Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Horoskopi

ASTROLOĢIJA: Bēgļu jautājumos valdīs haoss

© Scanpix

Pavasarī bēgļiem no Tuvajiem Austrumiem un Āfrikas tiks samazināti sociālie pabalsti, daļu ieceļotāju no Eiropas deportēs, kas vasarā izraisīs nemierus, konfliktus un varbūt vardarbību. Latvijā paliks tie patvēruma meklētāji, kas ieradās februārī. Savukārt vīriešiem ir jākļūst par bruņiniekiem un jāaizstāv savas sievietes. To un daudz ko citu visu debesu rakstos nolasa astrologi.

Jupiters atvērs acis, Saturns noliks pie vietas

No 8. janvāra līdz 8. maijam retrogrādā stāvoklī atrodas gigantiskais Jupiters, kas mundānajā jeb valstu astroloģijā apzīmē ideoloģiju, filozofiju, reliģiju, pasaules uzskatus, valsts likumdošanu, skaidro astrologs Ilgonis Irbe. Astrologs pētījis, kā zvaigžņu stāvoklis ietekmēs migrācijas procesus Eiropas valstīs, un situāciju komentē šādi: «Šajā periodā Eiropas Savienības valstīs tiks pārskatīta ne vien likumdošana, bet arī Eiropas filozofija, tās vērtības, attieksme pret saviem pilsoņiem un bēgļiem. Jupiters ir Strēlnieka valdošā planēta. Savukārt Strēlnieka pārziņā ir ārzemnieki, svešzemju kultūra, tātad arī bēgļi un migrācijas problemātika. Planētas kustība atpakaļgaitā (retrogrādā) liek pārskatīt, kas darīts likumdošanas jomā, mudina domāt kritiski un apšaubīt pieņemtos dokumentus.» Ilgonis Irbe uzskata, ka procesi debesu jumā liks Eiropas valstu politiskajiem līderiem pavērt acis plašāk un pamanīt, ka gadu simtiem koptās Rietumu pasaules vērtības un kultūra ir apdraudēta. Politiķi daudz intensīvāk sāks domāt, kā pasargāt Eiropas civilizāciju un iedzīvotājus no sekām, ko izraisa vāji kontrolētais bēgļu pieplūdums. Līdztekus Jupitera izraisītajām filozofiskajām pārdomām no 24. marta līdz 14. augustam retrogrādā atradīsies romiešu dieva vārdā nosauktais Saturns. «Saturns iet Strēlnieka zīmē, tātad ir saistībā ar ārzemniekiem. Saturns apzīmē izpildvaru, arī ierobežojumus, žogus, dzeloņdrātis. Tā ir tā planēta, kas sakārto, noliek pie vietas, ierobežo. Tomēr tā ir sociāla planēta, kurai ir ietekme uz sociālām aktivitātēm, sociālo palīdzību. Atpakaļgaitas rakurss pašreizējās situācijas kontekstā varētu nozīmēt, ka tiks pārskatītas sociālās palīdzības programmas bēgļiem.» Ilgonis Irbe lēš, ka jauni likumi tiks līdz galam izstrādāti un pieņemti maijā. «No aprīļa līdz septembrim Saturns būs rīcības fāzē – kādam tiks uzdots ieviest jaunievedumus.» Pēc astrologa domām, vasarā migrācijas jautājumos vēl valdīs haoss. Reāli augļi – situācijas stabilizēšanās – gaidāmi tikai rudenī. Oktobrī migrācijas politika Eiropā jau būs mainījusies, ņemot vērā valstu pamata iedzīvotāju intereses. Visievērojamākie ierobežojumi skars tieši bēgļiem atvēlēto finansējumu. Ilgonis Irbe neizslēdz, ka Eiropas Savienībā bēgļu jautājumos tiks ieviesti vienoti standarti. «Viens no risinājumiem ir nopietnāku kritēriju noteikšana patvēruma meklētāju statusa saņemšanai un daļas bēgļu atgriešana dzimtenē.» Astrologs uzskata, ka vasaras otrajā pusē bēgļi aktīvi paudīs neapmierinātību ar ierobežojumiem. Iespējami konflikti, agresijas uzplaiksnījumi, vardarbība. Negatīva bēgļu reakcija gaidāma jūlija beigās.

Kad Saule ir Ūdens zīmēs

Katrai valstij, tāpat kā cilvēkam, ir sava horoskopa karte, kas uzrāda tās iespējas, attīstības virzienus, klupšanas akmeņus, sāpīgākos jautājumus. Debesu rakstos prasmīgs astrologs var izlasīt valsts likteni. Tāpat kā cilvēka horoskopā, arī pētot valsts astroloģiskos akcentus, vispirms uzmanība tiek vērsta uz Saules saspēli ar horoskopa zīmēm. Ilgonis Irbe izpētījis valstu, no kurām nāk visvairāk bēgļu – Afganistānas, Alžīrijas, Somālijas, Irākas un Sīrijas – horoskopus. Izrādās, ka visām valstīm Saule atrodas Ūdens stihijas zodiaka zīmēs: Afganistānai, Alžīrijai, Somālijai un Irākai Saule ir Vēzī, bet Sīrijai Skorpionā. «Saule mundānajā astroloģijā simbolizē parlamentu, prezidentu, karali, valsts augstāko eliti. Zīmīgi, ka Saule visām šīm valstīm atrodas Ūdens zīmē. Vēzis nozīmē tautu. Saule Vēzī liecina, ka šo valstu valdībām jānodrošina stabilitāte un jādomā par ģimenēm, labklājību, mājām. Vēzim īpaši svarīga ir dzimta, ģimeniskums, mājvieta, saknes, tradīcijas, atmiņas. Ko dara Tuvo Austrumu, Āzijas un Āfrikas valstu līderi? Neievēro savas valsts horoskopa principus – veicina savstarpēju naidu, konfliktus, nabadzību – apstākļus, kas sagrauj dzimtu tradīcijas, iznīdē saknes, liek atstāt mājvietas, kur cilvēki dzīvojuši daudzas paaudzes. Vēzis ir emocionāla zīme, kas visu notiekošo ļoti pārdzīvo un saasināti uztver negācijas. Vēzi vairāk nekā citas zīmes iespaido apkārtējā vide, apstākļi, kādos nākas dzīvot. Vēzis grib, lai par to rūpējas, atbalsta,» stāsta astrologs. Viņš norāda, ka zvaigžņu raksti liecina: karš Sīrijā būs ilgs, jo Skorpions nepadosies. Visticamāk, spēki sadalīsies nelielās grupās, kas konfliktēs savā starpā. «No tā varam secināt, ka bēgļi, kas patiesi bēg no kara, nāk tikai no Sīrijas. Pārējie ir cilvēki, kuriem ir atņemta mājvieta un iespēja normāli dzīvot. Arī pārējās reģiona valstīs ir konflikti, bet nav izteikta karadarbība, kāda ir Sīrijā.» Arī Latvijai, līdzīgi kā Sīrijai, Saule atrodas Skorpiona zīmē. Lai gan līdzības varot atrast, mūsu valsts liktenis un nācijas raksturs ir citāds nekā Tuvo Austrumu valstij. Ilgonis Irbe saka, ka daudz kas ir atkarīgs no platuma grādiem, kuros atrodas valsts, un citiem astroloģiskajiem parametriem. Tomēr arī Latvijas vēsture ir sarežģīta – miera periodi nav bijuši ilgstoši, teritorijai ir gājis pāri karš, tautai nācies doties bēgļu gaitās un smagi ciest.

Kādam tas ir izdevīgi

Astrologs Andris Račs uzskata, ka liela astroloģiska ietekme uz migrācijas jautājumiem ir Neptūnam, kura izvietojums Zivju zīmē vēl vairākus gadus radīs pamatīgas jukas visā pasaulē.

«Skaidrs, ka ikviens process, kas risinās pasaulē, vienmēr kādam ir izdevīgs. Neptūna izraisītajā haosā noteikti spēki jūtas lieliski, tāpēc aizvien biežāk tiek runāts par tā saukto vadāmo haosu. Tas, ka posts un juceklis tomēr nav visur pasaulē, apstiprina manu hipotēzi. Tomēr rodas jautājums – vai haoss patiesi ir tik vadāms? Neptūna Zivīs un Saturna Strēlniekā cīņu raksturo Neptūna pārsvars. Paies laiks, kamēr Saturns ieies Mežāzī. Pirms trīsdesmit gadiem, astoņdesmito gadu vidū un beigās, Saturns Strēlniekā mūs konfrontēja ar imigrācijas jautājumu. Toreiz mums pēdējā brīdī izdevās uzlabot situāciju. Vēl daži gadi, un latvieši Latvijā būtu mazākuma nācija, jo toreiz mēs bijām tikai nedaudz virs 50%. Liekas, ka arī šoreiz mēs izspruksim relatīvi viegli.» Astrologs uzskata, ka gaidāms viens liels reemigrācijas vilnis no Eiropas Savienības uz arābu valstīm vai arī no citām valstīm uz Latviju. «Es prognozētu imitēti kontrolētu, mutablu (Zivis-Neptūns, Strēlnieks-Saturns, Marss, Jaunava-Jupiters) procesu, ko vienkāršoti varētu raksturot kā šurp-turp. Tas nozīmē, ka kāds tiks aizsūtīts atpakaļ, kāds iebrauks.»

Ir vajadzīgi vīrieši, kas aizstāv sievietes

Astroloģi Lindu Kurmis imigrācijas sakarā uztrauc tas, kā jūtas sievietes, it īpaši mātes un viņu meitas. «Ziemā valdīs sastingums, bet pavasarī, kad sievietes sāks ģērbties vieglāk, brīvāk, košāk un viņu pievilcība kļūs pamanāmāka, pieaugs arī satraukums par Tuvo Austrumu un Āfrikas valstu vīriešu attieksmi pret sievietēm. Rudenī Jupiters atradīsies Svaros. Tā ir smalka, ētiski un estētiski prasīga zīme, ar izteiktu taisnīguma apziņu. Šajā periodā sievietes aktīvāk iesaistīsies procesos, ko ietekmēs ar sievišķīgu gudrību un vārda spēku. Ventspils mērs Aivars Lembergs tieši un atklāti runā par bēgļu tēmu – tieši šādi vīri, kas spēj aizstāvēt savas sievietes, mums ir vajadzīgi. Ir pienācis laiks, kad Eiropas un Latvijas sievietēm jāsajūt vīriešu stiprais plecs. Mums ir vajadzīgi nevis pliki vārdi, bet reāls plāns, ko vīrieši darīs, lai viņu sievietes jutos pasargātas un drošībā.» Astroloģe norāda, ka līdz rudenim Jupiters atradīsies Jaunavas zīmē, kas nozīmē, ka uzmanība tiks pievērsta niansēm un sīkumiem. Samilzuši jautājumi tiks risināti tukšgaitā. «Pagaidām noris tāda kā gatavošanās nozīmīgāka soļa speršanai. Domāju, ka sievietes ar savu gudrību un daiļrunību motivēs vīriešus rīkoties atbildīgi.»

Ikviens nonāks tur, kur jānonāk

Latvijā ilgāk paliks un labāk iedzīvosies tie bēgļi, kas te ieradīsies februārī un marta sākumā, saka astroloģe Vita Rudzīte. Tas pats attiecas uz bēgļu pārvietošanu uz citām Eiropas valstīm. Astroloģe norāda, ka februāris ir salīdzinoši stabilāks un mierīgāks mēnesis nekā marts, kad gaidāmi divi aptumsumi – 9. martā Saules, 23. martā Mēness. «Šajā laikā jebkura pārvietošanās izraisīs neapmierinātību un problēmas.» Aprīļa pirmā puse būs rāmāka, bet mēneša beigās var būt starpgadījumi. Tas tāpēc, ka no 28. aprīļa retrogrādu kustību uzsāks Merkurs, bet tā ietekme būs jūtama jau apmēram no 20. aprīļa.

«Maijs nebūs piemērots, lai pārceltos uz citu valsti vai jaunu mājvietu. Šī sakarība attiecas ne tikai uz bēgļiem, bet arī uz tiem, kas plāno mainīt dzīvesvietu. Merkurs ir planēta, kas atbild par komunikāciju un ceļošanu. Retrogrādā planētas kustība saasina problēmas šajā jomā.» Pēc astroloģes domām, Merkura retrogrādajai kustībai ir lielāka ietekme uz cilvēkiem nekā Jupiteram, kas ir liels un atpakaļgaitā uzkavējas ilgi. «Šajā laikā pārceļoties uz jaunu mājvietu, jārēķinās, ka jūs tajā pārāk ilgi neuzkavēsieties – nāksies vēlreiz kravāt mantas un sēdēt uz čemodāniem. Šajā periodā līgumos ieviesīsies kļūdas un tos nāksies pārskatīt.» Vita Rudzīte atgādina, ka astroloģijā nekas nav vienkārši un viennozīmīgi. Notikumu gaita veidojas kā puzle, salikta no daudziem faktoriem. «Ietekmē Mēness, čika laiki un, galvenais – cilvēka individuālais horoskops.»

Viņa uzskata, ka rezultātā ikviens cilvēks – vai viņš būtu kara bēglis, ekonomisko labumu meklētājs vai kāds no mums – nonāks tieši tur, kur viņam jānonāk. Ceļš var būt sarežģītāks, līkumotāks vai taisnāks un gludāks, bet no sava likteņa neizbēgt.

IMIGRANTI LATVIJĀ

* Februāra sākumā no Grieķijas Latvijā tika nogādāti pirmie patvēruma meklētāji – sešas personas. Ģimenes no Sīrijas un Eritrijas, katrā pa vienam bērnam, bet eritriešu ģimenei vēl viens bērns palicis Eritrejā. Ja šai ģimenei tiks piešķirts bēgļu statuss, būs jārisina jautājums par ģimenes apvienošanu.

* Latvija divu gadu laikā apņēmusies no Grieķijas un Itālijas uzņemt 531 patvēruma meklētāju, kas sākotnēji uzturēsies Muceniekos. Neraugoties uz šo patvēruma meklētāju uzņemšanu, Latvijā, šķērsojot valsts austrumu robežu, ikdienā iekļūst nelegālie imigranti, no kuriem daļa pieprasa patvērumu Latvijā.

* Latvijai drīzāk vajadzētu novirzīt līdzekļus, lai mazinātu bēgļu plūsmu uz Eiropu, nekā uzņemt patvēruma meklētājus savā valstī, šādu viedokli LNT paudis topošais premjers Māris Kučinskis (ZZS). Taujāts, vai Latvijai vajadzētu piedalīties iespaidīgā maksājumā Turcijai bēgļu jautājuma risināšanai, Kučinskis pauda viedokli, ka labāk ir sniegt artavu, lai likvidētu migrācijas cēloņus iespējami tuvu vietai, no kurienes cilvēki nāk, nevis uzņemt jau aizbēgušos cilvēkus Latvijā. Tas esot viņa personīgais viedoklis.

Pēc LETA apkopojusi Guna Kārkliņa

UZZIŅAI

Kas ir Eritreja?

Interneta komentāros daudzkārt parādās iebildumi par Eritrejas iedzīvotāju uzņemšanu gan Eiropā, gan tagad arī Latvijā. Sak, šajā zemē taču neviens nekaro jau gadus padsmit. No kā puiši bēg? Viņi bija arī protesta un nekārtību rīkotāju rindās, kad migranti ielauzās ostā Francijas pilsētā Kalē. Bet starptautiskās fotoaģentūras AP fotogrāfs izteiksmīgi iemūžinājis Eritrejas karogu plīvojam pie Vatikāna, kad pāvests Francisks aizlūdz par Indonēzijas, Džakartas terora aktos bojā gājušajiem. Kas ir šī valsts?

Eritreja ir viena no jaunākajām Āfrikas valstīm, kas 1933. gadā ieguva neatkarību no Etiopijas. Eritrejā 2012. gadā dzīvoja 6 233 682 cilvēku. Pēc tā gada datiem, lielākā daļa no Eritrejas iedzīvotājiem jeb 62,9% pieder pie kristietības, 36,2% pie islāma, bet 0,9% pie citas reliģijas (afrikāņu tradicionālās un animisma).

Eritrejā šobrīd valda diktatūra un militārisms, dienestam pakļauti visi valsts pilsoņi. Valstī tiek vajāti citādi domājošie, cilvēki tiek diskriminēti pēc reliģiskās piederības. Neraugoties uz lielo kristiešu īpatsvaru, viņi tiek vajāti un ieslodzīti

Starptautiskā Žurnālistu aizsardzības komiteja pērn nāca klajā ar paziņojumu, ka Eritreja ir pirmajā vietā pasaulē cenzūras ziņā (Ziemeļkoreja – otrajā). No Eritrejas daudzi žurnālisti aizbēguši, jo baidās nonākt cietumā. Valsts ir ieslodzījusi vismaz 23 mediju profesionāļus un tur viņus apcietinājumā bez apsūdzībām.

Sagatavojusi Guna Kārkliņa