Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Horoskopi

ASTROLOĢIJA: Bēg­ļu krī­ze. Kar­mis­ko pa­rā­du at­do­ša­na

© Scanpix

Bēg­ļu krī­ze ir sā­kums skar­bam kar­mis­ko pa­rā­du at­do­ša­nas pe­ri­odam. Mig­rā­ci­jas pro­ce­si lat­vie­šu tau­tai esot de­be­su no­teik­ti, tā­pat kā tau­tī­bu sa­jauk­ša­nās un ie­dzī­vo­tā­ju opo­zī­ci­ja val­dī­bai. Lat­vi­jas ho­ro­skops ir sa­rež­ģīts.

Lat­vie­ši aiz­brauc, bēg­ļi nāks vie­tā

Pirms pie­vēr­sties bēg­ļu pro­blē­mas ana­lī­zei, jā­nos­kaid­ro, kā­da ir bi­ju­si lat­vie­šu mig­rā­ci­jas plūs­ma, sa­ka as­tro­lo­ģe, as­trop­si­ho­lo­ģe, bied­rī­bas «Se­lē­na Plus» val­des priekš­sē­dē­tā­ja Al­la Bil­de. Ņe­mot vē­rā, ka pa­au­dzes no­mai­nās 20–25 ga­du lai­kā, si­tu­āci­jas ana­lī­zei as­tro­lo­ģe iz­vē­las lai­ka pos­mu no 1967. līdz 2015. ga­dam. 

Div­des­mit di­vu ga­du lai­kā – no 1967. līdz 1989. ga­dam – ie­dzī­vo­tā­ju skaits Lat­vi­jā pie­au­ga par 382 tūk­sto­šiem jeb vi­dē­ji par 17 tūk­sto­šiem ga­dā. Ša­jā lai­kā Lat­vi­ja at­ra­dās PSRS sa­stā­vā, un cil­vē­ku skaits pa­lie­li­nā­jās liel­valsts iek­šē­jās mig­rā­ci­jas un dzim­stī­bas re­zul­tā­tā.

Turp­mā­ko ga­du lai­kā, no 1989. līdz 2015. ga­dam, Lat­vi­jas ie­dzī­vo­tā­ju skaits sa­ma­zi­nā­jās par 670 tūk­sto­šiem jeb vi­dē­ji par 28 tūk­sto­šiem ga­dā. Eiro­pas Sa­vie­nī­bas (ES) sa­stā­vā Lat­vi­ja ie­kļā­vās 2004. ga­dā, un turp­mā­ko 11 ga­du lai­kā val­stī dzī­vo­jo­šo skaits sa­ru­ka par 316 tūk­sto­šiem. Cil­vē­ki de­vās gan uz ES val­stīm, gan Krie­vi­ju. To­mēr tas ne­bi­ja vie­nī­gais ie­mesls. 2011. ga­dā de­mo­grāfs Il­mārs Mežs si­ta trauk­smes zva­nu, vēr­šot sa­bied­rī­bas un val­dī­bas uz­ma­nī­bu uz strau­jo dzim­stī­bas sa­ma­zi­nā­ša­nos: «Ja tu­vā­ko trīs līdz piec­u ga­du lai­kā si­tu­āci­ja ne­mai­nī­sies, pēc des­mit ga­diem pro­cess būs ne­at­grie­ze­nisks. De­viņ­des­mi­ta­jos ga­dos dzi­mu­šu sie­vie­šu, ku­ras var laist pa­sau­lē bēr­nus, ir gan­drīz di­vas rei­zes ma­zāk ne­kā to, kas dzi­mu­šas pa­dom­ju lai­ku bei­gās.» Al­la Bil­de uz­ska­ta, ka si­tu­āci­ja ir kri­tis­ka – 2015. ga­dā uz 11 jaun­dzi­mu­ša­jiem ir 14 mi­ru­šo, bet pē­dē­jo 14 ga­du lai­kā sko­lē­nu skaits ir sa­ma­zi­nā­jies di­vas rei­zes.

Pēc vi­ņas do­mām, arī tie­sis­kās nor­mas nav vei­ci­nā­ju­šas pil­so­ņu skai­ta pie­au­gu­mu, bet glu­ži pre­tē­ji.

«Ie­dzī­vo­tā­ju skai­ta sa­ma­zi­nā­ša­nās pro­cess ir ie­zī­mēts jau sen. Ap­lū­ko­jiet Lat­vi­jas nau­du, un jūs re­dzē­siet, ka uz tās nav bēr­nu tē­lu un teh­nis­kā prog­re­sa sim­bo­lu. Pa­tīk tas mums vai nē, bet Lat­vi­jas Ban­kas nau­das po­li­ti­ka ir ko­lek­tī­vo, in­tui­tī­vo tau­tas un val­dī­bas zi­nā­ša­nu at­spo­gu­ļo­jums. Ne­vie­na mo­nē­ta, kas iz­do­ta no 1993. ga­da 5. mar­ta līdz 2014. ga­da 1. jan­vā­rim, nav sim­bo­li­zē­ju­si dzim­stī­bu un nā­ka­mās pa­au­dzes. Ana­lī­tis­ka­jā psiho­lo­ģi­jā šā­das at­tie­cī­bas ar pa­sau­li no­zī­mē iz­teik­tu ego­is­mu – valsts vai cil­vēks par mī­les­tī­bas ob­jek­tu iz­vē­les ti­kai se­vi,» skaid­ro Al­la Bil­de. «Pa­me­tot sa­vu sen­ču ap­dzī­vo­to zem­i, Lat­vi­jas ie­dzī­vo­tā­ji kopš 1989. ga­da pa­ši ir kļu­vu­ši par bēg­ļiem un kat­ru ga­du pa­lie­li­nā­ju­ši mig­rā­ci­jas strau­mi no Lat­vi­jas. Sa­vu­kārt bēg­ļus no Āf­ri­kas un Āzi­jas mums nāk­sies uz­ņemt, jo esam Eiro­pas Sa­vie­nī­bas sa­stā­vā. Jau­tā­jums – cik daudz? Ma­te­mā­ti­ka vien­kār­ša. Lat­vi­jas ie­dzī­vo­tā­ju skaits vei­do 0,5% no ES ie­dzī­vo­tā­ju kop­skai­ta. Tā­tad mums būs jā­uz­ņem 0,5% no ko­pē­jā bēg­ļu skai­ta – ap 1000 cil­vē­ku ga­dā.» Al­la Bil­de pie­bilst, ka af­ri­kā­ņi un azi­āti ne vien pie­der ci­tai ra­sei un kul­tū­rai, bet arī kar­di­nā­li at­šķi­rī­gai re­li­ģi­jai, kas gan­drīz vien­mēr ra­da sav­star­pē­jās sa­pra­ša­nās pro­blē­mas. «At­šķi­rī­bā no imig­ran­tiem, kas reiz ie­ra­dās no da­žā­diem PSRS no­stū­riem, lai­kos, kad vi­si bi­ja ate­is­ti, vi­ņi pa­tie­si būs sve­ši­nie­ki, vie­tē­jiem ie­dzī­vo­tā­jiem grū­ti iz­pro­ta­mi. No­tie­ko­šais at­gā­di­na valsts eg­re­go­ra «asins at­jau­no­ša­nas» pro­ce­su jeb, kā sa­ka as­tro­lo­gi, sā­kas skarbs kar­mis­ko pa­rā­du at­strā­dā­ša­nas pro­cess,» skaid­ro Al­la Bil­de un pie­bilst, ka kar­mis­kos pa­rā­dus ra­dī­ju­ši mū­su sen­či Lat­vi­jas Re­pub­li­kas iz­vei­do­ša­nas lai­kā, tās as­tro­lo­ģis­ka­jā kar­tē ir daudz pro­ble­mā­tis­ku kom­bi­nā­ci­ju.

Līdz ce­tur­ta­jai pa­au­dzei

Kā iz­prast valsts un nā­ci­jas bū­tī­bu? No as­tro­lo­ģi­jas vie­dok­ļa tas ir ļo­ti sa­rež­ģī­ti, jo valsts no­zī­mē ko­lek­tī­vu ap­zi­ņu, kas iz­pau­žas caur nā­ci­ju, dzim­tu, ģi­me­ni un kat­ru in­di­vī­du, skaid­ro as­trop­si­ho­lo­ģe. Ja sis­tē­ma ne­dar­bo­jas, mēs tie­kam so­dī­ti ar na­ba­dzī­bu, epi­dē­mi­jām. Ja arī tas ne­līdz, valsts eg­re­gors iz­grūž ne­de­rī­gos.

Al­la Bil­de skaid­ro: «Vie­nas pa­au­dzes ve­cums ir 25 ga­di, un mēs šo­brīd dzī­vo­jam ce­tur­tās pa­au­dzes lai­kā, kopš iz­vei­do­ta Lat­vi­jas Re­pub­li­ka. Bī­be­lē teikts, ka ce­tur­ta­jai pa­au­dzei ir jā­iz­pērk sa­vu sen­ču grē­ki.»

Ko tad uz­rā­da valsts dzim­ša­nas kar­tes ana­lī­ze (18. no­vem­bris, 1918. gads. Rī­ga. 17:35 (GMT +2))?

Zvaig­žņu ie­tek­me

Val­stu as­tro­lo­ģi­jā nā­ci­jas at­tiek­smi pret bēg­ļiem un bēg­ļu pro­ble­mā­ti­ku at­spo­gu­ļo Mē­ness stā­vok­ļi, un tie Lat­vi­jas kar­tē nav no la­bā­ka­jiem.

Lat­vi­jas ho­ro­sko­pā ar Mē­ne­si sa­vie­no­ju­mus vei­do zvaig­znes Elec­tra, Ce­la­eno, Taygeta, Mai­a, Me­ro­pe, As­te­ro­pe, Alcyone (Vis­ta), At­las (At­lants), Al­rai (Ce­fe­ja zvaig­znā­jā), Plei­one (Jū­ras­brauk­ša­nas ka­ra­lie­ne, kas at­ro­das Vēr­ša zvaig­znā­jā), Beid, The­emin, Keid (Eri­da­nus zvaig­znā­jā), kā arī At­iks (Per­se­ja zvaig­znā­jā), kas ir kā kos­mo­sa vār­ti un past­ip­ri­na kat­ras zvaig­znes ie­tek­mi uz lik­te­ņiem. Mē­ness ho­ro­sko­pā no­zī­mē arī nā­ci­ju ko­pu­mā, valsts ie­tek­mī­gā­kās sie­vie­tes un nā­ci­jas at­tiek­smi pret vi­ņām.

Mē­ness sa­vie­no­jums ar Al­rai var ak­ti­vi­zēt si­tu­āci­jas, ku­rās nā­ci­ja un valsts no­nāk sie­vie­šu dēļ, ku­ras mīl ma­ni­pu­lēt. Zvaig­zne iz­rai­sa mā­nī­gu pār­lie­cī­bu, ka vi­si kon­tak­ti un in­for­mā­ci­ja tiek kon­tro­lē­ta. Šīs si­tu­āci­jas skar gan cil­vē­ku, gan val­stu sav­star­pē­jās at­tie­cī­bas ideo­lo­ģis­kos un re­li­ģis­kos jau­tā­ju­mos. Mē­ness kon­jun­kci­jā ar zvaig­znēm Beid, The­emin, Keid uz­rā­da dzim­tas, ģi­me­nes pie­nā­ku­mus un sen­ču grē­kus, kas tiek no­do­ti nā­ka­ma­jām pa­au­dzēm un kas jā­iz­pērk.

Zvaig­znā­ja Eri­da­nus ne­kus­tī­go zvaig­žņu sa­vie­no­jums ar Mē­ne­si var lie­ci­nāt gan par pa­ma­ta nā­ci­jas un valsts ne­skaid­ro iz­cel­smi, gan sa­mē­rā vē­sa­jām at­tie­cī­bām ar kai­mi­ņu val­stīm. Zvaig­žņu stā­vok­lis var no­rā­dīt uz to, ka nā­ci­ja sa­vas īs­tās mā­jas at­ra­dīs kaut kur tā­lu­mā, aiz valsts ro­be­žām. Var­būt tā­pēc mēs tie­ca­mies pie­slie­ties kā­dai stip­rā­kai va­rai, ie­kļau­ties kā­dā sa­vie­nī­bā? At­bil­sto­ši as­tro­lo­ģis­ka­jām kom­bi­nā­ci­jām Lat­vi­jai rak­stu­rī­ga mas­vei­da mig­rā­ci­ja, un pir­mo brīv­val­sti pa­mat­nā­ci­ja no­di­bi­nā­ja ti­kai 1918. ga­dā, no­rā­da as­tro­lo­ģe.

Kon­flikts starp va­ru un tau­tu

Lat­vi­jas as­tro­lo­ģis­ka­jā kar­tē Mē­ness at­ro­das sa­vie­no­ju­mā ar Per­se­ja zvaig­znā­ja zvaig­zni At­iks, tur­pi­na Al­la Bil­de. Per­sejs ie­mie­so va­ro­ņa īpa­šī­bas, tas ir ka­rei­vis – no vie­nas pus­es, at­brī­vo­tājs, bet no ot­ras – no­ziedz­nieks. Ša­jā zvaig­znā­jā ie­mie­so­ta ne­iz­bē­ga­mā la­bo un ļau­no spē­ku cī­ņa.

Per­se­ja la­bais plecs, uz ku­ra at­ro­das At­iks, sim­bo­li­zē lab­sir­dī­bu, sta­bi­li­tā­ti, uz­ti­ca­mī­bu, aiz­sar­dzī­bu. Tau­tai va­ja­dzī­ga sta­bi­li­tā­te un aiz­sar­dzī­ba no valsts pus­es un pa­tie­sums no cil­vē­kiem, kas ie­ņem augs­tus ama­tus. To­mēr šī zvaig­zne no­rā­da arī uz kon­flik­tiem starp va­ru un tau­tu, jo Mē­ness mū­su valsts kar­tē at­ro­das opo­zī­ci­jā Sau­lei. Zvaig­znes sa­vie­no­jums ar Mē­ne­si var no­rā­dīt uz kon­flik­tiem, kas sais­tī­ti ar pat­ri­otis­ma jū­tām un na­ci­onā­lo man­to­ju­mu, re­li­ģis­ka­jām vēr­tī­bām. «Ja tau­ta dvē­se­lē spēs at­gūt mie­ru, tā spēs tikt ga­lā ar man­to­ta­jām pro­blē­mām. Mums nav daudz lai­ka pār­do­mām. Ja ie­dzī­vo­tā­ju skaits tur­pi­nās sa­ma­zi­nā­ties tā­dā pa­šā āt­ru­mā, mū­su tau­ta iz­mirs di­vu pa­au­džu lai­kā. Pro­cess ir re­āls, jo mēs zi­nām, ka tik­pat kā vairs nav lī­vu, kur­šu, iz­zūd lat­ga­ļi. Tais­nī­ba ir tiem, kas sa­ka, ka lat­vie­šus ap­draud ne­vis ār­ējs ie­naid­nieks, bet gan so­ci­āli eko­no­mis­kā un mo­rā­li ētis­kā si­tu­āci­ja, kas dau­dzus mu­di­na pa­mest sa­vas mā­jas,» no­bei­gu­mā sa­ka as­tro­lo­ģe.

Eiro­pas no­rie­ta laiks

As­tro­logs Jā­nis Bē­ni­ķis uz­ska­ta, ka iz­mai­ņas glo­bā­la­jā kār­tī­bā no­sa­ka Urā­na at­ra­ša­nās Auna zo­di­aka zī­mē. Tur­klāt pār­mai­ņas, kas tur­pi­nā­sies vai­rā­kus ga­dus, rak­stu­ros ag­re­si­ja. Būs vē­ro­ja­ma ro­be­žu pār­da­le, kon­flik­ti, ku­ros tiks iz­man­to­tas jaun­as mi­li­tā­rās teh­no­lo­ģi­jas.

Ie­il­gu­šo ne­mie­ru sā­kums mek­lē­jams tā sau­kta­jā arā­bu pa­va­sa­rī – de­mon­strā­ci­ju, pro­tes­tu un mi­li­tā­ru kon­flik­tu vil­nī, kas arā­bu pa­sau­li sa­tri­ci­nā­ja no 2010. ga­da de­cem­bra līdz 2011. ga­da de­cem­brim. Pro­tes­tu re­zul­tā­tā ti­ka gāz­ti val­stu lī­de­ri Tu­ni­si­jā, Ēģiptē, Jemenā,  Lībijā un Sīrijā, kur kon­flik­ti pār­au­ga pil­so­ņu ka­rā. «Auns kā kar­di­nā­la zī­me spil­gtāk iz­pau­žas val­stīs ar ra­di­kā­liem re­žī­miem un sil­tu kli­ma­tu, jo Auna bū­tī­ba ir kar­stums un tem­pe­ra­ments. No­ti­ku­mus starp­tau­tis­ka­jā arē­nā ie­tek­mē­ja arī tas, ka Sa­turns iz­gā­ja cau­ri Skor­pi­onam un ie­gā­ja Strēl­nie­kā. Uz Ze­mes šie pro­ce­si iz­pau­dās kā fi­nan­šu krī­ze. Strēl­nie­ka zī­me pro­vo­cē krī­zes un ir sais­tī­ta ar emig­rā­ci­ju. Vien­lai­kus šī zī­me caur sā­pēm, pār­va­rot šķēr­šļus, mu­di­na sa­kār­tot pro­ce­sus. Trīs ga­dus bi­ja vē­ro­ja­ma no­ti­ku­mu es­ka­lā­ci­ja, kon­flik­tu sa­asi­nā­ša­nās. Lai gan miers vēl nav gai­dāms, pēc pus­ot­ra ga­da si­tu­āci­ja arā­bu pa­sau­lē pa­ma­zām sāks sa­kār­to­ties, būs jau­ša­ma sta­bi­li­zā­ci­ja,» stās­ta Jā­nis Bē­ni­ķis. Kā rī­ko­ties mums? Mums jā­strā­dā pie li­kum­do­ša­nas sa­kār­to­ša­nas un prak­tis­kiem jau­tā­ju­miem, kas sais­tī­ti ar bēg­ļu uz­ņem­ša­nu, jo Sa­turns sim­bo­li­zē li­ku­mu un pra­sa pun­ktu­ālu rī­cī­bu, sa­ka as­tro­logs. «Jā­at­si­jā ka­ra bēg­ļi no eko­no­mis­ko la­bu­mu mek­lē­tā­jiem. Sa­turns ir lab­vē­līgs jaun­ra­des pro­ce­siem, lie­tu sa­kār­to­ša­nai, sa­lik­ša­nai pa plauk­ti­ņiem. Se­nos lai­kos uz­ska­tī­ja, ka Sa­turns sim­bo­li­zē nā­vi. Ie­ejot Strēl­nie­ka zvaig­znā­jā, Sa­turns at­ne­sa nā­vi, kas vairs ne­bi­ja ab­strak­ta, bet kļu­va acīm­re­dza­ma un tu­va. Eiro­pā jau il­gu lai­ku ir val­dī­jis miers, un tas no­zī­mē, ka ir pie­nā­cis laiks sa­tri­ci­nā­ju­miem. Ja karš Eiro­pu ne­skars tie­šā vei­dā, tad nāk­sies ri­si­nāt jau­tā­ju­mus, kas sais­tī­ti ar re­sur­su pār­da­li, pār­ap­dzī­vo­tī­bas pro­blē­mām, po­pu­lā­ci­jas at­si­jā­ša­nu. Sa­tur­na fun­kci­ja ir po­li­tis­ki, eko­no­mis­ki sa­tri­ci­nā­ju­mi, ka­ri, pan­dē­mi­jas, epi­dē­mi­jas, bēg­ļu krī­zes. Zi­nā­mā mē­rā šis laiks ie­zī­mē Eiro­pas no­rie­tu, kul­tū­ru un po­pu­lā­ci­ju sa­jauk­ša­nos. Tu­vā­ko ga­du lai­kā mēs sa­pra­tī­sim, cik mū­su vēr­tī­bas ir stip­ras, kas no tām at­si­jā­sies un ko spē­sim sa­gla­bāt. 50 ga­du lai­kā Eiro­pa mai­nī­sies un vairs ne­būs tā­da, kā bi­ja līdz šim,» stās­ta as­tro­logs.