Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Horoskopi

ASTROLOĢIJA: Lieldienu laiku sagaidām pārdomās

© F64

Aizvadītās nedēļas bijušas traģiskas un saspringtas, taču ir cerības, ka vismaz Lieldienu laikā cilvēki varēs gūt kaut nedaudz dvēseles miera. Kaut arī astroloģiskās kombinācijas joprojām nav tās labākās, ir lietas, ko katrs var darīt, lai vairāk gaišuma apkārt.

Retrospekcija par Marsu un aptumsumiem

Kā Neatkarīgā Rīta Avīze rakstīja iepriekš, marta apskatā, sapņaini romantisko Zivju zīmi 20. martā pulksten 6.30 nomainīja dinamiskais un enerģiskais Auns, un sākās arī astronomiskais pavasaris. Astroloģijā pieņemts uzskatīt, ka pavasara iestāšanās brīdī stafeti pārņem arī jaunā gada valdošā planēta, t. i., šajā reizē Jupiteru nomainīja Marss. Savās gada prognozēs žurnāls Praktiskā Astroloģija vēstīja – mierīgi nebūs. Marsa pozitīvās īpašības astroloģijā ir enerģija, spēja darboties, dzīvesprieks, seksualitāte, vīrišķība. Bet negatīvās izpausmes – agresivitāte, rupjš spēks, dusmas. Un atceramies, ka romiešu mitoloģijā Marss ir arī kara dievs. 9. martā bija Saules un 23. martā Mēness aptumsums, kas rada spriedzi, cilvēkos bango un uz āru laužas emocijas un negācijas. Aizvadīto dienu traģiskie notikumi burtiski sasaistās ar iepriekš minētajiem astroloģiskajiem stāvokļiem – Marsa valdīšanas sākumu Ugunīgā Pērtiķa gadā un aptumsumiem. Terora aktu, katastrofu, nekārtību, cietušo un bojā gājušo cilvēku statistika ir ļoti traģiska: terorakti Briselē un Stambulā, aviokatastrofa Krievijā, Rostovā pie Donas, futbola fanu asiņainie grautiņi Marokā, Kasablankā...

Lieldienas Skorpiona zīmē

Astroloģijā dienas fonu un noskaņas nosaka tas, kādā Zodiaka zīmē atrodas Mēness. Lielajā piektdienā, 25. martā, tas vēl būs radošajā un līdzsvarojošajā Svaru zīmē, kas vērsta uz sadarbību, taču pulksten 20.09 pāriet Skorpionā.

Dienas fons Mēness Skorpiona zīmē ir nopietns, lietišķs, arī vērsts uz pārdomām par dziļiem, eksistenciāliem jautājumiem. Tā kā tikko aiz muguras aptumsumu periods, ietekme tomēr vēl saglabājas. Šajās dienās ir konfliktu riski un saasinās «baltā un melnā» uztvere. Viss šis astroloģiskais komplekts vedina domāt, ka Lieldienas vajadzētu pavadīt mierīgi un svinēt prātīgi.

Pirmajās Lieldienās, 25. martā, no rīta Mēness pāries Strēlniekā, kas atbild par ārvalstu, migrācijas tēmām, kā arī dod optimismu. Ja ir vēlme satikties ar draugiem un domubiedriem, tad tam vispiemērotākā ir tieši pirmdiena.

Zināmas un mazzināmas tradīcijas

Taču svētki paliek svētki, un skaidrs, ka ģimenes klās mielastu, notiks olu kaujas, šūpošanās, tiks rīkoti dārza svētki, ticīgie cilvēki dosies uz dievkalpojumiem, un Lieldienu atzīmēšana tomēr notiks.

Neesam aizmirsuši un arī šodien ievērojam dažādus tautas ticējumus un tradīcijas. Pirmā – kaušanās ar olām un pēc tam olu notiesāšana ar sāli – lai turība, veselība, lai nav mājās strīdu utt. Otrā – šūpošanās – lai veselība un vasarā odi nekož. Var iet arī rīta agrumā strautā muti mazgāt, lai visu gadu smuks. Bet ticējumu klāstā ir arī mazināmas tradīcijas, kuras var izmēģināt vai par kurām pasmaidīt, uzlabojot omu. Lūk, daži no šiem ticējumiem.

«Ja negrib, lai ir lielas kājas, tad Lieldienu rītā priekš saules vajag ar kailām kājām uzkāpt uz akmens.»

«Lieldienas sestdienas vakarā sataisās kādi puiši, saulītei norietot, ar groziņiem un kādām pudelēm šņabja savus kaimiņus apceļot. No mājas uz māju iedami, viņi iemet tiem, kas pautus dod, pa svētku malkam, bet tos, kas neko nedod, izper ar žagariem.»

«Lieldienas rītā bites jākuļ ar žagariem, lai tās uz vasaru laistu bērnus.»

«Lieldienas rītā, saulei lecot, mati ar zaķa kāju jāķemmē, apiņos stāvot, tad aug skaisti mati.»

Mierīgu un gaišu svētku laiku!