksturlielumiem. Venera, piemēram, veido primāro estētisko gaumi, tātad arī intuitīvu apjausmu par mājokļa iekārtošanu, apģērba saskanīgumu. Analoģiski arī Merkurs un Marss kaut kādā pakāpē atspulgo savu augstāko oktāvu - Urāna un Plūtona - īpašības, attiecīgi veidojot intuīciju pakārtotajās jomās - biznesa darījumos, informācijas tehnoloģijās utt.

Tāpēc savā ziņā ir gan politiskā, gan ekonomiskā vai mākslinieciskā, pat sadzīviskā intuīcija, kas atspoguļo tās planētas principus, kuras ietekmē atbilstošajā zīmē tā veidojusies.

Tumsas izgaismotājs Mēness

Zīme, kura lielā mērā pārvalda cilvēka psihes procesus, ir tā, kurā atrodas Mēness. Viņš tumsā, neapzinātībā, atstarojot Saules, apzinātības gaismu, izgaismo daudzas lietas, kas ir neredzamas ļaužu acīm dienā - prāta spilgtajā gaismā. To var uzskatīt par savdabīgu intuīcijas «parakstu». Katram cilvēkam lielākā vai mazākā mērā, ierastāk vai neierastāk tomēr kāda no intuīcijas varietātēm piemīt. Mēness zīme norāda intuīcijas stipro pusi un to, kam der pievērst uzmanību vai ko vajadzētu attīstīt.

!!! (Zodiaka zīmi, kurā atrodas Mēness dzimšanas kartē, var noskaidrot pie astrologa vai kādā no daudzajām bezmaksas programmām, kas pieejamas internetā).

Mēness Aunā

Jūsu jūtas ir, ja tā var teikt, «prātīgas». Intuīcijai tas nemaz par sliktu nenāk, jo palīdz nošķirt iedomas no īstā «sestā prāta». Tomēr ieteicams reizēm paļauties ne tikai uz intelektu, bet arī uz instinktiem.

Mēness Vērsī

Jūsu sajūtas atkarīgas no fiziskajiem maņu orgāniem, un jūs tiem uzticaties. Tomēr sava izteiktā praktiskuma dēļ jūs palaikam aizmirstat par spēju intuitīvi uztvert pasauli, lai gan iedzimtā mākslinieciskā iedaba dāvā jums arī attīstītu intuīciju, tikai jāmācās to sajust.

Mēness Dvīņos

Esat zinātkārs pēc dabas. Analizēt sevi un citus jums ir pilnīgi pašsaprotama lieta. Pastāvīgi stimuli prāta darbībai ir tieši tas, kas jums vajadzīgs, tomēr neaizmirstiet, ka pašas interesantākās ierosmes var nākt no tās sfēras, kas ir ārpus parastajām piecām maņām. Pacentieties pievērst iekšējai balsij tikpat lielu uzmanību kā ārējām ietekmēm un saskarsmei.

Mēness Vēzī

Mēness ir Vēža pārvaldnieks, tāpēc arī intuīcija ir attīstīta. Jums ir vesela gūzma iespaidu, kas gūti gan parastā, gan neparastā veidā. Jūs ļoti paļaujaties uz saviem instinktiem un bieži rīkojaties impulsīvi un intuitīvi.

Mēness Lauvā

Augstsirdīga un plaša daba. Apkārt mutuļo ļaudis, daudz ļaužu... Tomēr jums jāmācās saprast, ka reizēm visbūtiskākās lietas tiek teiktas ļoti klusā balsī - jūsu sirds balsī, kurā jācenšas palaikam ieklausīties.

Mēness Jaunavā

Varētu likties, ka varen loģiskās personības, kurām Mēness Jaunavas zīmē, ne īpaši izceļas ar kaut ko tik neloģisku kā intuīcija, tomēr tā gluži nav. Mēness Jaunavā liek «aizrakties» līdz visu lietu un parādību būtībai, un reizēm, pašiem to nenojaušot, tieši intuīcija ir labākais pakāpiens šajā ceļā. Jums arī raksturīgi paļauties uz intuīciju tajās situācijās, kad tā ir vienīgā saprātīgā un jēdzīgā izeja.

Mēness Svaros

Mēness Svaros dāvā spēju īpaši smalki uztvert citu cilvēku jūtas, tāpēc jūs lieliski zināt, kad kādu pieeju katram izmantot. Jūs arī labi jūtat, kādas lietas un cilvēki labi sader kopā un kādi - ne.

Mēness Skorpionā

Mēness Skorpionā - tās ir spēcīgas sajūtas, un šiem ļaudīm intuīcija ir sevišķi izteikta. Diemžēl bieži neizdodas tās potenciālu pareizi izmantot. Jūtas un intuīcija ir sajaukušās, un nereti par intuitīvu lēmumu tiek uztvertas vienkārši paša iztēles rotaļas.

Mēness Strēlniekā

Jums raksturīgi gaidīt negaidīto, bet nosliece uz piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem ir jūsu intuīcijas stiprā puse. Jums ne tikai šķiet, ka «visur labi, kur manis nav» - jūs esat par to pārliecināts. Intuīcija vada jūs jūsu ceļos un ļauj atklāt arvien jaunas lietas un vietas.

Mēness Mežāzī

Ja Mēness ir Mežāzī, tas liecina par disciplinētību un izlēmību, bet intuīcija labi palīdz apjaust, kad redzeslokā nonāk kāds, kuram tiešām vajag jūsu palīdzību.

Mēness Ūdensvīrā

Jūs parasti rīkojaties ļoti patstāvīgi un neatkarīgi, tāpēc katrā solī jums jāieklausās sevī, jāpaļaujas uz intuīciju, kas var ziņot gan par briesmām, gan baudām. Intuīciju jūs uztverat kā kaut ko pašu par sevi saprotamu.

Mēness Zivīs

«Peldot» un ļaujoties straumei, jūs jūtaties ļoti labi, un nereti tas arī ir pareizi, tikai ļoti jāsargās nesapīties, jaucot fantāzijas ar patieso intuīciju.

[šito arī var blokā atsevišķi]

Noslēpumainā un visur mītošā dievība

Interesants viedoklis ir par vienu no galvenajām intuīcijas aizgādnēm astroloģijā uzskatīt transplūtonisko planētu Prozerpīnu. Mitoloģijā tā bija Zemes (Dēmetra - grieķiem, Cerēra - romiešiem) un Jupitera (Zeva) meita Persefone (grieķiem) jeb Prozerpīna (romiešiem). Tēvocis Aīds (Plūtons) viņu nolaupīja un paņēma līdzi zemzemes valstībā.

Prozerpīnu uzskata par pazemes dievieti, zemapziņas pavēlnieci, arī - auglības, tātad - transmutācijas (no grauda - asns, tālāk - zieds, auglis) dievību. Viņa dzīvo gan pazemes valstībā ar savu vīru (un tēvoci vienlaikus), Aīdu/Plūtonu, gan uz Zemes ar māti Dēmetru, gan debesīs - kā Jaunavas zvaigznājs. Tiek uzskatīts, ka viņa dzīvo «pasaules malā» (aiz redzamā robežām). Izcelsme saistīta ar Hermesa/Merkura kaduceju - samierināšanās un dziedināšanas zizli.

Tātad faktiski Prozerpīna ir visur klātesoša, visās pasaulēs. Neredzama, bet jūtama - gluži kā intuīcija.

Astronomijā tā ir transplūtoniskā planēta - hipotētiska planēta aiz Plūtona. Tātad - neredzama, oficiāli neatklāta (kaut izskaitļota), bet astroloģiskās ietekmes ziņā jūtama. Interesants ir Prozerpīnas simbols, ļoti līdzīgs mūsu Ūsiņa zīmei - divas kvadrātiskas iekavas, vērstas katra uz savu pusi, ar punktu vidū. Tātad it kā divas dažādas pasaules ar savienojošo elementu.

Prozerpīna tiek tieši saistīta ar transmutāciju, un arī intuīcijas ietekmē pieņemti lēmumi transmutē gan cilvēku, gan situāciju, reizēm ļoti negaidītā veidā.

Cilvēki ar labi attīstītu intuīciju spēj momentā pārkārtoties atbilstoši stāvoklim, kurā nokļūst, instinktīvi pieņem pareizu lēmumu, lai vai cik neordinārs tas šķistu. Gluži tāpat kā ģeniālie atklājumi, kurus veic ļaudis ar izcili attīstītu intuīciju. Arī lielie atklājumi sākumā šķiet kas mistisks, maģisks, reizēm pat vienkārši smieklīgs. Mēdz taču teikt - «iet laikam pa priekšu».

Kā attīstīt intuīciju?

Filozofijas doktors D. Skots iesaka vairākus vingrinājumus.

* Apsēdieties ērti klusā vietā, atslābinieties, aizveriet acis. Uzdodiet sev domās jautājumus, uz kuriem var vienkārši atbildēt ar «jā» vai «nē». Piemēram: «Vai es dzīvoju Rīgā?», «Vai man ir 25 gadi?» utt. Uz vienkāršiem jautājumiem atbilde atnāks sekundes daļas laikā, uz sarežģītākiem - pat pēc vairākām minūtēm. Noteikti pievērsiet uzmanību, kā jūs saņemat atbildi. Varbūt jūs it kā dzirdējāt šo «jā» vai «nē». Varbūt redzējāt kā uzrakstu domās, iespējams, apstiprinājums un noliegums parādās kā krāsas vai simboli. Turpmāk šis informācijas uztveres veids nostiprināsies, «ieiesies» un neapzināti palīdzēs arī citās situācijās, kur ātri vajag saņemt pareizu atbildi. * Turpmākajos posmos turpiniet uzdot sev vienkāršus, zināmus jautājumus, un uzdodiet sev arī tādus, uz kuriem atbildi nezināt. Pavērojiet reakcijas. Tās var būt svārstīgas, kas nozīmē - «iespējams», «neesmu pārliecināts».

Šādi vingrinājumi jāveic pa pusstundai dienā nedēļu. Tad izmantojiet šo metodi ikdienas situācijās. * Pēc atbildes iespējams vērsties arī tieši pie sava ķermeņa, taču arī šajā gadījumā vajadzīga sagatavotība. Nostājieties taisni un iedomājieties, ka jūsu ķermenis ir svārsts. Tagad šūpojieties uz priekšu un atpakaļ. Tas nozīmē «jā». Sāniski - «nē». Uzdodiet sev vienkāršus jautājumus. Kad ķermenis iemācīsies atbildēt, pārejiet pie sarežģītākiem jautājumiem. Nav izslēgts, ka uz vienu un to pašu jautājumiem sekos pārmaiņus «jā» un «nē». Tad var sev pajautāt - «vai jautājums ir neskaidrs, neprecīzs?», «vai esmu apjucis?». Necentieties par visām varēm «izspiest» atbildi. Ja tā neseko, nereti iemesls ir lielas personīgas dabas problēmas, kuras ar intuīciju vien neatrisināt.

Palīdz arī tuvināšanās dzīvnieku pasaulei, zemei. Jo dzīvnieki rīkojas instinktīvi. Daudzas jogas pozas, piemēram, attēlo atbilstošas dzīvnieku pozas. Atrašanās dabā, meditācija, īpašas garīgās prakses, vingrojumi - tas viss palīdz ķermenim un garam darboties dabiski, būt atvērtam, uzlabot enerģijas cirkulāciju un saskarsmi gan ar materiālo pasauli, gan ar aci neredzamajām pasaulēm. ***

Rakstā izmantoti materiāli no S. Vronska, M. Gervikas-Brodēras, L. Lenardas, D. Skota u.c. darbiem; no vietnēm oculus.ru, flickr.com, astroland.ru, akkompaniator.com, к: https://astro7.ru/online-journal/astrologia/rol-neptuna-v-goroskope-cheloveka.html